مجید پیره، کارشناس مالی اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار، در گفتوگو با خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، به تشریح جزئیات جلسه اخیر کمیته فقهی سازمان بورس پرداخت و اظهار کرد: جلسه اخیر کمیته تخصصی فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار، روز چهارشنبه، 28 مرداد 94 با دستور کار معاملات کشف پریمیوم و همچنین امکان انتشار اوراق اجاره، مرابحه و استصناع قابل تبدیل یا قابل تعویض با سهام برگزار شد.
اشکالات کمیته فقهی بر معاملات کشف پریمیوم
وی ادامه داد: در دستور اول جلسه کمیته فقهی، معاملات کشف پریمیوم بررسی شد و به موجب آن ساختار انتشار این معاملات بر مبنای برخی از مفروضات مورد بررسی قرار گرفت.
پیره افزود: به اعتقاد کمیته فقهی سازمان بورس اگر قرارداد کشف پریمیوم را از نوع عقد بیع بدانیم، معاملات از چند جهت با اشکال مواجه میشود واشکال اولی که کمیته فقهی به آن وارد دانست، اشکال بیع کالی به کالی بود و همچنین اشکال دومی که به معاملات کشف پریمیوم گرفته شد، غَرَر در این معاملات بود.
راهکار گریز از غَرَر در معاملات کشف پریمیوم
کارشناس مالی اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار عنوان کرد: به اعتقاد کمیته فقهی سازمان بورس اگر در معاملات کشف پریمیوم، بنای بر انعقاد عقد در ابتدای زمان قرارداد باشد باید از عقد صلح به جای عقد بیع استفاده شود.
وی افزود: مفروض دومی که کمیته در مورد معاملات کشف پریمیوم داشت این بود که اگر معامله را از نوع حالتی در نظر بگیریم که در زمان انعقاد توافق بین طرفین معامله هیچگونه قراردادی بین آنها امضا نمیشود بلکه توافق و تعهدی مبنی بر انعقاد قراردادی باشد، در این حالت اشکال کالی به کالی و غَرَری بودن وارد نخواهد بود و به اعتقاد کمیته فقهی این تعریف از قرارداد صحیح است.
استفاده از عقد صلح در معاملات کشف پریمیوم
پیره خاطرنشان کرد: بر این مبنا نظر کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار بر این بود که یا از عقد صلح یا از تعهد به بیع استفاده کنیم و با توجه به صحبتها و جلساتی که متعاقبا در رابطه با این موضوع در سازمان بورس برگزار شد، نظر مجریان این طرح این بود که در این معاملات، مفروض اول که انعقاد عقد در حین توافق است، صحیح میباشد.
کارشناس مالی اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: بر این مبنا نظر کمیته فقهی این بود که باید از عقد صلح استفاده شود و بدین ترتیب مقرر شد مطابق نظر کمیته فقهی سازمان بورس بخشی از دستورالعمل مربوط به قرارداد کشف پریمیوم در حوزه تعریف این قرارداد اصلاح شده و بر مبنای عقد صلح نوشته شود.
ادامه بررسی انتشار اوراق اجاره، مرابحه و استصناع در جلسه بعدی کمیته فقهی
وی به بیان دستور جلسه دیگر کمیته فقهی سازمان بورس و اوارق بهادار پرداخت و اظهار کرد: دستور جلسه دوم کمیته فقهی انتشار اوراق اجاره، مرابحه و استصناع قابل تبدیل یا قابل تعویض با سهام بود و در طرحی که به کمیته فقهی ارائه شده است مقرر شده است که این سه الگو از صکوک به گونهای طراحی شوند که سرمایهگذاران در مقطع سررسید به جای دریافت وجه نقد از بانی، سهامی را دریافت کنند.
کارشناس مالی اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: این سهام ممکن است متعلق به خود شرکت بانی یا متعلق به مجموعه دیگری باشد که بانی به سرمایهگذاران در مقطع سررسید واگذار میکند.
پیره در پایان خاطرنشان کرد: این موضوع در دستور کار کمیته قرار دارد و قرار شد جمع بندی مربوط به آن در جلسه بعدی این کمیته اعلام شده و مصوبه کمیته فقهی در رابطه با آن ابلاغ شود.