به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از مرکز فرهنگی قفقاز، حضرت آیتالله العظمی حاج شیخ حسین نوری همدانی از مراجع عظام تقلید دیروز، 9 شهریورماه، در نخستین روز حضور خود در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان زیارتگاه حکیمه خاتون، دخت گرامی حضرت امام موسی کاظم(ع) معروف به «بی بی هیبت» را زیارت و با نثار فاتحه به روح مطهر آن بانوی بزرگوار ادای احترام کردند.
ایشان با اقامه نماز تحیت در این بارگاه نورانی برای عزت اسلام و مسلین دعا کرده و رفع گرفتاریهای جهان اسلام را خواستار شدند.
حضرت آیتالله العظمی نوری همدانی در پایان این برنامه یک جلد کلامالله مجید نفیس، به تولیت این امامزاده اهدا نمودند.
شیخ الاسلام الله شکور پاشازاده، رئیس اداره مسلمانان قفقاز نیز در این دیدار گزارشی از وضعیت احداث بنای جدید زیارتگاه حکیمه خاتون ارائه و اعلام کرد: کمونیستها در زمان استیلای خود تمامی مساجد و زیارتگاههای جمهوری آذربایجان از جمله این مرقد مطهر را با خاک یکسان کرده بودند که بعد از استقلال آذربایجان از شوروی این بنای جدید توسط مرحوم حیدر علیاف، رئیسجمهور وقت آذربایجان بازسازی شد و در اختیار عاشقان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) قرار گرفت.
حضور آیتالله نوری همدانی در مرقد شهدای باکو
آیتالله العظمی نوری همدانی همچنین عصر دیروز با حضور در مرقد شهدای باکو به مقام شهیدان این کشور مسلمان ادای احترام کرد و با نثار فاتحه یاد و خاطره شهدای این کشور را گرامی داشت.
حضرت آیتالله العظمی همدانی و هیئت همراه همچنین از مسجد جدید التأسیس حیدر در باکو نیز دیدن کردند. ایشان پس از اقامه نماز تحیت در باب اهمیت ساخت مسجد در اسلام مباحثی ایراد فرمودند و از بانیان احداث این مسجد با شکوه تشکر کردند.
حاج صابر حسنلی، متولی مسجد حیدر در این بازدید گزارشی از ویژگیهای این مسجد بزرگ و مراحل ساخت آن ارائه کرد.
مسجد حیدر، بزرگترین مسجد منطقه قفقاز بوده که با معماری اسلامی و در فضایی به وسعت ۲۰ هکتار و در مدت دو سال احداث شده که ظرفیت پذیرش بیش از پنج هزار نمازگزار را دارد.
آیتالله نوری همدانی، نخستین مرجع شیعی که به جمهوری آذربایجان سفر کرده است
آیتالله العظمی نوری همدانی به عنوان اولین مرجع تقلید جهان تشیع که از جمهوری آذربایجان دیدن میکند، امروز، 10 شهریور، در دومین روز سفر خود به جمهوری آذربایجان با علما و روحانیون این کشور در مسجد تازه پیر باکو دیدار خواهد کرد.
بازدید از شهرهای تاریخی شاماخی و گنجه از برنامههای آتی معظم له در این سفر خواهد بود.
حضرت حکیمه خاتون هنگامی که حکومت ستمگر عباسی عرصه را برای امام زادگان و منسوبین به آنها تنگ کرده بود تصمیم به هجرت گرفت و از طریق بندر انزلی و با کشتی به باکو هجرت کرد. پس از رحلت ایشان، شاهان صفوی متولیانی برای حرم منصوب و احکامی برای آنها صادر کردند. در نهم سپتامبر ۱۹۳۴ به دستور استالین، آرامگاه با دینامیت منفجر شد.
حکومت کمونیسم برای این که اثری از حرم مطهر باقی نماند، جادهای آسفالته را بر روی حرم ساخت و در جلوی ستون وسط طاق، مجسمه استالین نصب کرد. پس از فروپاشی کمونیسم، مجسمه استالین پایین کشیده شد و در سال ۱۹۹۴، حیدر علیاف دستور بازسازی این آرامگاه را صادر کرد.