به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) مهدی مصری رئیس مرکز تحقیقات قرآن،حدیث و طب دانشگاه بقیه الله(عج) در نشست مطالعات میان رشتهای قرآن و سلامت عنوان کرد: مقالات این حوزه در گذشته و حال براساس علائق و شرایط سطحی محققان این حوزه شکل گرفته است.
وی افزود: متدولوژی و روش تحقیق در قرآن و حدیث هم نداریم این باعث شده که تحقیقهایی مانند بررسی اثر آوای قرآن بر کاهش اضطراب و کارهای از این دست انجام شود در حالی که اگر به مقوله پژوهش ورود شود کارهای خوبی انجام میگیرد.
مصری اضافه کرد: البته نباید این تحقیقها را نیز به کناری نهیم قرائت قرآن بر نفس انسان مؤثر و سلامتی ایجاد میکند،نباید پژوهش میان رشتهای موجب شود از این پژوهشها نیز غافل بشویم، قرائت، تجوید، تفسیر قرآن بسیار مهّم است، قرائت اگر با صوت خوشی ادا شود قطعا بر نفس انسان و آرامش مؤثر است که در این رابطه حدیث نیز وجود داشته بر این موضوع تأکید میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله(ع) تأکید کرد: وقتی قرائت قرآن به انسان آرامش بدهد قطعاً در رفتار دخالت داشته و باعث میشود انسانهای آرام در یک جامعه وجود داشته باشند، جامعه اسلامی میخواهد خشم مردم کنترل شده و مردم در شرایط آرامش زندگی کنند، رفتار اخلاقی و انسانی و اخلاق اسلامی داشته باشند لازمه آن این است که به مقوله قرائت توجه شود.
وی در ادامه با بیان اینکه باید به صورت همزمان به پژوهش و آموزش توجه کنیم اظهار کرد: در پژوهش مقولات در قرآن، حدیث و سلامت یکی از مسائلی که مطرح میشود بحث اعجاز علمی- پزشکی است که باید ببینیم چه آیاتی به نکات عمیق در پزشکی توجه کرده است.
مصری ادامه داد: در قرآن ساختار اناتومیکی جنین و فرآیند تکامل آن به گونهای گفته شده که حتی دانشمندان خیلی برجسته جنین شناسی از آن استفاده کرده و تحصین کردهاند. لذا اگر پژوهشها درست اجرایی شود به مقولات پیچیده پزشکی کمک میکند از سوی دیگر این موضع ابعاد اعجاز آمیزی که قرآن دارد را روشن میکند.
وی با بیان اینکه گاه مصداقهای پزشکی می تواند آیات قرآن را تبیین کنند گفت: در بهرهبرداری از قرآن و حدیث باید ببینیم قرآن و حدیث چه چیزی گفته است و آن را دنبال کنیم، مدلی که توسعه علمی قرآن خوانده میشود عبارت است از این که قرآن در حوزه علم در پزشکی چه چیزی گفته و دقیقا آنها را دنبال کنیم، اساتید حوزوی باید مفهوم و مضمون این آیه در حوزه سلامت روشن کنند، وقتی این ارتباط روشن شد قطعا میتوانیم طرح موضوع کرده و به پژوهش در این رابطه بپردازیم.
مصری ضمن اشاره به اعجاز علمی و ریاضی آیات قرآن به ارتباط قرآن و سبک زندگی پرداخت و عنوان کرد: بسیاری از آیات در رابطه با مسائل اخلاقی هستند یعنی نگاه قرآن در وهله اول اخلاق است لذا برای اصلاح سبک زندگی باید نخست بر حوزه اخلاق تاکیدکرده و سپس به قانون توجه کرد که این نگاهی قرآنی است.
وی ادامه داد: اخلاق، علم چگونه زیست است با سبک زندگی ارتباط دارد، سبک زندگی با 9 مولفه باور، فرهنگ، اعتقاد، سلامت، امنیت، ایمنی و این مسائل مرتبط است به یکی شکلی میتوان از این آیات در رابطه با اخلاق این رابطه را استخراج کرد.
وی خاطر نشان کرد: بین سبک زندگی و سلامت یک رابطه مستقیمی وجود دارد به هر اندازه سبک زندگی بهتری داشته باشیم سلامت معنوی بهتری را دارا میشویم و بر روی سلامت روان و جسم هم مؤثر است این یک مقوله مهّم در بحث فرهنگ سلامت یا سبک زندگی و سلامت معنوی مطرح میشود.