به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مهدی حقیقی، دبیر نخستین جشنواره فیلم «محمد(ص) پیامبر صلح» درباره این رویداد سینمایی اظهار کرد: سال گذشته من از معاونت سینمایی به معاونت قرآنی وزارت ارشاد آمدم، در همان زمان از سوی حجتالاسلام حشمتی، معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به من پیشنهاد شد تا بررسی کنم که چگونه و به چه طریق با زبان سینما میتوان مفاهیم دینی و قرآنی را به مخاطبان منتقل کرد، زیرا بر کسی پوشیده نیست که امروزه زبان هنر به ویژه سینما ابزاری بسیار قدرتمند برای تبلیغ آموزههای مورد نظر است. با توجه به این امر، فراخوانی داده شده تا فیلمنامههایی که مرتبط به این حوزه (قرآن و عترت) هستند گردآوری یا نگاشته شوند تا بتوان با توجه به کارهای ارائه شده ارزیابی درستی از موضوع داشت.
وی افزود: خوشبختانه با فراخوانی که اعلام شد کارهای بسیاری به دست ما رسید، که از این میان ما 52 کار را برای تولید انتخاب کردیم تا بعد از تولید در شبکههای اجتماعی پخش شود. دلیل ما نیز برای این نحوه نمایش (شبکه نمایش خانگی) این است که ظرفیت انتقاد به شکل مناسبی در جامعه فراهم نیست و ممکن است انتقادات مطرح شده در آثار، باعث ناراحتی بخشهای مختلف شود و به نوعی کارهای مورد نظر امکان نمایش پیدا نکنند.
میخواهیم تصویرگری زیبا از اسلام داشته باشیم
این مدیر سینمایی ادامه داد: اما در همان زمان شاهد بودیم که در بهمنماه، حتک حرمتهای مجددی از سوی یک نشریه فرانسوی نسبت به حضرت رسول (ص) انجام شد. برای همین با جلساتی که برگزار شد تصمیم گرفتیم کارهای تولیدی خودمان را در حوزه آثار قرآنی به سمتی سوق دهیم که همه چهره درستی از پیامبر (ص) و اسلام نشان دهیم، هم اینکه به جهانیان بگوییم آنچه که آنها از اسلام در جهان امروز میبینند، اسلام حقیقی نیست.
دبیر جشنواره محمد(ص) پیامبر صلح ادامه داد: با توجه به توضیحات فوق، وقتی دیدم شرایط تولید فراهم شده، این فکر را کردیم که برگزاری یک جشنواره میتواند باعث بهتر دیده شدن کارها در این حوزه باشد. برای همین تصمیم برای برگزاری این رویداد در سه بخش فیلم کوتاه، فیلمنامه و کلیپ شکل گرفت. درباره بخش فیلم کوتاه هم باید بگویم زمانی که برای فیلمهای کوتاه انتخاب شد به تبرک تعداد سورههای قرآن، 114 فیلم انتخاب شده است. ذکر این نکته را لازم میدانم، زمان کوتاه فیلمهای این جشنواره قادر است این امکان را فراهم کند که کارها به شکل بهتر و سریعتری به مخاطبان منتقل شود. ویژگی که در بسیاری از کشورها، ابزاری برای انتقال موضوعات و پیامهای مختلف است.
وی تاکید کرد: برای اینکه بتوانیم جشنواره موفق برگزار کنیم بهترین ابزار برای ما استفاده از تیمی قوی بود تا کارمان بتواند بهتر دیده شود. در همین راستا در بخشهای مختلف این جشنواره سعی کردیم که از افراد خبره بهره بریم. برای نمونه مدیریت بخش روابط عمومی را برعهده یزدان عشیری گذاشتیم که در این عرصه یکی از چهرههای بسیار قوی سینماست، البته درباره خودم باید بگویم که به هیچ وجه فکر نمیکردم روزی دبیر، چنین جشنوارهای با ارزشی شوم که نامش و محورش متبرک به نام حضرت رسول (ص) است. در کنار انتخاب تیم قوی، سایت خوبی هم برای جشنواره طراحی کردیم تا علاقهمندان این رویداد، بتوانند بهترین ارتباط را با ما داشته باشند.
محورهای مد نظر جشنواره «محمد(ص) پیامبر صلح»
وی درباره موضوعات مد نظر این جشنواره چنین توضیح داد: معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نظر دارد با تکیه بر آیه 107 سوره شریفه انبیاء «و ما ارسلناک الا رحمه للعالمین» و ما تو را جز رحمتی برای جهانیان نفرستادهایم، جشنواره بینالمللی فیلم «محمد (ص) پیامبر صلح» را برگزار کند. با این توضیح نگاه به حیات حضرت محمد (ص) و ویژگی و خصایص ایشان در قرآن کریم و جلوههای عینی آن در مناسبات و روابط فردی و اجتماعی امروز محور تولیدات این جشنواره است. از جمله این خصایل میتوان به انسان دوستی، صلحخواهی، رأفت، یتیمنوازی، کمک به ضعیفان و مستمندان، عدالتجویی، مواسات، سادهزیستی، مردمی بودن، ارتباط با خدا، دعا و مناجات، توجه به محیط زیست، توصیه به حقوق طبیعت و حیوانات، مبارزه با نژادپرستی و …اشاره کرد.
دبیر این جشنواره به توضیح فوق اضافه کرد: آیتمهایی که ما به عنوان محور انتخاب کردیم بر مبنای نظرات مقام معظم رهبری انتخاب شده است. ایشان در سفری که چند سال پیش به بجنورد داشتند 28 محور را به عنوان سبک زندگی ایرانی – اسلامی انتخاب کردند که در این کار محور تولیدات ما قرار گرفت.
حقیقی درباره مقرارت موجود در جشنواره این گونه توضیح داد: شرکت در این رویداد برای عموم آزاد است و همه گروههای سنی از سراسر جهان امکان شرکت و حضور در جشنواره را دارند. دریافت آثار هم از طریق سایت جشنواره و هم به صورت حضوری یا پستی صورت میپذیرد. در مواردی که نیاز به ارسال اصل اثر با کیفیت بالاتر باشد موضوع به اطلاع شرکت کننده مورد نظر خواهد رسید. موضوع آثار تولیدی میبایست مطابق فراخوان و درباره شخصیت و ویژگیهای پیامبر اسلام حضرت محمد مصطفی(ص) و به ویژه با رویکرد جلوههای رحمت و رأفت و صلح و دوستی ایشان باشد.
دبیر این جشنواره ادامه داد: آثار پس از ارسال، توسط مدیر بخش مربوطه بازبینی و پس از تأیید تطابق زمان اثر و موضوع، کد رهگیری برای شرکت کننده از طریق پست الکترونیکی وارد شده به هنگام ثبت نام ارسال خواهد شد. محدودیتی برای ارسال بیش از یک اثر توسط هر شرکت کننده نیست. درباره آثاری که بیش از یک نفر در تولید آن حضور داشته باشند و به عنوان اثر برگزیده انتخاب شده باشند، ارسال کننده به عنوان صاحب اثر شناخته شده و جایزه به وی اهدا میشود. به انتخاب هیئت انتخاب جشنواره، آثار ممتاز ارسالی، در طول زمان برگزاری جشنواره در بخش گالری سایت نمایش داده خواهد شد.
وی افزود: شرکت کنندگان در جشنواره میبایست صرفاً آثاری را که خود تولید کرده و یا مالکیت اثر را در اختیار دارند برای شرکت در جشنواره ارسال کنند و در صورت ادعایی مبنی بر مالکیت اثر توسط افراد دیگر، مسئولیت پاسخگویی برعهده ارسال کننده اثر خواهد بود. همچنین در صورت احراز عدم مالکیت آثار ارسالی، فیلم ارسال شده از بخش مسابقه جشنواره خارج خواهد شد. رعایت ضوابط و شئون اسلامی در آثار ارسالی الزامی است. معاونت قرآن و عترت مجاز خواهد بود تا آثار ارسالی را در چند نوبت اکران عمومی نمایش دهد، همچنین بهرهبرداری غیر تجاری (فرهنگی – تبلیغاتی) از آثار ارسالی توسط معاونت قرآن و عترت بلامانع است. تفسیرِ مقررات، رفعِ ابهامات و اخذِ تصمیمِ نهایی درباره موضوعاتِ پیشبینی نشده به عهده دبیرِ جشنواره است.
حقیقی در پاسخ به سؤالی دیگر که اهداف مد نظرشان برای برگزاری جشنواره چه بوده، گفت: تبلیغ جنبههای انسانی، فردی، اجتماعی، مهربانی و نیز زیباییهای معنوی حیات پرنور پیامبر رحمت و عدالت؛ آگاهیبخشی به جامعه بشری به واقعیات حیات و دستورات حضرت محمد (ص) تعمیم ارزشهای والای فرهنگی و اجتماعی زندگی پیامبر اسلام (ص)؛ زمینهسازی برای نوآوری و تبادل اندیشهها و آموختههای هنرمندان؛ ارایه تصویر واقعی از زندگی پیامبران و تاثیر آن در زندگی انسانها و بهرهگیری از ابزار نافذ و تاثیرگذار سینِما در راستای تبلیغات دینی از جمله اهداف این جشنواره است.
وی درباره بخش جنبی جشنواره هم چنین اطلاعرسانی کرد: مرور فیلمهای سینمایی خارج از مسابقه، نشستهای تخصصی، بزرگداشت سه هنرمند از ایران یا جهان، نکوداشت سه هنرمند از ایران یا جهان و نخستین همایش بینالمللی سینما و تاریخ انبیاء از جمله برنامههای جنبی جشنواره محمد (ص) پیامبر صلح است.
حقیقی در پایان گفت: این جشنواره تنها رویدادی نیست که در آن اهانت به پیامبر(ص) محکوم شود، بلکه به واسطه این رویداد میخواهیم بگوییم که توهین به هر پیامبری امری مذموم است. نکته پایانی اینکه خوشحالم که فیلمی چون «محمد رسول الله» در کشور ما ساخته شده که آن را میتوان مایه مباهات سینمای ایران نام برد.