کد خبر: 3358442
تاریخ انتشار : ۱۵ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۰:۰۶
گزارشی از آغاز سال تحصیلی حوزه؛

شور طلبگی در فیضیه/ طنین قال ‎الصادق(ع) و قال الباقر(ع) در حوزه

گروه حوزه‌های علمیه: امروز ۱۵ شهریور ماه ۹۴ آغاز رسمی سال تحصیلی حوزه‌های علمیه است و برپایی مراسم افتتاحیه در مدرسه فیضیه و حضور گسترده طلاب به خصوص طلاب جدیدالورود، شور و شعفی نو به این مدرسه با سابقه بخشیده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) سرانجام تعطیلات تابستانی نسبتا طولانی حوزه که همواره با انتقادات تند برخی از مراجع همراه بوده است جای خود را به کلاس و درس و بحث طلبگی داد؛ اگرچه حوزه‎های علمیه اصفهان و مشهد در روزهای ابتدایی شهریور به روی طلاب گشوده شد و برخی مراکز و مدارس حوزوی نیز از چند روز قبل درس‌ها را آغاز کرده‎اند، اما امروز به صورت رسمی دروس حوزه شروع شد تا بوی عطر تفسیر قرآن و قال الصادق و قال الباقر یکبار دیگر در فضای مدارس علمیه طنین‎انداز شود. امسال قرار است 17 هزار طلبه وارد حوزه علمیه سراسر کشور شوند که سهم قم بیش از دو هزار طلبه است که در مقاطع مختلف تحصیلی به کسب علم خواهند پرداخت و طلاب سطوح عالی نیز در 27 رشته تخصصی فعالیت خواهند داشت.

عقربه‎های ساعت خود را به ده نزدیک می‎کند و با اینکه اعلام شده بود مراسم ساعت 9 و نیم است ولی دیرتر شروع می‎شود. فرصت مغتنمی برای گپ زدن با طلاب است. حجت‌الاسلام محمدی، می‌گوید: امروز روز آغاز سال تحصیلی است و طلاب با نشاط خاصی دروس خود را آغاز کرده‎اند.

او که اصالتا آبادانی است، ادامه می‌دهد حضور در این حوزه علمیه بابرکت واقعا برای طلابی که از شهرستان‎ها به قم می‏‌آیند مغتنم است؛ حضور در قم و حضور در پای درس مراجعی که نور و چشم و چراغ جهان تشیع هستند و حلاوت حضور در پای درس ایشان برکتی است که با هیچ لذتی در دنیا نمی‎توان آن را مقایسه کرد.

این طلبه پایه 9 حوزه با توجه به تغییرات سیستم آموزشی حوزه ادامه می‌دهد: هنوز تعدادی از دروس از پایه هشت را باید بگذارنم ولی امسال سعی داریم با تلاش و کوشش هرچه بیشتر دروس عقب مانده را نیز به اتمام برسانم.

این طلبه حوزه علمیه قم می‌گوید: این روزها همیشه در این 9 سال برای من خاطره‌انگیز بوده و هست و گویی که تازه وارد حوزه شده‎ام. روز اولی که از شهرستان به قم آمدم هم در مراسم آغاز سال تحصیلی همین حس را داشتم و از اینکه مراجع عظام را از نزدیک می‎بینم بسیار ذوق زده بودم و آرزو می‎کردم که روزی من هم بتوانم در اخلاص، اخلاق و علم و دانش به چنین مراتبی برسم.

علی یاری طلبه 18 ساله‌ای است که سه سال تجربه حضور در حوزه را دارد. او از حال و هوای خودش در اولین روز درس حوزه در سال 94 می‌گوید: امروز روز بسیار زیبایی است و بهترین حس را دارم؛ واقعا شادی و لذتی که در 15 شهریور یعنی آغاز سال تحصیلی در حوزه را دارم هیچ گاه در اول مهرهای هر سال نداشتم.

وی افزود: یکی از دلایل اینکه طلاب در اینجا اکثرا با نشاط هستند و مراجع و مدیران حوزه نیز با نشاط و شورانگیز سخن می‌گویند این است که حوزه، برای ما یک انتخاب بزرگ بوده است. انتخابی بین زندگی عادی، دانشگاه، کار آزاد و...؛ به همین دلیل همیشه در این روزها همیشه برای ما شیرین است. حال و هوای مدارس علمیه با آن چیزی که در مدارس عادی تجربه کرده‎ بودیم بسیار متفاوت است. در اینجا همه سعی می‎کنند که خود را از نظر اخلاقی، روحی، توان تبلیغی و شخصیتی به مدارج عالی برسانند زیرا در طلبگی انتظارات همه جامعه از ما بسیار بالاست.

تلاوت قرآن سکوت مراسم را به دنبال دارد و بعد از آن هم آیت الله حسینی بوشهری، مدیر حوزه ها با اعلام مجری بر منبر می‌رود و در سخنانی به بایسته‌های امروز طلبگی اشاره می‌کند بایسته‎هایی که اخلاق در راس آن است.

مدیر حوزه در سخنانی با اشاره به فعال شدن کرسی‌های نظریه‌پردازی از سال آینده در حوزه به بحث اخلاق اشاره و تاکید کرد: «اخلاق نیاز جدی برای روحانیت در عصر حاضر است» و با این عبارت به سیره علمای سلف اشاره دارد که رمز موفقیت آنان در جامعه این بود که چیزی نمی گفتند مگر آن که خود جامعه عمل بر آن بپوشانند و مصداق«لم تقولون ما لا تفعلون» نبودند.

وی تاکید کرد: امروز دروس مختلف حوزه اعم از تفسیر و تاریخ و اصول و فقه و ... نیازمند بررسی و دقت بیشتر است و بیش از هر چیز نیز به مباحث اخلاقی نیاز داریم.

حسینی بوشهری عنوان کرد: ما اول باید به عیوب خود برسیم و آن را برطرف کنیم و بعد سراغ دیگران برویم؛ طلبه باید زمان‌شناس باشد همان طور که شخصیت فرزانه و رهبر معظم انقلاب امروز در هر عرصه ای اعم از سیاسی و ... که وارد می‌شوند مانند یک کارشناس نظر می‌دهند.

نوبت بعدی سکان سخن به دست آیت الله مقتدایی، دبیر شورای عالی جوزه می‎افتد و وی در سخنانی بیان کرد: اساتید نباید صرفا به رشد علمی طلاب بپردازند بلکه باید طلاب را با اخلاق و احکام دین آشنا کنند و اساتید حوزه باید روی پرورش طلاب حساسیت داشته باشند.

وی که تقریبا سخنرانی ندارد که در آن یا به آیات و یا به روایات استناد نکرده باشد تاکید کرد: تعلیم و تعلم و حضور در کلاس درس عبادت و جهاد فی سبیل الله است و در روایات نیز بر آن تاکید زیادی شده است.

سخنران پایانی این مراسم هم آیت الله العظمی نوری همدانی بود که تازه دیروز از سفر چند روزه خود به کشور آذربایجان بازگشته است و این مرجع تقلید نیز سخنانی از جنس حوزه تا مسایل سیاسی روز و برجام را بیان کرد.

این مرجع تقلید گفت: با اشاره به مذاکرات هسته‌ای و توافق برجام تاکید کرد: حوزه نیز باید برجام را مطالعه و نظر خود را اعلام کند. امروز  حوزه علمیه باید نگاه ویژه‌ای به مسائل سیاسی و بین‌المللی داشته باشند و باید گروه‌ها و نهادهایی در حوزه علمیه وجود داشته باشند که برجام را مطالعه کرده و مراقب باشند تا کلاهی بر سر کشور نرود.

سخنرانی که تمام شد طلاب یکی یکی متفرق شدند تا در کلاس حضور یابند و نوای قال الصادق(ع) و قال الباقر(ع) را از سر بگیرند.

captcha