کد خبر: 3358560
تاریخ انتشار : ۱۵ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۲:۲۵
یاحسینی در گفت‌وگو با ایکنا:

70 درصد وقایع جنگ ناگفته مانده است/ صنعتی شدن خاطره‌نگاری به تحریف می‌انجامد

گروه جهاد و حماسه: یک نویسنده و پژوهشگر حوزه دفاع مقدس با بیان اینکه فقط 300 کتاب از 10 هزار اثر دفاع مقدس مربوط به زنان است، افزود: 70 درصد وقایعی که در جنگ روی داده، ناگفته باقی مانده است.

سیدقاسم یاحسینی، نویسنده و پژوهشگر حوزه دفاع مقدس در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه هنوز بحث زندگی در جنگ خصوصاً در حوزه زنان مغفول مانده است، تصریح کرد: با وجود انبوه کتاب‌های حوزه دفاع مقدس هنوز کارهایی اساسی روی زمین مانده است.
یاحسینی با اشاره به اینکه از بیش از 10 هزار عنوان کتاب دفاع مقدس حدود 300 عنوان درباره زنان است، گفت: با این حال هنوز به نقش زنان در دفاع مقدس آن‌چنان که شایسته است پرداخته نشده و کتابی درخور درباره حضور زنان در جنگ شهری و پشت جبهه نوشته نشده است.
این نویسنده توضیح داد: در اغلب کتاب‌‌های دفاع مقدس، یک رزمنده‌ خاطرات خود را بیان کرده، ولی زندگی همسر وی که بی‌سرپرست در روستا یا شهر مانده و وظیفه تامین غذا، پوشاک و سلامتی کودکانش را با وجود مشکلات عاطفی و روانی خود برعهده داشته مغفول مانده است.
این پژوهشگر تاریخ دفاع مقدس با تاکید بر اینکه باید به بیان مشکلات همسران جانبازان به صورت رئال بپردازیم، گفت: همسران جانبازان با مشکلات زیادی از نظر مسائل اجتماعی، اخلاقی، بهداشتی و ... مواجه هستند که باید به آنها پرداخت و آنان را مورد کاوش قرار داد. 
وی ادامه داد: بستان در دوران جنگ تحمیلی چندین ماه در اشغال نیروهای بعثی بود، ولی هیچ گاه تمایلی به نگارش خاطرات زنان بستانی درباره ماه‌های اشغال این شهر توسط نیروهای عراقی نشان داده نشده است. این در حالی است که اگر به نحو شایسته نقش یک قشر بزرگ، یعنی زنان در جنگ تحمیلی ثبت نشود به تاریخ ظلم شده است.
یاحسینی همچنین به غلبه نگاه نخبه‌گرایانه در کتاب‌های دفاع مقدس اشاره کرد و گفت: در پرداختن به دفاع مقدس بیشتر به نقش فرماندهان اشاره می‌شود و نقش چوپانی که گوسفندانش را در روستا رها کرد و برای اولین بار در جبهه ساندویچ خورد و روستانشین بوشهری که برای اولین بار در جبهه کنسرو را دید، مغفول مانده است.
این نویسنده با تاکید بر اینکه تاکنون به نحو کارآمد با رویکرد عقلانی به حوزه دفاع مقدس وارد نشده‌ایم، افزود: باید با نگاهی عقلانی بتوانیم دیدی واقعی به جنگ تحمیلی داشته باشیم و در کنار بیان دلاوری‌ها به آسیب‌شناسی و بیان برخی ضعف‌ها هم بپردازیم.
آسیب نگاه سیاه و سفید به دفاع مقدس
یاحسینی همچنین با بیان اینکه 90 درصد آثار دفاع مقدس کشور ما سفارشی است، گفت: سفارشی بودن آثار دفاع مقدس در زمانه‌ای که ناشران خصوصی رغبت چندانی به کتاب‌های دفاع مقدس نشان نمی‌دهند مطلوب است. البته در این عرصه نباید نگاهمان به جنگ سیاه و سفید شود و باید در فضایی خاکستری تمام واقعیت‌ها را بیان کنیم.
این نویسنده تصریح کرد: مدتی است که خاطره‌نگاری یک صنعت شده که متاسفانه گاه از شکل ثبت لحظه‌های بزرگ درمی‌آید و به خودنمایی و تحریف تاریخ می‌انجامد.
این پژوهشگر تاریخ دفاع مقدس ادامه داد: تاکنون 30 درصد خاطرات دفاع مقدس ثبت شده و 70 درصد واقعیت‌ها در سینه‌ها مانده است.

captcha