کد خبر: 3360399
تاریخ انتشار : ۱۷ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۷

شماره ۷۵ فصلنامه علمی پژوهشی علوم حدیث منتشر شد

گروه اندیشه: شماره ۷۵ فصلنامه علمی ـ پژوهشی علوم حدیث با موضوعات مختلف منتشر شد.

 به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) شماره 75 فصلنامه علمی پژوهشی علوم حدیث با عناوین مقالاتی چون «احادیث صعب و مستصعب» از عبدالهادی مسعودی و «تاریخ‌گذاری حدیث لن یفلح قوم ولّوا امرهم امرأة بر اساس روش تحلیل متن و اسناد» از معصومه ریعان و محمدکاظم رحمان ستایش منتشر شد.
از دیگر مقالات این نشریه می‌توان به «کاربرد روش‌های اصول استنباط در معنا‌کاوی از الفاظ کتاب و سنت در عرفان و اخلاق مأثور» از مصطفی همدانی، «تفسیر مستندات الهیات سلبی در روایات علوی» از محمدعلی دولت و محمد دولتی، «دو «عمرو» و یک حدیث اثناعشری» از سیدمحمدرضا لواسانی، «بررسی روایات لعن «زرارة بن اعین» با توجه به جریان‌های کلامی امامیه» از سهیلا پیروزفر و سعیده سادات موسوی نیا، «روایت حمال ذو وجوه بودن قرآن در نهج البلاغه» از حامد پوررستم و «شاخصه‌های جامعه دینی با توجه به خطبه‏ های جمعه و عیدین پیامبر» از ندا ملکی فاراب و مجید معارف اشاره کرد.
حامد رستم‌پور در مقاله روایت «حمال ذو وجوه بودن قرآن در نهج‌البلاغه»، می‌نویسد: از اسباب نگرش صحیح فقه‌الحدیثانه به روایات و کلمات معصومان، فهم صحیح از فضای صدور حدیث است؛ چرا که فضای صدور را باید از جمله قراین حالی در متن به شمار آورد که در کنار قراین عقلی و ادبی نقش مهمی در کشف مراد معصوم ایفا می‏‌کند. کلام 77 نهج البلاغه ـ که به حمال ذو وجوه بودن قرآن و نقش بنیادین حدیث در مناظرات اشاره دارد ـ از جمله مواردی است که از دو حیث صدوری و معنایی قابل تأمل و تحقیق است.

نویسنده در جمع‌بندی گزارش‌های فضای صدور، قول اسکافی را به واقع نزدیک‌تر دانسته و بر این اساس، مراد امام را چنین استنباط نموده که قرآن کریم در مقام هست‏ها و نیست‌ها، چنین قابلیتی داشته که بر معانی مختلف حمل شود، اما در مقام بایدها و نبایدها مفسر موظف است در سیری روشمند تمامی اصول و قراین روایی و تفسیری را به کار گرفته و وجوه و لایه‏های معنایی صحیح را کشف نماید.
مجید معارف و ندا ملکی فاراب نیز در مقاله خود به مطالعه خطبه‏‌های جمعه و عیدین پیامبر گرامی اسلام(ص) پرداختند. مولفان در یک نگرش کلی، با جمع‏‌آوری خطبه‏‌های جمعه و عیدین به جا مانده رسول خدا از جوامع حدیثی شیعه و اهل‏‌سنت گزارش اجمالی از خطبه‏‌ها ارائه دادند. سپس در قالب تحلیل موضوعات خطبه‏‌ها مسائلی از قبیل تعیین مؤلفه‏‌های مهم خطبه‏‌ها، میزان تکرار مؤلفه‏‌های مهم، اولویت‌بندی ارزش‏های دینی، شاخصه‏‌های جامعه دینی از دیدگاه پیامبر اسلام، حجم و مدت زمان ایراد خطبه‏‌ها و تحلیل مناسبتی آنها مورد بررسی قرار دادند. از آن‌جا که مؤلفه‏‌های اخلاقی بیشترین میزان تکرار را در میان سایر مؤلفه‏‌ها به خود اختصاص داده‌است، لذا اخلاق‌مداری به عنوان مهم‌ترین شاخصه جامعه دینی از دیدگاه نبی مکرم اسلام معرفی گردیده است.
یادآور می‌شود، این نشریه با حضور حجت‌الاسلام عبدالکریم بی‌آزار شیرازی، سید محمد باقر حجتی، مجید معارف و محمد کاظم شاکر به عنوان هیئت تحریریه و سردبیری حجت‌الاسلام سیدمحمدکاظم طباطبایی در 188 صفحه منتشر شد.

captcha