به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) شماره 21 فصلنامه علمی پژوهشی مطالعات تفسیری با عناوین مقالاتی چون «بررسی آیات قصاص و وجوه حیات بخشی آن در قرآن» حمیدرضا نوری،« تحلیل و نقد دیدگاه مفسران درباره آیه ا َنَا نَا ْتِی الاَرْضَ نَنْقُصُها مِنْ ا َطْرافِها»کرم سیاوشی و شیرمحمد علیپور، «بررسی حل تعارض آیات ذکرِ ناظر به آرامش »مهرداد ویس کرمی و سید رضا مؤدب منتشر شد.
از دیگر مقالات این نشریه میتوان به «نقد دیدگاه مفسران در باره مرجع ضمیر «انساه» در آیه 42»یوسف محمدرضا حاج اسماعیلی و زهرا کلباسی، «اندیشه حکومت جهانی در آیات اظهار و غلبه از منظر مفسران فریقین»حسین علوی مهر ، شبیر فصیحی، «تفسیر ساختاری سوره «یس» با تاکید بر تفسیر المیزان» سعیده غروی،
بررسی تطبیقی آیه «وَ إ ِنْ مِنْکُمْ إ ِلا وَ ار ِدُهَا کَانَ عَلَیٰ رَ بِکَ حَتْماً مَقْضِیاً» از دیدگاه مفسران علی پیرهادی ، مریم رستگار ، صالح حسن زاده، «آراء تفسیری مفسران معاصر پیرامون آیه مباهله» محمدجواد نجفی ، سید محمدتقی موسوی کراماتی، «رهیافت تفسیری ماهیت نظارت پیامبران و ائمه اطهار(ع) با تاکید بر آیات 89 نحل و 41 نسا» نیره زکی دیزجی، حمیدرضا سروریان و «تحلیل باطن قرآن کریم از دیدگاه علامه طباطبایی» محمد شریفانی ، زهرا محبپور حقیقی اشاره کرد.
در آحر چکیده مقالات به زبان عربی آمدهاست.
سیاوشی و علیپور در مقاله خود مینویسند : مفسران درباره آیه «ا َنَا نَا ْتِی الاَرْضَ نَنْقُصُها مِنْ اَطْرافِها» دیدگاههای متفاوتی را بیان نمودهاند؛ چنان که مقصود از «ارض» سرزمین کفار مکه، سرزمین عموم کفار، اهل زمین، زمین و اهل آن دانسته شدهاست و درباره مقصود از «نقصان ارض» مواردی از جمله: فتح حوالی مکه توسط پیامبر و یارانش، فتح سرزمین کفار توسط مسلمانان، مرگ علما و بهترین ساکنان زمین، از بین رفتن برکت زمین، بیضوی بودن زمین، کاستن از سرزمین جسم انسان به هنگام پیری، مرگ اهل معرفت، سکوت زبانِ حق در دوره ای از زمان، کاهش اوصاف ناپسند سرزمین روحانی انسان، هلاکت کافران و ظالمان تکذیب کننده پیامبران، کاسته شدن از نیرو و ثروت اهل باطل بیان شده است. از این رو تلاش برای نزدیک کردن دیدگاه ها و رسیدن به برداشتی استوارتر در این زمینه ضروری است.
در مقاله بحث «تحلیل باطن قرآن کریم» شریفانی و محبپور مینویسند: این موضوع یکی از مباحث تاثیرگذار در تفسیر به شمار میآید؛ بهویژه بعد باطنی آن که به سبب فراتر بودن از فهم عرفی از ظرافتها و پیچیدگیهای خاصی برخوردار است. «سید محمدحسین طباطبایی» از جمله دانشمندانی است که در زمینه ماهیت باطن قرآن کریم نظری درخور تحلیل و تامل ارائه کردهاست. از این رو در مقاله تلاش میشود تا معناشناسی بطون قرآن و زوایای آن و همچنین ارتباط بین ظاهر و باطن از دیدگاه ایشان تبیین گردد. علامه معتقد است که معانی و معارف قرآن کریم دارای مراتبی است که برحسب تفاوت سطح فهم مخاطبان مختلف می گردد، که این معانی به نسبت ظهور و خفایی که دارند، ظاهر و باطن قرآن خوانده میشوند که در طول هم اراده شده و نسبیاند.
کرمی و مودب در مقاله خود به مسئله آرامش میپردازند و آرامش را یکی از مفاهیم کلیدی در زندگی بشر معرفی میکنند. قرآن کریم، در آیه 28 رعد ذکر خدا را به عنوان علت انحصاری آرامش دلها معرفی میکند، اما در آیاتی دیگر ذکر خدا ، عامل وجل و ترس از خداوند متعال معرفی شدهاست؛ مانند آیات «الَذِینَ إ ِذَا ذُکِرَ اللَهُ وَ جلَتْ قُلُوبُهُمْ» و «تَقْشَعِرُ مِنْهُ جُلُودُ الَذِینَ یَخْشَوْنَ رَ بَهُمْ». در نگاه نخست، این آیات، ناسازگار به نظر میرسند. مقاله حاضر در سایه بررسی مفاهیم قرآنی ناظر بر آرامش؛ یعنی سکینت، اطمینان قلبی و امنه، به ارائه راهکاری جدید در این زمینه پرداخته است. نویسندگان در نهایت به این نتیجهمیرسند که هر کدام از این مفاهیم، بار معنایی خاص خود را دارند. سکینت و اطمینان قلبی، به معنای آرامش روحی بوده و با آرامش متعارف (آرامش روانی) تفاوت دارد. با توجه به این نکته مهم، ناسازگاری اولیه آیات، از میان برداشته میشود.
یادآور میشود این نشریه با سردبیری سیدرضا مؤدب در216صحفه منتشر شد.