به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، برنامه «افق» این هفته رادیو قرآن با حضور اصغر امیرنیا، مدیرکل تبلیغ و ترویج معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با اجرای کارشناسی محمدرضا پورمعین به جشنواره قرآنی آیات وزارت ارشاد پرداخت.
اصغر امیرنیا، مدیرکل تبلیغ و ترویج معاون قرآن و عترت وزارت ارشاد در ابتدای این برنامه با بیان اینکه جشنواره قرآنی آیات امسال در 9 رشته برگزار میشود، عنوان کرد: برخی از جشنوارهها در ستاد برنامهریزی میشود و صفر تا 100 این جشنوارهها با انتصاب یک دبیر در استانها انجام میشود که البته این کار با هدف بهرهگیری از ظرفیت استانها در حوزههای مختلف انجام شده است.
وی درباره برخی از عناوین جشنوارههای آیات که در سال جاری اجرا خواهد شد، عنوان کرد: جشنواره تصویرسازی توسط استان همدان، جشنواره وبلاگنویسی، آواها و نغمات و تواشیح توسط استان آذربایجان شرقی، جشنواره گرافیک و پوستر توسط استان زنجان، جشنواره تئاتر صحنهای و خیابانی توسط استان گلستان، جشنواره نقاشی و نقاشیخط توسط استان خوزستان و جشنواره کودک و نوجوان توسط منطقه آزاد قشم برگزار میشود.
مدیرکل تبلیغ و ترویج معاون قرآن و عترت وزارت ارشاد در ادامه گفت: با توجه به اینکه طرح قرآنی 1449 با محوریت سوره یاسین برگزار شد و اینکه صرفاً یک عنوانی را یک زمان مشخص برگزار نکنیم سوره یاسین را بهعنوان بخش ویژه رشتهها و جشنوارههای مختلف قرار دادیم تا هنرمندان سوره یاسین را در رشتههای مختلف فرهنگی ـ هنری مورد توجه قرار داده و به این سوره بپردازند.
توجه همزمان به قرآن و عترت در جشنواره آیات
امیرنیا ادامه داد: با توجه به اینکه در یک پروسه زمانی به مسائل قرآنی پرداخته شده و شاید از بحث عترت فاصله گرفته شده است، داستانهای قرآنی و عترتی را در جشنواره قرآنی آیات مورد توجه قرار دادهایم؛ برخی از این موارد ممکن است قابلیت تبدیل شدن به سناریو را داشته باشد یا به یک اثر هنری ارزشمند تبدیل شوند.
وی یادآور شد: زندگی و سیره پیامبران در قرآن و زندگی و سیره شخصیتهای قرآنی و عترتی میتواند بهعنوان موضوعاتی در جشنوارههای قرآنی آیات مطرح شود اما مضامینی که عمدتاً در این جشنوارهها دنبال میکنیم شامل؛ خانواده، سبک زندگی، اقتصاد مقاومتی، حجاب و عفاف، ایثار و شهادت، امر به معروف و نهی از منکر، راستگویی، صلح و دوستی، گذشت، حقوق همسایه، احسان به والدین، ازدواج، کار و تلاش، توکل، قرضالحسنه، کسب حلال، تقریب مذاهب، قناعت و... است.
مدیرکل تبلیغ و ترویج معاون قرآن و عترت وزارت ارشاد با بیان اینکه نباید کل فعالیتهای فرهنگی ـ هنری به یک پروسه زمانی مشخص در سال منتهی شود، اظهار کرد: فعالیتهای فرهنگی ـ هنری با محوریت قرآن کریم باید در طول سال دنبال شود تا کسانی که علاقهمند هستند، بتواند در طول سال شاهد آثار ارزشمندی باشند.
زمان برگزاری جشنوارههای آیات به زمان اختصاص اعتبارات بستگی دارد
وی افزود: قرار ما بر این بود که فراخوان تمامی جشنوارهها تا پایان شهریورماه اعلام شود اما به این دلیل که بودجه توزیع نشده است فراخوانها را تا پایان مهرماه اعلام میکنیم و جشنوارهها نیز بهمنماه و اسفندماه سال جاری برگزار میشوند. اگر اعتبارات تأمین نشود ممکن است جشنوارههای پایانی را اوایل سال آینده برگزار کنیم.
امیرنیا ادامه داد: تلاش داریم جشنوارههای آیات را به صورت دوسالانه برگزار کنیم به این شکل که جشنوارههای برگزارشده در سال گذشته، سال آینده دوره بعدی خود را برگزار میکنند و جشنوارههایی که امسال برگزار میشود نیز دوره بعدی خود را دو سال بعد اجرایی میکند تا از این طریق محتوای بهتری نیز در طول دو سال تولید شود.
وی با عنوان این مطلب که برگزاری جشنواره قرآنی آیات میتواند کمکی برای ارتقای آثار ارائه شده در نمایشگاه بینالمللی قرآن باشد، اظهار کرد: به نظر بنده جشنوارههای آیات میتوانند پیوند خوبی بین قرآن و هنرمندان ایجاد کند.
تمامی هنرها میتوانند در خدمت قرآن قرار بگیرند
مدیرکل تبلیغ و ترویج معاون قرآن و عترت وزارت ارشاد در ادامه گفت: همه هنرها این ظرفیت را دارند تا در حوزه قرآن ورود داشته باشند اما خوشنویسی چون با ادبیات ما عجین است و ادبیات ما هم خالی از عرفان نیست ظرفیت بالایی برای تولید آثار قرآنی دارد و علاوه بر این فیلم و تئاتر، صنایع دستی، معماری و... نیز میتوانند در خدمت قرآن باشند.
امیرنیا در این بخش از سخنان خود عنوان کرد: متأسفانه معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد حالت دوگانهای دارد و زمانیکه وزارت ارشاد میخواهد پول دهد، میگوید از شورای توسعه فرهنگ قرآنی بگیرید اما آن چیزی که از طرف شورای توسعه فرهنگ قرآنی پرداخت میشود با آن چیزی که از قبل اعلام میشود متفاوت است.
وی ادامه داد: کمیسیون تبلیغ و ترویج 9 کارگروه دارد که دستگاهها در آنها عضو هستند و از طرفی تاکنون اعتبار مجزایی برای معاونت قرآن و عترت وجود نداشته است؛ سال گذشته گفتند 12 میلیارد که هشت میلیارد پرداخت شد و خودبهخود هشت میلیارد تومان برای نمایشگاه بینالمللی قرآن هزینه میشود.
مدیرکل تبلیغ و ترویج معاون قرآن و عترت وزارت ارشاد افزود: برای جشنواره آیات 800 میلیون تومان اعتبار درنظر گرفتهایم که این بودجه هماکنون در حال تأمین است؛ هنوز اعتبارات جشنواره تأمین نشده است اما در مجموع دو سوم اعتبارات را نیز استانها تأمین میکنند که با توجه به برنامهریزیهای صورت گرفته، مشکلی برای تأمین اعتبار نیست.
800 میلیون تومان؛ اعتبار پیشبینی شده برای جشنواره آیات
وی افزود: 800 میلیون تومان اعتبار پیشبینی شده برای جشنواره قرآنی آیات هنوز تأمین نشده است؛ بنا بود تا تابستان اعتبار از طریق خزانه به معاونت اختصاص پیدا کند؛ اعتبارات باید به موقع ابلاغ شود، برنامهریزی صورت گیرد تا بتوانیم نتیجه مورد نظر را بگیریم.
امیرنیا در ادامه گفت: آثاری که در جشنواره آیات به دست میآید به طور قطع در نمایشگاه بینالمللی قرآن به نمایش گذاشته میشود و مردم و هنرمندان میتوانند آثار جشنواره قرآنی آیات را در نمایشگاه قرآن ببینند.
وی یادآور شد: فراخوان جشنوارههای قرآنی آیات سال 94، تا پایان مهرماه اعلام میشود و برای هر یک از جشنوارهها یک سایت مجزا در نظر گرفته شده است که این سایتها به سایت ادارهکل تبلیغ و ترویج معاونت قرآن و عترت ارشاد لینک میشوند. برای اطلاعرسانی هم جنبه فضای مجازی را درنظر گرفتهایم و هم بهصورت پوستر و فراخوانی که به چاپ میرسد ثبتنام را انجام میدهیم.
بهرهگیری از داوران استانی و ملی در جشنواره آیات
مدیرکل تبلیغ و ترویج معاون قرآن و عترت وزارت ارشاد اظهار کرد: برای داوری و قضاوت جشنوارهها سعی میکنیم هم از داوران استانها و هم از داوران ملی استفاده کنیم؛ با توجه به پیشرفت تکنولوژی نیازمند حضور داور در محل برگزاری جشنواره نیست چرا که بسیاری از آثار در فضای مجازی به داوران ارسال میشود و داوران نظر نهایی خود را درباره آثار میدهند.
امیرنیا افزود: هر چه داوران از سطح بالاتری برخوردار باشند اقبال عمومی بیشتر میشود و هنرمندان بیشتر اعتماد کرده و آثار خود را برای جشنواره ارسال میکنند.
وی در پایان گفت: برخی از اساتید در رشتههای مختلف ممکن است از شرکت در جشنوارهها پرهیز کنند و عنوان میکنند ما به حدی رسیدهایم که دیگر نباید در جشنوارهها شرکت کنیم بلکه دانشجویان ما باید شرکت کنند در صورتی که بنده معتقدم اساتید نیز باید شرکت کنند. از اساتید در رشتههای مختلف میخواهیم تا در کنار دانشجویان خود در این جشنوارهها شرکت کنند.