به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، عرفه هر سال با حال و هوای خوبی برگزار میشود، عرفه روزی است که غبار عصیان از قلبها بیرون میرود، عرفه روز اشک و ناله است، به سرزمین عرفات نگاه میکنیم، سرزمینی که سرزمین اشک نامیده شده است، لبیک اللهم لبیک ... .
هر ساله هم در عرفات و هم کسانی که در عرفات نیستند با نوای حاجیان ندای لبیک اللهم لبیک را طنینانداز میکنند، عرفه روز استجابت دعا، روز حسین و حسینی شدن است.
روز عرفه روز دعا و نیایش است و اگر چه روزه آن روز مستحب است، لیکن اگر روزه گرفتن آن روز موجب ضعف شود، آن گونه که انسان نتواند دعاهای این روز را بخواند، خواندن دعا بر روزه گرفتن مقدم است. (بحار، 94/123 ـ 124)
روز نهم ذیحجه روز عرفه است، روزی که زائران سپیده دم صبح راهی عرفات میشوند تا در جوی مملو از ایمان، خشوع و خضوع استغفار کرده و ارکان اصلی حج را به جا آورند.
خداى سبحان در عرفه به ملائکه مىفرماید: اى فرشتگان من! آیا بندگان و کنیزانم را که عبادت میکنند میبینید که از گوشه و کنار دنیا ژولیده موى و غبارآلوده آمدند، آیا میدانید چه میخواهند؟ فرشتگان عرضه میدارند از تو درخواست آمرزش دارند، پس خداى متعال میفرماید: اهد باشید که من ایشان را آمرزیدم.
لازم به ذکر است، غیر از دعای امام حسین(ع) برای روز عرفه دعاهای دیگری نیز از سایر ائمه اطهار روایت شده است که در کتب دعا به تفصیل آمده است. شیخ صدوق کتابی تحت عنوان ادعیه الموقف و یا دعا الموقف تألیف کرده است، مشهورترین دعاهای روز عرفه پس از دعای امام حسین(ع) دعای فرزند گرامیش حضرت امام زین العابدین(ع) است که در صحیفه سجادیه آمده است، مراجع عظام تقلید در مناسک حج هر دو دعا را نقل کردهاند.
احادیث در مورد عرفه زیاد است که مختصری به آن میپردازیم؛ امام صادق(ع) میفرماید: تَخَیَّر لِنَفسِکَ مِنَ الدُّعاءِ ما أحبَبتَ واجْتَهِد ، فإنَّهُ (یَومَ عَرَفَة) یَومُ دُعاءٍ و مَسألَةٍ؛ امام صادق(ع) میفرماید: هر چه میخواهى براى خود دعا بخوان و [در دعا کردن] بکوش که آن روز [روز عرفه] روز دعا و درخواست است (التهذیب الأحکام ، ج 5 ، ص 1)
امامعلى(ع) میفرماید: مِنَ الذُّنوبِ ذُنوبٌ لاتُغفَرُ إلاّ بِعَرَفَاتٍ؛ برخى از گناهان جز در عرفات بخشوده نمیشوند. دعائمالاسلام، ج 1، ص 294.
اعمال روز عرفه
در کتاب مفاتیح در قسمت اعمال 9 ذیالحجة بهطور کامل ذکر شده و بطور خلاصه عبارتند از غسل به نیت توبه و پاک شدن، خواندن دعای شب و روز عرفه، زیارت امام حسین علیه السلام که مقابل هزار حجّ و هزار عمره و هزار جهاد بلکه بالاتر است.
بعد از نماز عصر پیش از آنکه مشغول بخواندن دعاهاى عرفه شویم خواندن دو رکعت نماز با حضور قلب و آمرزش گناهان؛ گرفتن روزه به شرط آنکه از خواندن دعا خسته نشویم، مستحب است.
علیرضا برومند