کد خبر: 3370785
تاریخ انتشار : ۰۴ مهر ۱۳۹۴ - ۱۴:۲۵
جنتی:

دفاع مقدس فرهنگ و هنر ایران را دچار تحولی بنیادین کرد

گروه هنر: تمامی سرچشمه‌های فرهنگی و هنری با مضمون دفاع مقدس ریشه‌های قدسی و معنوی دارند و هر آنچه که با این موضوع در حوزه هنر و ادبیات خلق و ماندگار شد، همگی هنر و ادب انقلاب اسلامی را غنا بخشید.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) مراسم گرامیداشت هفته دفاع مقدس پیش از ظهر امروز شنبه، 4 مهر با حضور علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و برخی از معاونان وی در سالن سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
جنتی در این مراسم که به همت مرکز بسیج وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد به ایراد سخن پرداخت و گفت: متأسفانه چنانکه باید و شاید به مناسبت این ایام غرورآفرین دفاع مقدس پرنشاط و خوشحال نیستیم و دلیل آن هم فاجعه منای سرزمین وحی است که دو روز گذشته به وقوع پیوست و جهان اسلام را داغدار کرد.
وی گفت: این ضایعه عظیم تنها به دلیل بی‌کفایتی و عدم لیاقت آل‌سعود رخ داده است و دولت عربستان به هیچ وجه نمی‌تواند از این ماجرا شانه خالی کند؛ با این حال تمام سعی دولت ایران این است که حداقل برای تسلی‌خاطر بازماندگان این حادثه هرچه زودتر نسبت به انتقال اجساد قربانیان به کشور اقدام کرده و ترتیبی اتخاذ شود تا مصدومان این فاجعه برای تداوم درمان در بیمارستان‌های داخلی به کشور منتقل شوند.
دفاع مقدس حقیقتاً یک گنج است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با عرض تسلیت به حضور خانواده‌ها و بازماندگان حادثه منا، تصریح کرد: امروز برای گرامیداشت هفته دفاع مقدس و پاسداشت یاد و خاطره غیورمندانی که این عزت و شرف را رقم زدند، اینجا جمع شده‌ایم و ترجیح می‌دهم تا در این زمینه اشاره به تعبیر زیبای مقام معظم رهبری که فرمودند «دفاع مقدس حقیقتاً یک گنج است» داشته باشم، گنجی که به اعتقاد ایشان تمام‌نشدنی است، اما اینکه چرا این فرهنگ گنجی ناتمام است، میل دارم نکاتی را برای یادآوری خدمتتان عرض کنم.
جنتی گفت: نکته نخست اینکه ایران در شرایطی درگیر جنگ شد که اصلاً آمادگی برای دفاع نداشت و این امر موجب شد که به این دلیل که جنگ تحمیلی 19 ماه پس از پیروزی انقلاب اسلامی به وقوع پیوست، دشمن در همان روزهای نخست تا شعاع 60 کیلومتری به خاک ایران نفوذ کند.
وی ادامه داد: در چنین شرایطی مردم و جوانان با وجود آنکه کمترین اطلاعی از مناسبات جنگی و نظامی داشتند با تفکری مبتنی بر اتکا به توان فردی و داخلی و اتکال به امداد الهی به پا خواستند و با عقب راندن دشمن برگ زرینی بر فرهنگ دفاع از کیان و ناموس اسلامی را رقم زدند.
کم‌کاری نویسندگان، شاعران و هنرمندان در حوزه دفاع مقدس جفاست
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید کرد: تا همین جا باید بگویم که اگر نویسندگان، شاعران و هنرمندان به رسالت خود عمل نکرده و راوی این سلحشوری آنها نباشند در حق آنها جفا کرده‌اند؛ باید به این نکته اشاره کنم که ما نسبت به شهدا بدهکاریم، نسبت به پدران و مادرانی که فرزندان برومند خود را برای دفاع از کیان اسلامی به جبهه‌ها گسیل داشتند بدهکاریم؛ نسبت به امام شهیدان که همه آنها تنها به ندای او برای دفاع از ارزش‌های انقلاب اسلامی لبیک گفتند بدهکاریم و لحظه‌ای نباید نسبت به نشر و ترویج این فرهنگ به زبان هنر بی توجه باشیم.
جنتی افزود: اینکه تصور کنیم صدام تنها به واسطه اختلافات مرزی به ایران حمله کرد اشتباه است، صدام به عنوان مزدور دول غربی و در رأس آنها آمریکا که وقوع انقلاب اسلامی تمام معادلات آنها را به هم ریخته و قدرت‌های استعمارگر را دچار نگرانی کرده بود با حمایت و پشتیبانی بی‌شائبه آنها برای براندازی نظام وارد میدان شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: وقوع انقلاب و تأثیرات عمیق آن در منطقه و عرصه فرامنطقه‌ای موجب شده بود ماه‌ها پیش از آغاز رسمی جنگ تحرکاتی از سوی رژیم بعثی عراق در مناطق مرزی ایران صورت گیرد، هجوم پراکنده نظامی، جنگ تبلیغاتی و سیاسی، محاصره اقتصادی و مواردی از این دست همگی تلاش‌هایی بود که در جهت تضعیف انقلاب نوپای ایران به انجام رسید.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه اظهار کرد: به نظر من خلق حماسه‌های مکرر در دوران دفاع مقدس توسط جوانان و فرزندان انقلاب اسلامی چیزی شبیه معجزه است  چرا که ادوات نظامی و تجهیزاتی که آنها در اختیار داشتند در قیاس با امکانات ارتش تا بن دندان مسلح بعثی عراقی  ناچیز بود.
رزمندگان ایران علاوه بر سلاح جنگی، متکی به سلاح ایمان بودند
جنتی بیان کرد: در چنین حالتی تنها می‌توان یک چیز را عامل موفقیت رزمندگان اسلام در رویارویی با ارتش عراق در طول جنگ هشت ساله دانست و آن اینکه رزمندگان ایرانی اعم از ارتش، بسیج و سپاه تنها یک نیروی نظامی صرف که متکی به تجهیزات جنگی باشند نبودند، بلکه اتکای آنها به سلاح ایمان سبب ظفرمندی آنها در اغلب عملیات‌های دوران دفاع مقدس بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در واکاوی هنر و ادبیات دفاع مقدس تمامی مظاهری که به چشم می‌خورد مؤید همین نکته است که تمامی سرچشمه‌های فرهنگی و هنری با این مضامین ریشه‌های قدسی و معنوی دارند و هر آنچه که با این موضوع در حوزه هنر و ادبیات دفاع مقدس خلق و ماندگار شد همگی هنر و ادب انقلاب اسلامی را غنا بخشیدند.
جنتی تأکید کرد: تأثیر دفاع مقدس بر فرهنگ و هنر پس از انقلاب اسلامی بسیار شگرف و غیرقابل اغماض است، به ویژه در حوزه ادبیات از رهگذر شعرای انقلابی و آئینی ما به دستاوردهای گرانسنگی دست پیدا کردیم، بسیاری از ادبیات منثور ما به ثبت و ضبط خاطرات دوران دفاع مقدس پرداختند و هر چند این اوضاع و تاریخ را برای همیشه ماندگار کردند، اما هیچ گاه به تقدیس و تصدیق جنگ و جنگ‌افروزی نپرداخته و صلح و ثبات و نوعدوستی پیام ارزشی آنها بوده است.
دفاع مقدس ظرفیت جهانی برای ارائه شدن دارد
وی افزود: هنر و ادبیات ایران به واسطه پرداختی فراگیر به دفاع مقدس طی این سال‌ها ظرفیت جهانی پیدا کرده است و باید متولیان و مدیران حوزه فرهنگ و هنر به فکر اشاعه این فرهنگ و هنر از طریق تولید و ترجمه آثار به کل جهان و در میان ملل حقیقت‌جو باشند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: دفاع مقدس حتی وصیت‌نامه‌نویسی ایران را نیز متحول کرد، تا پیش از این وصیت برای توصیه و سفارش فردی بود که تکلیف ماترک او را مشخص می‌کرد که به چه کسی می‌رسد، اما دفاع مقدس وصیت‌نامه‌ها را به نوعی از ادبیات ارزشی مبدل کرد که در آن هر فردی وارثین آن را به بعد عرفانی و معنوی زندگی و توجه به ارزش‌ها دعوت می‌کرد.
جنتی با اشاره به اینکه همه وجوه ارزشی و قدسی موجب شده است تا دفاع مفقدس به یک گنج تمام‌نشدنی مبدل شود در پایان سخنان خود گفت: ما به عنوان خدمتگزاران  حوزه فرهنگ و هنر وظیفه داریم تا اولویت کارهای خود را در بازشناسی مفاهیم انقلاب و دفاع مقدس به نسل‌های پس از خود قرار داده و به این امر اهتمام بیشتری داشته باشیم.
این گزارش حاکی از آن است که پیش از سخنرانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نماهنگی با نام «شهود و شهادت» توسط گروه هنری حنانه به اجرا درآمد و در ادامه مصطفی محدثی خراسانی، شاعر آئینی کشورمان به خواندن چند رباعی با موضوعات مختلف پرداخت که یکی از آنها به این شرح در مورد حادثه دلخراش منا بود «پر خاطره دفتر تو باشد ای باغ ـ این قلب کبوتر تو باشد ای باغ ـ پژمرد گلی تسلیتم را بپذیر ـ این غم، غم آخر تو باشد ای باغ» و در ادامه حسین حاجی، فرمانده بسیج وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز به ایراد سخنان کوتاهی پرداخت.
پایان‌بخش این مراسم تجلیل از برخی چهره‌های فرهنگی و هنری فعال در حوزه دفاع مقدس بود که به شرح زیر هدایای خود را از علی جنتی دریافت کردند:
هوشنگ جاوید؛ پژوهشگر و فعال موسیقی آئینی و نواحی، احمد جولایی؛ استاد دانشگاه و فعال در حوزه هنرهای نمایشی مقاومت، عباس جعفری؛ فعال ادبیات داستانی دفاع مقدس، بهناز ضرابی‌زاده؛ نویسنده ادبیات دفاع مقدس، مسعود شجاعی طباطبایی؛ هنرمند کاریکاتوریست، مصطفی محدثی خراسانی؛ شاعر آئینی و مذهبی، اصغر امیرنیا؛ مدیرکل دفتر تبلیغ و ترویج فرهنگ قرآنی، نصرالله مرادی، همایون امیرزاده و همچنین 19 تن از فعالان مراکز بسیج وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه‌های مطبوعاتی، سینمایی، بنیاد فارابی.

captcha