کد خبر: 3375730
تاریخ انتشار : ۰۸ مهر ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۶
آیت‌الله العظمی جوادی آملی در درس تفسیر:

محبت به هر چیزی باید از معدن اهل‎بیت(ع) نشئت بگیرد

گروه حوزه‎های علمیه: مفسر قرآن کریم با بیان اینکه خداوند محبت اهل بیت(ع) را مزد رسالت پیامبر(ص) قرار داده است گفت: محبت به هر چیزی باید از معدن اهل‎بیت(ع) نشئت بگیرد.

به گزارش خبرگزاری بین‎المللی قرآن(ایکنا) آیت الله العظمی عبدالله جوادی آملی، امروز 8 مهرماه در درس تفسیر خود در مسجد اعظم گفت: ادبیات قرآن کریم عبارت از الفاظ و کلمات رایج در میان قوم عرب است که آن را را تلطیف و شفاف می‎کند و درباره خدا و اسماء خدا به کار می‎برد و لغت جدیدی وضع نمی‎کند منتهی لغت عرب قبل از نزول قرآن مثل سنگ‎های معدنی بود که با ناهمواری و پستی و بلندی به کار می‎رفت.
وی ادامه داد: در منطقه‎ای که مهندس و دستگاه تلطیف و تنظیم احجار نیست سنگ‎های معدنی از دل کوه گرفته و چکش کاری می‎شود، با پیشرفت هنر و صنعت این سنگ‏‎های ناهموار به صورت تابلوی زرین برلیانی در می‎آید و مرمر می‎شود، وقتی سنگ‎های ناصاف در دیوار به کار رود زود می‎ریزد ولی مرمر این طور نیست قرآن این الفاظ را به صورت برلیان و شفاف و بلور در آورده و به کار برده است که کلمه ید و اصبع و انامل و لطیف و .. همه این طور است اینها را قرآن جعل نکرده و قبلا در بین عرب بوده است.
وی با اشاره به رزاقیت خدا اظهار کرد: فرمود شما بنده باش او تو را اداره می‎کند چیکار داری از چه راهی، او قوی است و می‎تواند زیرا اراده نفوذناپذیر دارد و قوی و عزیز است ولی چیکار داریم که چطور اداره می‎کند چون فرمود «وَیَرْزُقْهُ مِنْ حَیْثُ لَا یَحْتَسِبُ»(3 طلاق)  که از قویترین آیات توحیدی است. خدا همه موجودات را اداره می کند بنابراین اگر سالی باران کم بیاید ما وظیفه داریم که نماز باران بخوانیم ولی او از راهی که گمان نمی‎رود بنده را اداره می‎کند.
آیت الله جوادی آملی با اشاره به صفت خبیر و لطیف بودن گفت: چون خبیر است شما را می بیند و چون لطیف است شما او را نمی‎بینید، قرآن این الفاظ را شفاف کرد و به کار بست.
مزد در رسالت انبیاء راه ندارد

وی با اشاره به عدم گرفتن مزد رسالت از سوی انبیاء تاکید کرد: حرف انبیاء یکی است و خدا هم گفته ما هم از شما می‎خواهیم که مزد نخواهید. بنابراین مزدخواهی در رسالت انبیاء راه ندارد مگر بحث مودت قربی،
چندین وجه برای مودت فی القربی مطرح است یکی اینکه قبیله تو یعنی قریش تو را دوست داشته باشند ولی این استدلال ناقص است زیرا آنها که مشرکند چه چیزی را قبول داشته باشند.
این مفسر قرآن با بیان اینکه قرآن عربی را که کارش خودخواهی بود و از سوسمار نمی گذشت طوری تربیت کرد که موثِر شدند و از آهو در احرام صرفنظر می‎کردند تصریح کرد: بالاتر از همه فرمود من مودتی می خواهم که جای مستقری دارد نفرمود مودة القربی فرمود الا المودة فی القربی، یعنی متعلق به کائن است و من دوستی را می خواهم که معدن آن در اهل بیت است نه اینکه اهل بیتم را دوست داشته باشید زیرا ظرف ظرف، مستقر و متعلق به کائن است و این دوستی باید در معدن اهل بیت(ع) مستقر شود.
علی و اولاد علی(ع) معدن محبت‎اند

وی اظهار کرد: پس معدن و منبع و جایگاه محبت، علی و اولاد علی هستند نه اینکه اینها را دوست داشته باشید زیرا این محبت به نفع خود شماست. در اینجا نه مودت عرب و عجم و نه حتی مودت اینها به خاطر اینکه محل علاقه هستند مطرح شده زیرا قرآن علاقه به خانواده و ... را در برابر دین محکوم کرده است می فرماید شما را به اسلام دعوت می‎کنیم بنابراین علاقه به اهل بیت، اصل دین است و این علاقه هم در معدن اهل بیت مستقر است و علاقه به هر چیزی و هر کسی باید از این معدن و چشمه سرچشمه بگیرد.
این مفسر قرآن بیان کرد: در سوره یاسین داریم آن کسی که از اقصای مدینه آمد گفت حرف این مدعی نبوت را قبول کنید زیرا خوب حرف می زند و طمعی ندارد.
استاد حوزه بیان کرد: از محکمترین محکمات قرآن «لیس کمثله شی» است قرآن همه این کلمات را صاف کرده و نقایص ماده و امکان و ... را زدوده و به خدا استناد داده است؛ لیس کمثله کارگاه مرمرسازی است و همه ضعف‎های امکان و حدوث و ... را صاف و به خدا نسبت داده است.
این مفسر قرآن در ادامه گفت: در آیه 90 انعام فرمود «فبهداهم اقتده» (90 انعام) فرمود به دین انبیاء اقتدا کن نه به خود انبیاء که دین انبیاء همان اسلام است. در آیه 104 یوسف فرمود من اجری نمی‌خواهم جز ذکر للعالمین؛ برهان آن در سوره یاسین گذشته در آیه 20 به بعد که از جاء من اقصی المدینه آغاز می‎شود.
انبیاء برلیان دین را بدون مزد به مردم می‌دهند

وی تاکید کرد: اگر کسی برلیان را رایگان بدهد چرا قبول نکنیم؛ انبیاء برلیان دین را رایگان می‌دهند و مزدی هم نمی‎خواهند این دلیل بر صدق دعوت انبیاء است، خب اگر کسی این طور بود حرفش را باید قبول کنیم.
آیت‎الله جوادی آملی عنوان کرد: پیامبر فرمود سخاوت شجره‎ ای است که اصلش در خانه من است و وقت دیگری فرمود اصلش در خانه علی است و وقتی پرسیدند چرا فرمودید در خانه من است و بعد گفتید در خانه علی(ع) است فرمود زیرا خانه ما یکی است.
این مرجع تقلید با بیان اینکه در دنیا انسان از لذائذ صرفنظر می‎کند زیرا لغو است ادامه داد: هیچ ظرفی از پرکردن شکم بدتر نیست زیرا بالا بیاید عفن و اگر پائین هم برود عفن است ولی در آخرت لا لغوا و لا تاثیما.
وی تاکید کرد: اگر کسی خدمات صادقانه انجام می‎دهد و هیچ از ما نمی‎خواهد باید بپذیریم. اگر بخواهد کسی بچه و زنش را دوست داشته باشد باید از منبع محبت اهل بیت لوله‎کشی کند و اگر بخواهیم به خودمان و اموالمان نیز علاقه مند باشیم باید از آنجا سرچشمه بگیرد.
این مفسر قرآن عنوان کرد: هر کسی خود و بچه و مالش را دوست دارد ولی این دوستی باید از منبع واقعی منشا بگیرد.

captcha