محمداسماعیل عبداللهی، مدیر طرح و برنامه دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم درگفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، به سوالاتی در خصوص بانک ایده که در ابتدای سال جاری در این دانشگاه راهاندازی شد، پاسخ گفت، که مشروح این گفتوگو را در ادامه میخوانید.
ایکنا: این بانک از چه تاریخی و در پی چه ضرورتی تاسیس شد؟
بهار 1394 در پی تغییر نظام ساختاری دانشگاه از حالت روزمرگی به پویایی و خلاقیت سیستمی و تقویت نظام تشویق و تنبیه با هدف کاهش هزینه ها و افزایش بهروه وری در حوزههای مختلف بانک ایده در دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم راه اندازی شد.
ایکنا: بانک ایده با چه هدفی و برای پاسخ به چه ضرورتی تاسیس گردید؟
بانک ایده به منظور بهرهگیری از توان داخلی مجموعه دانشگاه با هدف توسعه و ترویج فرهنگ تفکر و ایده پردازی و فعال نمودن نقاط قوت سازمان به پیشنهاد مدیریت طرح و برنامه و با تایید ریاست دانشگاه تاسیس شد که این طرح در دانشگاه و دانشکدههای علوم قرآنی و نیز بسیاری از شخصیتهای برون سازمانی با استقبال چشمگیری مواجه بوده است.
بانک ایده در اصل نماد پویایی و خلاقیت ذهنی یک سازمان با بالاترین بازدهی و کمترین هزینه در راستای پیشبرد اهداف دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم میباشد؛ در عصر اطلاعات وپیشرفت جدی علم ابزاری است برای بهره وری از توان متخصصان قرآنی در عرصه مدیریت، دانش و تولید علم قرآنی؛ چیزی که بیش از گذشته نیاز انقلاب ماست، چرا که چشم همه تشنگان معارف قرانی و مستضعفین و استقلال طلبان دنیا به این انقلاب است.
رویکرد کلی در طرحها و ایدههای پیشنهادی در دو بعد ساختاری و محتوایی با استفاده از «خردجمعی»، «نگاه شبکه ای»، «افق تمدنی»، «تکیه بر ظرفیتهای داخلی»، «تعامل بهینه و روزآمد با نهادها و مراکز علمی داخل و خارج از کشور» و «لحاظ طرح هایی با کمترین هزینه و بیشترین بهره وری» خواهد بود.
محورهای پیشنهادی مدیریت طرح و برنامه جهت ایدهپردازی، مواردی نظیر: «مدیریت منسجم دانشکدهها»، «تعامل و ارتباطات سازنده با مراکز جهان اسلام»، «نقشآفرینی در عرصههای کلان جهان اسلام و نظام جمهوری اسلامی»، «نظام اقتصادی پایدار»، «سامانههای مدیریتی منابع»، «برنامه ریزی آموزشی»، «ارتقاء و جذب اعضای هیأت علمی توانمند»، «تولید علم، نظریه پردازی و دانشهای میان رشتهای»، «نظارت و ارزشیابی»، «مطالعات بنیادین در زمینه، رویهها، روشها و تولیدات علمی مبتنی بر وحی»، «پذیرش دانشجوی قرانی»، «دانشکدههای پایه و تخصصی و تک جنسیتی قرانی»، «تحصیلات تکمیلی و رویکرد بین المللی دانشهای قرانی»، «تنوع و مهارتمحوری رشتههای علوم و معارف قرآن»، «دانشگاه مجازی و مرکز الکترونیک»، «سازماندهی منابع انسانی در دانشگاه»، «توسعه متوازن دانشکدههای قرانی»، «کارآفرینی و کادرسازی نیروهای قرآنی»، «نهضت ترجمه و زبان آموزی علوم و مطالعات قرآنی»، «مرکز نشر دانشگاهی علوم و معارف قرآن کریم» و «منابع اطلاعاتی و کتابخانهای» است.
ایکنا: ساز و کار این بانک در دریافت ایدهها به چه شکلی است؟
در حال حاضر از طریق رایانامه T.barnameh@quran.ac.ir ایدهها اخذ میشود و به کمیته مطالعات بنیادین دفتر طرح و برنامه جهت کار مطالعاتی بیشتر و دعوت از طراح طرح و توضیح و تبیین آن ارجاع میشود و پس از اینکه به ضرورت اجرایی شدن آن ایده پی برده شود به کمیتههای مربوطه سیاستگذاری مربوط به هر بخش دانشگاه اعم از آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و پشتیبانی که در دفتر طرح و برنامه فعالاند ارجاع میشود. سیاستها تدوین و جهت اخذ پیشنهاد برنامه عملیاتی به شوراهای تخصصی هر معاونت ارجاع میشود.
با توجه به جدیدالتاسیس بودن این بانک در دانشگاه در حال حاضر در حال طراحی نرم افزاری در این زمینه هستیم که بتواند فرایند اخذ و ارزیابی و اجرایی شدن ایدهها را تسهیل نماید.
ایکنا: این ایدهها بیشتر در چه زمینههایی است؟
اولویت فعلی ما ایدههای مرتبط با خود دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم است در تمامی ابعاد آموزش، پژوهش، فرهنگی، قرآن و عترت(ع)، دانشجویی، بینالمللی، فناوری اطلاعات و ارتباطات و... که مرتبط با رشد و ترویج دانش قرآنی در داخل و خارج از کشور باشد.
رویکرد کلی ایدههای این بانک در راستای علوم قرآنی و معارف قرآن کریم است چه از نظر ساختار سازمانی به منظور طراحی رویه و روشهای مدیریت سازمانهای قرآنی و انسجام آنها در عصر کنونی و چه از نظر تولید علم و گسترش دانشهای قرآنی و دانشهای میان رشتهای قران کریم.
ما بدنبال این هستیم که بدنه عالمان قرآنی کشور و بخصوص صاحبان ایده را به این دانشگاه جذب کنیم و از طرحها و دیدگاههای آنها در رشد دانشگاه قرآنی بهرهوری کنیم. امروز این دانشگاه به عنوان یک دانشگاهی که هم در حوزه علوم قرآنی و هم در حوزه معارف قرآنی فعال است ظرفیت خوبی است تا بتواند نیازمندیهای حاکمیتی و دانشی نظام جمهوری اسلامی را در بخش علوم اسلامی و انسانی بر آمده از قرآن کریم را پاسخگو باشد. باید برای نقش آفرینی خروجیهای علمی این دانشگاه در تصمیم سازی علمی قرآنی کشور و نیز در صحنههای بینالمللی بخصوص در ارتباط با دانشگاههای قرآنی جهان اسلام فکری کرد. زمینههای نرم افزاری را باید فراهم کرد تا انشالله کادر سازی خوبی برای بخش مدیریتی و قرانی کشور صورت گرفته باشد.
طرحها و ایدههای خوبی به این بانک می رسد که قابلیت ارائه به سازمان های راهبردی قرانی کشور دارد و انشالله با تفاهم و تعاملی که با آنها داریم این ایدهها را در اختیارشان قرار خواهیم داد و آمادگی این را داریم که با وجود کمیته مطالعات بنیادین در دفتر طرح و برنامه دانشگاه در این زمینهها همکاری بیشتری را با شورای توسعه فرهنگ قرآنی و ... داشته باشیم.
ایکنا: ایدهپردازان این بانک چه کسانی و با چه شرایط تحصیلیاند؟
این طرح به صورت فراگیر میباشد و گستره آن داخل و خارج مجموعه دانشگاه را شامل میشود؛ چرا که به حسب وظیفه هر شخصی که بتواند گامی موثر در پیشبرد اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران که مبتنی بر تفکر قرآن و اهل بیت معصومین(ع) میباشد، بردارد؛ بر وی ضروری است تا در این امر مشارکت نماید، هرچندکه نظرات افراد متناسب با نوع دانش و سطح تحصیلات میتواند متفاوت باشد و ضریب اثرگذاری آن نیز به تناسب تغییر کند اما پیش شرطی به عنوان پذیرش ایده از نظر میزان تحصیلات ارائه نشده است.
آنچه مشخص است مشارکت اعضای محترم هیئت علمی دانشگاه و دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشتههای قرآنی کشور در این بانک جدی است و امیدواریم جدیتر نیز بشود.