غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی، عضو کمیسیون برنامهوبودجه مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به سخنان اخیر وزیر اقتصاد مبنی بر لزوم کاهش مجدد نرخ سود بانکی اظهار کرد: این کاهش باید رخ دهد اما نباید به صورت دستوری اتفاق بیفتد و بنده مشاهده کردم که آقای وزیر در سخنان خود از کلمه باید استفاده کردند که موجب تعجب بنده شد.
انتقاد به سخنان طیبنیا
وی ادامه داد: در اقتصاد، بایدی وجود ندارد بلکه باید اقتصاد راهش را خودش پیدا کند و باید به گونهای بسترها را فراهم کرده و ریلگذاری کنیم که اقتصاد به انحراف نرود اما اینکه بخواهیم خود را اجبارا در محدودهای نگه داریم یا به صورت تکلیفی عمل کنیم نتیجهبخش نخواهد بود.
جعفرزاده تأکید کرد: ایرادی که ما به دولت نهم و دهم وارد میدانستیم این بود که اقتصاد را تابع دستور میدانستند اما متأسفانه بنده در مصاحبه جناب آقای طیبنیا با صداوسیما هم همین مورد را مشاهده کردم که بر ضرورت کاهش نرخ سود به شیوه دستوری تأکید کردند.
مقدمات کاهش سود بانکی فراهم شود
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی افزود: البته میتوانیم اینگونه تفسیر کنیم که ایشان قصد دارند ترتیباتی را اتخاذ کنند که نرخ سود بانکی کاهش پیدا کند و به نظرم این اقدامی مناسب و درخور توجه است اما این امر نباید با دستور اتفاق بیفتد بلکه ابتدا باید زمینههای آن فراهم شود.
وی افزود: اگر اینگونه پیش برویم، در جای دیگر اشکال پیدا نخواهد شد و برخی از افراد یک شبه بهرههای میلیاردی نخواهند برد؛ بنابراین باید تمهیدات مناسب را اندیشید و به همین دلیل است که اگر آقای وزیر اعلام کنند که برای این کار مقدمات لازم فراهم شده و ما در این زمینه دارای برنامه هستیم را بنده از ایشان میپذیرم اما اگر اعلام کنند که به هرشکل ممکن میخواهیم نرخ سود را کاهش پیدا دهیم، همانند دولتهای نهم و دهم موجب نابسامانی اقتصادی خواهد شد.
معضلات کاهش غیرعلمی نرخ سود بانکی
نماینده رشت در خانه ملت در پاسخ به این پرسش که اگر نباید نرخ سود را به صورت دستوری کاهش داد، این اقدام باید چگونه باشد و منظور از فراهم شدن زیرساختهای چیست؟ اظهار کرد: اقتصاد یک علم است و مثلا باید اعلام میکنیم اوراق مشارکت اینگونه فروخته شد و نرخ پذیرش از فروش اوراق مشارکت و سایر شاخصهای اقتصادی نرخ سود منطقی هر کشوری را تعیین میکند.
وی افزود: این نرخ سود منطقی بوده و میتواند بازار را متعادل نگه دارد اما اگر به صورت غیرعلمی نرخ سود را کاهش دهیم، همانند دفعات قبل، صرفا رانتی برای برخی افراد خاص ایجاد خواهد شد و به همین دلیل است که بنده معتقدم نرخ سود نباید به صورت دستوری کاهش پیدا کند بلکه باید به این موضوع هم فکر کنیم که کاهش نرخ سود بانکی ممکن است موجب ایجاد سفتهبازی برای برخی از افراد شود.
جعفرزاده در پاسخ به پرسش درباره گمانهزنیها مبنی بر کاهش نرخ سود به کمک منابع بانک مرکزی تأکید کرد: وقتی پول به اقتصاد تزریق شود موجب افزایش نقدینگی و ایجاد تورم در جاهای دیگر خواهد شد. اقتصاد یک علم است و آقای طیبنیا هم شخصی علمی هستند اما باید این موضوع را در نظر گرفت که تحکم، محکوم به شکست.
اکبر ابراهیمی