به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) محمد حسین رجبی دوانی گفت: اگر چه از عید سعید غدیر خم چند روزی گذشته است؛ اما کماکان عطر ولایت در فضای کشور امام زمانی(عج) برقرار و به استشمام میرسد. قبل شروع سخنانم لازم میدانم در آغاز تسلیتی بگویم به مناسبت شهادت«سردار همدانی» در سوریه. ایشان در دفاع از جبهه حق علیه استکبار، به درجه رفیع شهادت رسیدند. همچنین عرض ادب داشته باشیم به شهادت پاک زائران مظلوم منا که نه تنها در نتیجه بیکفایتی آل سعود بلکه در اثر جنایات آنها و درروز عید قربان و در حرم امن الهی به وقوع پیوست.
رجبی دوانی در ادامه گفت: دین مبین اسلام به عنوان آخرین و کاملترین دین توسط اشرف انبیا به بشریت عرضه شد. همه پیامبران صاحب شریعت برای تداوم راه خود وصی و جانشین داشتند با آنکه دین آنها و ماموریت آنها موقتی بود؛ حال آنکه که ماموریت پیامبر جاودانه بود. اینجا این سوال مطرح میشود که آیا میتوان پذیرفت خداوند برای پیامبرانی که مادون پیامبر بودند و رسالت آنها از نظر وسعت و گسترش پایینتر از پیامبر ما بود فکر کرده باشد و جانشین در نظر بگیرند ولی برای اشرف انبیا که تا دنیا دنیا است دین او باید باقی است تعیین تکلیف نکرده باشد؟
آیه 55 سوره مائده به این مهم پرداخته است«انَّمَا وَلِیُّکُمُ اللّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِینَ آمَنُواْ الَّذِینَ یُقِیمُونَ الصَّلاَةَ وَیُؤْتُونَ الزَّکَاةَ وَهُمْ رَاکِعُونَ: ولى شما تنها خدا و پیامبر اوست و کسانى که ایمان آوردهاند همان کسانى که نماز برپا مىدارند و در حال رکوع زکات مىدهند»(مائده/55)
وی تصریح کرد: در ادبیات عرب گفته میشود «انما» دلالت بر حصر دارد؛ یعنی فقط صاحب ولایت خداوند است ولایت فراتر از یک حکومت و مدیریت سیاسی جامعه است؛ خداوند شان خود را در حد یک پادشاه و سلطان پایین نمیآورد. ولایت از خداست و در طول ولایت خداوند ولایت پیامبر و کسانی که ایمان آوردند نماز را به پا میدارند و در رکوع نماز زکات خود را میپردازند مشروعیت دارد.
دوانی ولایت را دارای شان معرفی کرد و گفت: کسی که در جایگاه ولایت قرار میگیرد و خدا او را تعیین میکند؛ مرجع دین مردم است. قرآن دارای احکام خاصی است آیات محکم و متشابه فهم آیات متشابه از طریق ولایت امکان دارد.
وی تصریح کرد: بعد از رحلت پیامبر(ص) مسائل مستحدثه پدید میآید چه کسی بعد از پیامبر باید به این پرسشها پاسخ بدهد.اگر خداوند در این راه تدبیر تکرده باشد جامعه به بیراه میرود.لذا ولایت اهل بیت را تشریح کرده است تا دچار انحرف نشوند.
کنار گذاشتن ولایت دلیل ارتداد در عربستان شد
این استاد دانشگاه افزود: دومین شانی که میتوان برای ولایت بیان کرد این است که ؛ ولایت، محور وحدت مسلمانان است. مسلمانان در پرتو ولایت میتوانند به وحدت برسند .ریسمان محکم الهی که باعث وحدت مسلمانان و حلوگیری از تفرقه میشود طبق فرموده خداوند و پیامبر(ص) ولایت اهل بیت است.
پژوهشگر تاریخ اسلام تصریح کرد: تاریخ اسلام گواه میدهد؛ بعد از رحلت پیامبر و غصب خلافت جریان گسترده مقابله با حکومت مدینه در عربستان پدید آمد؛ که آنها را مرتدان خوانده شدند؛ البته شیعه بخشی را مسلمان و بخشی را مرتد میدانست. بعد از رحلت هیچ پیامبری پیروان آنها از دین برنگشتند و منحرف نشدند. اما چرا بعد از رحلت پیامبری که کاملترین دین را آورده است ما باید شاهد ارتداد باشیم. و این ارتداد دلیلی جز کنار زدن ولایت ندارد.
وی افزود: پیامبر(ص) بعد از اینکه در غدیر علی(ع) را وصی خود قرار دادند؛ به حضار فرمودند شاهدان باید به غایبان بگویند در غدیر چه گذشت یعنی 120 هزار نفر که در محضر پیامبر بودند خبرنگار غدیر و روای حدیث غدیر شدند. به سرعت این خبر در شبه جزیره عربستان پیچید که جانشین پیامبر کیست؟
رجبی دوانی گفت: بعد از رحلت پیامبر توطئه سقیفه صورت گرفت. جانشینی که پیامبر تعیین کرده بود به آن مقام نرسید. خیلیها که ایمان آنها جدید بود و این ایمان هنوزبه قلب آنها نرسیده بود. از اسلام خارج شدند. به جرات میتوان گفت اگر بعد از پیامبر علی(ع) در جایگاهی که خدا تعیین کرده بود به ولایت منصوب میشد و به ولایت ایشان خیانت نمیشد؛ هیچ ارتدادی در عالم اسلام پدید نمیآمد. بنابراین ولایت رمز وحدت است وقتی ولایت انکار شد تفرقه در جامعه پدید آمد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: بهترین حکومتها در پی این هستند که جامعه از لحاظ رفاه و امنیت و ثروت بالا ببرند. اینکه بخواهند تک تک مردم را به رشد برسانند وسعادتمندشان کنند کاری ندارند؛ این وظیفه ولایت است. این تصور غلط است که حکومت وظیفهای برای به بهشت بردن مردم ندارد . حکومتهای غیر الهی و غیر ولایی وظیفهای ندارند ولی ولایت این مهم را وظیفه خود میداند که راه را باز کنند و مردم را به سوی بهشت رهنمون کند. صاحب ولایت خود را در برابر تک تک مردم مسئول میداند و میخواهد تک تک مردم رستگار شوند و شانی بالاتر حاکمیت بر مردم دارد.
وی گفت: شان دیگر مدیریت جامعه این است که حکومت باید در دست صالحان باشد؛ برترین آنها ائمه اطهار(ع) هستند. در پرتو ولایت عدل ایجاد میشود و در عالم خلقت عدالت ایجاد شود و عدالت جز در پرتو ولایت معنا پیدا نمیکند.
رجبی دوانی تصریح کرد: آیه 56 سوره مائده تبیین میکند که وَمَن یَتَوَلَّ اللّهَ وَرَسُولَهُ وَالَّذِینَ آمَنُواْ فَإِنَّ حِزْبَ اللّهِ هُمُ الْغَالِبُونَ
خداوند وعده داده است که حزب الله همیشه پیروز است. در پرتو ولایت امت حزب الله میشود. چیزی که متاسفانه نگذاشتند در طول تاریخ محقق شود و همه گرفتارها و مصائبی که جامعه مسلمانان با آن درگیر شدند به این خاطر بود که از ولایت فاصله گرفتند.
این استاد دانشگاه گفت: خداوند بهترین خلایق را برای ولایت در نظر گرفته بود و در راس آنها وجود مقدس علی (ع) بود. نه از باب اینکه پسر عموی پیغمبر و داماد ایشان بود؛ بلکه به خاطر شخصیت فوقالعاده از جانب خدا به ولایت منصوب میشود. علی را پیغمبر تعیین نکرده است خداوند تعیین کردند تک تک امامان نیز اینگونه است. امام حسن به عنوان امام دوم را علی تعیین نکرد. این مهم در دست امیرالمومنین(ع) نیست خدا تعیین کرده است و حضرت(ص) تنها فرمان خدواند را بیان کردند.
فضائلی بیمانند دارد اگر بنا باشد رهبری جامعه دست صالحین جامعه و با سابقه درخشان باشد کسی جز امیرالمومنین کسی را نمییابیم.فضائل چنان است که 700آیه از قرآن در تجلیل ایشان نازل شده است. اگر آن حضرت هیچ حدیثی نقل نشده بود به جز حدیثی که در جریان خندق داریم نشان دهد که سرآمد خلقت بعد وجود مبارک پیامبر است وقتی فرمود «ضربتی که علی در جنگ خندق بر نماد شرک عمربن عبدود وارد کرد ارزش آن از عبادات انسانها و جنیان بالاتر است».
علی(ع)جان پیامبر بود
دوانی گفت: روز مباهله 24 ذیحجه است. روز مباهله یکی از دلایل عظمت اهل بیت به ویژه شخص امیر المومنین(ع) است. وقتی مسیحیان نجران با هیئتی 60 نفره به حضور پیامبر رسیدند. پیامبر اسلام را به آنها عرضه کرد و آنها نپذیرفتند. بحث درباره حضرت مسیح(ع) پیش آمد خداوند درباره حضرت عیسی علمی به پیامبر داده بودند. پیامبرفرمودند حضرت عیسی (ع) بندهای از بندگان خداست که به رسالت رسیده است. اما آنها قائل به الوهیت عیسی بودند به این اعتبار که عیسی(ع) پدر نداشت. پیامبر گفت حضرت آدم نیز پدری نداشت اگر شما میگوید عیسی پدر ندارد فرزند خداست آدم که از خاک آفریده شد؛ بدون پدر ومادر این که مهمتر است. خداوند به پیامبر امر کرد که آنها را به مباهله دعوت کند.« فَمَنْ حَآجَّکَ فِیهِ مِن بَعْدِ مَا جَاءکَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعَالَوْاْ نَدْعُ أَبْنَاءنَا وَأَبْنَاءکُمْ وَنِسَاءنَا وَنِسَاءکُمْ وَأَنفُسَنَا وأَنفُسَکُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَل لَّعْنَةَ اللّهِ عَلَى الْکَاذِبِینَ: س هر که در این [باره] پس از دانشى که تو را [حاصل] آمده با تو محاجه کند بگو بیایید پسرانمان و پسرانتان و زنانمان و زنانتان و ما خویشان نزدیک و شما خویشان نزدیک خود را فرا خوانیم سپس مباهله کنیم و لعنتخدا را بر دروغگویان قرار دهیم »(آلعمران/61)
مباهله زمانی صورت میگرفت که دو طرف در یک موضوع به خصوص شرعی با هم اختلاف پیدا کنند؛ و هر کدام خود را حق بدانند بیایند. در این صورت دو طرف میآیند و همدیگر را نفرین میکنند و کسی که دروغ میگوید و باطل است خداوند آنها را عذاب میدهد مسیحیان نیز پذیرفتند؛ چون معتقد بودند که حق هستند.
وی در آخر گفت: جان پیغمبر علی(ع) است. تمام منابع نوشتهاند امیرالمونین مصداق انفسها در این آیه شریفه مباهله است. وقتی پیامبر با نزدیکترین کسان خود یعنی امام حسن و حسین و حضرت زهرا و امیرالمومنین(ع) آمدند و قتی پیامبر(ص)، مسیحیان را دعوت به مباهله کردند؛ نشان دهنده این است که ایشان ایمان کامل به درستی راه و سخنان خود داشتند. مسیحیان نیز ترسیدند که اگر مباهله شود بلای نازل شود که هیچ یک از آنها زنده نماند. در سخنان اخیرمقام معظم رهبری آمدهاست که پیامبر(ص) با همه ایمان خود در مقابل کفر ایستاد لذا دشمن در جا زد و شکست خورد و علی(ع)مصداق جان پیامبر است و کسی دیگری صلاحیت جانشینی ایشان را دارد.