به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) شعبه اروپا، آیتالله رمضانی، امام جمعه و مدیر مرکز اسلامی هامبورگ در مراسم شروع سال تحصیلی جدید حوزه علمیه این شهر، که 15 مهرماه با حضوراساتید، روحانیون و طلاب(خواهران و برادران) از ملیتهای مختلف، برگزارشد با بیان این مطلب ضمن اشاره به انتظارات جامعه از یک طلبه و روحانی واقعی گفت: یک طلبه باید تفقه در دین داشته باشد؛ همانطور که امام صادق(ع) فرمودند «إذا أرادَ اللّهُ بِعَبدٍ خَیراً، زَهَّدَهُ فِی الدُّنیا، وفَقَّهَهُ فِی الدّینَ؛ هرگاه خداوند خیر بندهای را بخواهد او را نسبت به دنیا بیرغبت و نسبت به دین فقیه میکند».
مدیر مرکز اسلامی هامبورگ با بیان اینکه منظور از تفقه در دین، فهم عمیق از دین است، بیان کرد: اگر طلبه نتواند فقیه باشد، به جمع درست و سالمی نسبت به گزارههای دینی نخواهد رسید.
آیتالله رمضانی ادامه داد: توقع دوم جامعه از یک روحانی، ورع و تقواست؛ البته خود ورع و تقوا نیز ابزار دقت و فهم است. بدون شک طلبه وقتی صاحب تقوا و اخلاص شود، میتواند با رفتار و کردار خود به تبلیغ دین خدا بپردازد.
وی عنوان کرد: نکته مهم دیگر این است که انسان باید اول خودش زندگی مؤمنانه داشته باشد و بعد این ایمان را به دیگران منتقل کند. مرحوم آیتاللهالعظمی بهجت بارها میفرمودند که اگر به آنچه میدانید عمل کنید، به آنچه نمیدانید علم پیدا خواهید کرد؛ لذا در محیط معنوی حوزه افراد به اموری دست پیدا میکنند که فقط از سوی خداوند متعال عنایت میشود و این لذایذ علمی و معنوی در هیچ جای دیگری یافت نمیشود.
امام جمعه هامبورگ ادامه داد: در راه تفقه دین نیز باید به منابع وحی و معنویت که همان قرآن و سیره اهل بیت(ع) است دل سپرد و قرآن کریم را باید با زبان قرآن شناخت و سپس معرفی کرد.
آیتالله رمضانی تأکید کرد: نتیجه تفقه، عمل و تقوی، امنیت و آرامش فرد و جامعه خواهد بود. بنابراین کسی نباید از ترویج آموزههای دینی در جامعه بهویژه در جوامع غربی ترس و واهمهای داشته باشد؛ چراکه نتیجه ترویج علوم وحیانی و آموزههای دینی امنیت و آرامش است.
در ادامه این مراسم حجتالاسلام والمسملین ترابی، مدیر آکادمی اسلامی آلمان طی سخنانی شعار سال تحصیلی جدید را «تئولوژی اسلامی در خدمت جامعه» بیان کرد و افزود: پیامبر اکرم(ص) در حدیثی میفرمایند «إِنِّی تَارِکٌ فِیکُمُ الثَّقَلَیْنِ کِتَابَ اللَّهِ وَ عِتْرَتِی» اهل بیت(ع) مروجان خردورزی و معنویت، و سرآمد عالمان و حکما هستند. در حقیقت قرآن و عترت هویت بشریت و لنگرگاه عالم هستند.
مدیر آکادمی اسلامی آلمان اظهار کرد: این افراط و تفریطی که به اسم اسلام توسط برخی از گروهها ارائه میشود، نشان از عدم اعتدال داشته و علت اصلی آن فاصله گرفتن از ثقلین است.
حجتالاسلام ترابی عنوان کرد: هدیه عالمان ربانی و طلاب علوم دینی به جوامع امروزی معنویت، علم و اعتدال است که بشریت تشنه چنین معارف نابی است.
خداشناسی؛ اولین مرحله طلبگی
حجت الاسلام والمسلمین محمدباقر انصاری، امام جمعه اسبق مرکز اسلامی هامبورگ، نیز در این مراسم ضمن تبریک آغاز سال تحصیلی جدید به طلاب و اساتید، گفت: هدف اصلی از تعلیم و تربیت و طلبه شدن تزکیه و تعلیم معارف دین خداست که انبیاء الهی نیز به همین دلیل مبعوث شدهاند.
وی در ادامه از معرفت و شناخت خداوند بهعنوان اولین مرحله طلبگی یاد کرد و افزود: اولین مرحله طلبگی خداشناسی است. پیامبر اکرم(ص) در حدیثی میفرمایند «اَوّلُ العِلْمِ مَعْرفَةُ الجبّارِ وَ آخِرُ العِلْمِ تفویض الاَمْرِ اِلَیهِ؛ سر آغاز علم، شناخت خداوند جبار و سرانجام آن، واگذارى امور به او است» که اگر غیر از این باشد انسان هم خودش منحرف میشود و هم جامعه را آلوده میکند.
امام جمعه اسبق مرکز اسلامی هامبورگ خطاب به طلاب حوزه علمیه هامبورگ، گفت: عزیزان من بدانید که این راه، راه انبیاء(ع) و بزرگان است و شما با سایرین متفاوت هستید. بنابراین رفتار و سلوک شما باید برای دیگران الگو و اسوه باشد.
وی بیان کرد: اگرچه به شکل کلی تحصیل علوم دینی برای کسانی که واجد شرایط هستند واجب کفایی است؛ اما با توجه به ضرورت بسیار زیادی که امروزه نسبت به کسب معارف صحیح اسلام و قرآن وجود دارد، برخی از مراجع معظم تقلید حکم به واجب عینی بودن طلبگی برای واجدین شرایط دادهاند.
حجت الاسلام انصاری گفت: بدیهی است شکر هر نعمتی به حسب خودش است و شکر طلبگی تزکیه، رشد معنوی و نیز تفقه است؛ به ویژه در کشورهای غربی که متأسفانه با گسترش فحشا، منکرات و زرق و برق دنیای مادی، دین و امور دینی به شدت مورد تضعیف واقع شده و در حاشیه زندگی مردم قرار گرفته است.