حجت الاسلام حسن کریمیان کاکلکی، کارشنای و مربی قرآن در گفتوگو با کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، راجع به تربیت قرآنی دانشآموزان گفت: از مهمترین پیشنیازها برای یک تربیت صحیح قرآنی میتوان به نان حلال، پرهیز از افراط و تفریط در تربیت، تربیت با رفتار و کردار،استمرار و پیگیری در تربیت، مطالعه پیوسته در مسائل اخلاقی و مشاوره با کارشناسان معتبر را نام برد.
آموزش فرزندان باید حتماً از کتاب خدا آغاز شود
وی اظهار کرد: آموزش فرزندان باید از کتاب خدا (قرآن) آغاز شود و مربی در نخستین گام عطرکلام الهی رابه مشام جان او بپاشد و فضای پاک اندیشه او را با زیباترین و درستترین کلمات و دانشها ببارآورد تا برای همیشه فکر او از اشتباه بیمه شود و در هر صورت، دانش قرآنی و علم زندگی اسلامی یعنی حلال و حرام که شایستهها را از ناشایستها جدا میکند در آموزش فرزندان اولویت دارد.
تربیت قرآنی سرمایهگذاری ابدی است
کریمیان با اشاره به آیه شریفه 321 سوره مائده راجب تربیت قرآنی انسان یک سرمایهگذاری ابدی است، اینگونه توضیح داد: «...ومن احیاها فکأنما احیا الناس جمیعاً...» معروف است که اگر برنامه یک ساله دارید گندم بکارید؛ اگر برنامه ده ساله دارید درخت بکارید و اگر برنامه صد ساله دارید انسان بسازید. تربیت انسان با موازینی که خالق او میطلبد و هدایت فرموده است، سرمایهگذاری صدساله، بلکه ابدی است.
وی ادامه داد: باید به کودک فهماند که دستورالعمل زندگی ما در کتابی است که قرآن نام دارد و در آن سخن از بایدها و نبایدهای زندگی آمده است.یعنی خداوند در چه چیزهایی به ما دستورعمل داده و از چه چیزهایی ما را منع کرده است.
استفاده از جاذبههای صوتی و کلامی برای جلب و جذب کودکان و نوجوانان
این مربی قرآن افزود: افراد به سمت آن چیزی میروند که برای آنها جاذبه داشته باشد لذا ایجاد جاذبه برای فعالیتهایی همچون نماز، اشتیاق حضور در مجالس را برای کودک و نوجوانان فراهم میکند؛ زمانی که جاذبههای لازم فراهم آید کودکان و نوجوانان برای شرکت در این مجالس شور و اشتیاق زیادی دارند، مانند قرائت نماز و قرآن با صوت و لحن زیبا که همین زیبایی میتواند عامل جذب به نماز و قرآن باشد؛ پس استفاده از جاذبههای صوتی و کلامی برای جلب و جذب کودکان و نوجوانان ضروری است.
کریمیان موانع تربیت دینی را نیز اینگونه بیان کرد: ناخالص بودن مربی قرآن مانع تربیت دینی میشود،اگر مربی دینی خالص نباشد و به گفتههای خود عامل نباشد تربیتش اثر مطلوب نخواهد داشت؛ زیرا که اگر انسان به چیزی اعتقاد داشته باشد کلامش مقبول واقع میشود، در واقع «هرسخن کز دل برآید لاجرم بر دل نشیند» برخی از معلمان به آنچه میگویند اعتقاد ندارند؛ چه فراگیر کودک و نوجوان باشد که احساسش کار میکند و چه جوان بیست و چند ساله که عقلاش کار میکند این بیاعتقادی را حس یا درک میکند.
حقوق فرزندان بر والدین
وی در ادامه به حقوق فرزندان بر والدین نیز اشارهایی کرد: در این رابطه رسول اکرم(ص) میفرماید، از حقوقی که پسر بر پدر خود دارد این است که مادر وی را احترام کند، انتخاب نام نیک برای کودک و همچنین به کودک قرآن بیاموزد و او را در پاکی و پاکدلی پرورش دهد؛ همچنین روایتی دیگر از نبی مکرم اسلام(ص) موجود است که ایشان به برخی از کودکان نظر افکنده و فرموده؛ وای از فرزندان آخرزمان از روش ناپسند پدرانشان، عرض یا رسولالله از پدران مشرک؟ فرمودند: نه از پدران مسلمان که به فرزندان خود هیچ یک از فرایض دینی را نمیآموزند و به امور مادی و ناچیز قانع هستند. من از این مردم بری و بیزار هستم وآنها نیز از من بیزارند.
در حضور کودکان به قرآن و مقدسات احترام بگذاریم
کارشناس قرآن تصریح کرد: در حضور کودک به قرآن و مقدسات احترام بگذاریم زیرا که بهتر است است از کودکی به فرزندانمان بیاموزیم که خدا، پیامبر(ص)، امام، قرآن و دیگر مقدساتمان را بشناسند و نام آنها را با احترام یاد کنند و حتی اجازه ندهیم آیاتی از قرآن را که در روزنامه نوشته میشود بر روی زمین بماند و یا خدایی ناخواسته به خدا و پیامبر و امام اهانتی شود. باید بکوشیم که کودکمان به دستورهای خداوند عمل کند و عبد او باشد.
رمز موفقیت یک مادر دلسوز در تربیت قرآنی فرزندش
وی در پایان توصیهایی به مادران دلسوز برای تربیت قرآنی فرزندانش هدیه داد: یک مادر دلسوز از همان روزی که تصمیم به ازدواج گرفت، باید درمورد آینده خود، همسر و فرزندی که خواهد داشت فکر کند و هرجا مقاله یا کتابی در مورد کودک دید، مطالعه کند و از خداوند متعال بخواهد او را یاری کند تا بتواند یک کودک صالح و سالم پرورش دهد؛ قطعا خداوند یک کودک صالح به این مادر دلسوز عطا خواهد کرد.
کارشناس و مربی قرآن در بطن وزارت آموزش و پرورش در ارتباط با موضوع تربیت قرآنی فرزندان از زبان قرآن گفت: «درباره هیچ چیز و هیچ کار، نگو که من حتمأ فردا انجام میدهم» همه مربیان قرآنی در وزارت آموزش و پرورش، نهادهای مختلف و چه در مؤسسات قرآنی و همینطور اولیای محترم فرزندان نسبت به این تربیت قرآنی باید به این نکته توجه کنند که فراهم کردن امکانات و مقدمات انجام برنامهها، تضمین کنند، قطعاً اقدامات نیست، زیرا که عوامل و متغیرهای دیگری وجود دارند که به راحتی میتوانند شرایط را به گونهای دیگر رقم بزنند مخصوصاً در تربیت فرزندان پس لازمه این کار گفتن انشاءالله است.
زینب رحیمی