مجید پیره، کارشناس مالی اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به تشریح دستور کار جلسه این هفته کمیته فقهی این سازمان پرداخت و اظهار کرد: در جلسه بعدی کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار، این کمیته در نظر دارد موضوع پذیرهنویسی و عرضه اولیه بر خی از الگوهای صکوک به قیمت بازاری را بررسی کند.
وی افزود: مطابق طرحی که به کمیته فقهی سازمان بورس ارجاع شده است، سؤال این است که آیا در فرایند عرضه اولیه برخی از الگوهای صکوک، این امکان وجود دارد که سرمایهگذار به جای پرداخت مبلغ اسمی اوراق، قیمت بازاری و نرخی که با سازوکار بازار تعیین میشود را ملاک خرید قرار دهد یا خیر؟
پیره عنوان کرد: در گذشته، رویه عرضه اولیه صکوک در ایران مبتنی بر ارزش اسمی آن اوراق بود و این در حالی است که در برخی از کشورهای دنیا در حوزه بازار سرمایه اسلامی، هنگامیکه یک ورقه بهادار اسلامی در بازار سرمایه عرضه میشود در مرحله عرضه اولیه، سرمایهگذار با در نظر گرفتن جوانب کار، همانند مؤلفههای بازار، نرخ سود، ریسک و مؤلفههای اوراق بهادار مشابه، به این جمعبندی میرسد که آیا این ورقه و با این قیمت اسمی ارزنده هست یا خیر؟
کارشناس مالی اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: در صورتیکه سرمایهگذار به قیمت دیگری تمایل داشته باشد در مرحله عرضه اولیه و پذیرهنویسی خریداری را انجام میدهد.
وی افزود: ما در ایران موفق شدیم که صکوک را در الگوهای اوراق اجاره و اوراق مشارکت به قیمت بازاری در عرضه اولیه منتشر کنیم و به این قیمت به فروش برود، حال کمیته فقهی در نظر دارد امکانسنجی عرضه اولیه اوراق استصناع، منفعت، رهنی و مضاربه را به قیمت بازار بررسی کند.
پیره خاطرنشان کرد: در حقیقت با توجه به اینکه قبلا عرضه اولیه به قیمت بازاری سه الگوی صکوک، مورد تأیید کمیته فقهی سازمان بورس قرار گرفته بود، اکنون چهار الگوی دیگر صکوک در دستور کار قرار دارد و نظر کمیته فقهی اعلام خواهد شد.
وی در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت ورود این ابزارها به بازار سرمایه بعد از تصویب کمیته فقهی اظهار کرد: بعد از اینکه اصل موضوع به تأیید کمیته فقهی رسید، در صورتیکه از نظر ابعاد مالی، اقتصادی، حقوقی و حسابداری مورد تأیید بود، وارد مرحله تدوین مقررات میشود و بعد از اینکه دستورالعمل آن نهایی شد، این دستورالعمل مجددا به کمیته فقهی ارجاع شده و در صورت نظر مثبت کمیته فقهی سازمان بورس، آن مصوبه به مرجله اجرا میرسد.
وی افزود: در این فرایند مؤلفههای بسیاری از جمله معاونتهای مربوطه در سازمان بورس، کارشناسان و خبرگان درگیر هستند و عواملی همانند سلیقه سرمایهگذاران، ترجیحات سرمایهگذاری آنها و شرایط بازار در موفقیت یا عدم موفقیت یک ابزار بسیار مؤثر است.
پیره ادامه داد: کاری که در کمیته فقهی قرار است راجع به این موضوع انجام شود بررسی طرح است اما اجرایی شدن و موفقیت آن به عوامل دیگری بستگی دارد و به عنوان نمونه بعد از اینکه کمیته فقهی، قرارداد آتی سبد سهام را به تصویب رساند، در حال حاضر به اعقاد کارشناسان بازار سرمایه ظرفیت بهرهبرداری از این ابزار در بورس ایران وجود دارد و به همین دلیل اکنون وارد مرحله تدوین مقررات شدهایم و انشاءالله بعد از تدوین این مقررات، در کمیته فقهی بررسی و در نهایت به بهرهبرداری خواهد رسید.
کارشناس مالی اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار در پایان اظهار کرد: جلسه بعدی کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار برای بررسی پذیرهنویسی و عرضه اولیه بر خی از الگوهای صکوک صکوک به قیمت بازاری، فردا چهارشنبه، 22 مهرماه ساعت 15:30 در محل سازمان بورس، واقع در میدان ونک، ابتدای خیابان ملاصدرا، شماره 13 برگزار میشود.
اکبر ابراهیمی