به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، آیتالله محسن اراکی، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی پیش از ظهر امروز، یکشنبه، 26 مهرماه در نشستی خبری به مناسبت فرارسیدن بیستوپنجمین سالگرد تأسیس مجمع حضور یافت و به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.
آیتالله اراکی در پاسخ به سؤال خبرنگار ایکنا در رابطه با مقابله مجمع با تحریفات گروههای افراطی و تکفیری اظهار کرد: مجمع تقریب کارهای بسیار گستردهای در این زمینه انجام داده است؛ اولاً پروژههای تحقیقاتی گستردهای در همه مسائل مربوط به وحدت جامعه اسلامی و تقریب مذاهب اسلامی انجام گرفت.
وی با بیان اینکه بیش از 300 پروژه در این رابطه به پایان رسیده است، گفت: این پروژهها عرضه شده و بسیاری از پروژهها نیز آماده عرضه است که امیدواریم با فراهم آمدن امکانات لازم بتوانیم آنها را به پایان برسانیم.
اراکی همچنین اظهار کرد: یکی از مهمترین پروژهها، پروژه بزرگ احادیث مشترکه شیعه و سنی است؛ ما توانستیم در بین سنت پیامبر اسلام(ص) آنچه مشترک میان مذاهب اسلامی است، در یک مجموعهای به نام «احادیثالمشترکه» گردآوری کنیم که حدود 65 جلد کتاب است که تعدادی چاپ شده و تعدادی نیز در حال آمادهسازی است؛ این مجموعه از بزرگترین پژوهشهایی است که در کشورمان انجام گرفته است.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب افزود: تعدادی کتاب نیز در رابطه با نظریههای علمای اهل سنت در رابطه با شیعیان و نظرات علمای شیعه در رابطه با اهل سنت و نظرات علمای دوطرف به مسلمان بودن و ضرورت عدم تعرض به جان و مال مسلمانان دیگر مذاهب اسلامی جمعآوری شده است.
وی گفت: مجلات زیادی نیز به 5 زبان منتشر میشود که در عرصه تقریب، توجیه و تبیین فعالیتهای تقریبی فعالیت دارند و اثرگذار هستند.
اراکی در پاسخ به سؤال خبرنگار دیگری در رابطه با عملکرد مجمع در کشورهای اسلامی برای مقابله با گروههای تکفیری گفت: در مسئله عراق تلاش جدی کردیم با افرادی که به نظر میتوانستند در برخی گروههای تروریستی مؤثر باشند تماسهایی برقرار کنیم و از آنها خواستیم که اثرگذار باشند و بعضی گروههای تروریستی را از میدان خارج کنند که این کار انجام گرفت.
وی ادامه داد: در رابطه با سوریه نیز طرحی تشکیل جمعیتی متشکل از علمای موافق دولت و مخالف دولت در دستور کار است که امیدواریم این مجموعه شکل بگیرد و در تخفیف بعضی از تنشهایی که در این کشور وجود دارد، اثرگذار باشد.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب تصریح کرد: کار ما اصولاً در همه عرصهها کاری است که از لحاظ تئوری و عملی گسترش گرایشهای تروریستی را منع میکند و اگر فعالیتهای مجمع و نهادهای دیگر همکار نبود این جریان تروریستی را در جهان اسلام خیلی گستردهتر از آنچه هست، مییافتیم.
اراکی گفت: تلاشهای مجمع تقریب و نهادها و مجموعههای همکار در کنترل و به زوایه کشیدن این جمع و گروههای تروریستی بسیار اثرگذار بوده است.
اراکی در رابطه با عملکرد مجمع تقریب مذاهب اسلامی در رابطه با حادثه منا گفت: مجمع تشکیلات اجرایی گسترده ندارد که در حادثه منا کار اجرایی کند منتها کاری که مجمع انجام داد اولاً موضعگیریهای صریح روشن و قاطع در رابطه با حادثه منا و کمک به مسئله انتقال شهدا و اجساد پاک شهدا و همچنین طرح مسئله ضرورت کمیته تحقیق در حادثه منا مطرح کرد.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی افزود: تماسهای زیادی نیز با نقاط مختلف جهان گرفتیم و مجامع و نهادهای تقریبی مرتبط را وادار کردیم که نسبت به این حادثه موضعگیری کنند که اعلامیههای بسیار خوبی در نقاط مختلف جهان منتشر شد.
وی در مورد این حادثه گفت: علائم و دلایلی شاهد بر بیکفایتی رژیم عربستان وجود دارد منتها اگر بخواهیم این دلایل را مطرح کنیم ممکن است عدهای در آن شک و شبههای مطرح کند بنابراین لازم است کمیته تحقیق شکل بگیرد تا دلایل محکم و متقنی را در این رابطه ارائه کند.
اراکی با بیان اینکه قطعاً در حادثه منا کوتاهی صورت گرفته است، اظهار کرد: هر سال تعدادی از زائران در منا و جمرات کشته میشدند اما اینکه چند هزار نفر در حادثهای کشته شوند، بدون کوتاهی نمیتواند باشد.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی افزود: طبق آخرین آماری که مشاهده کردم حدود 9 هزار نفر زائر در این فاجعه کشته شده است.
وی خاطرنشان کرد: این مسئله برای ما روشن است اما اگر بخواهیم آن را در مجامع بینالمللی بهگونهای مطرح کنیم که قابل قبول باشد، لازم است کمیته تحقیق تشکیل شود و از نزدیک مدارک روشن را در مورد کوتاهی مسئولان عربستان و بلکه عمدی بودن آن بررسی کند.
اراکی در مورد احتمال عمدی بودن فاجعه منا اظهار کرد: وجود دستهایی که بخواهند حج را ناامن کنند ممکن است؛ حج یک اجتماع تقریبی است و دستهایی که سعی دارند جامعه اسلامی را متلاشی کنند و مانع از وحدت جامعه اسلامی بشوند، میتوانند تلاش کنند که مراسم حج را نیز تضعیف کنند.
وی افزود: با توجه به جریانهایی که امروز در جهان اسلام میبینیم، مخصوصاً جریانهایی که به طور حتم دست صهیونیستها پشت سر آن وجود دارد که به عمد در ایجاد تفرقه بین کشورهای اسلامی و جلوگیری از شکلگیری وحدت در جامعه اسلامی تلاش میکنند، آیا طبیعی نیست که همین دستها بخواهند مراسم حج را تضعیف کنند؟
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی تصریح کرد: برای سالهای آینده مسلمانها باید خود را برای حج قوی و نیرومند آماده کنند؛ حج امسال نباید مانع حضور فعال مسلمانها در مراسم حج باشد؛ منتها باید تدارکاتی ببیند که اگر چنین حوادثی بخواهد رخ دهد از قبل پیشبینیهای لازم برای جلوگیری از وقوع آن و یا جلوگیری از گسترش آسیبها صورت گیرد.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی همچنین در رابطه با استراتژیهای آینده مجمع تصریح کرد: اولین گام در جهت اتحاد امت اسلامی تشکیل اتحادیه کشورهای اسلامی است؛ این را ما به طور مکرر مطرح کرده و در آینده نیز پیگیری خواهیم کرد.
اراکی گفت: ما میتوانیم اتحادیهای نظیر اتحادیه اروپا بین کشورهای اسلامی تشکیل دهیم؛ معنی اتحادیه کشورهای اسلامی این نیست که مرزهای جفرافیایی برداشته شود و یا سیستمهای نظامی کشورها یکسان شود بلکه ما میتوانیم همکاریهای اقتصادی و سیاسی بسیار فعالی داشته باشیم و پول و بانکمان را یکی کنیم.
وی خاطرنشان کرد: اگر کشورهای اروپایی با هم متحد نمیشدند، آمریکا اینها را میخورد! و حال که کشورهای اروپایی توانستهاند روی پای خود ایستاده و به عنوان یک قدرت اظهار وجود کنند به دلیل اتحادیهای است که شکل دادهاند.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با بیان اینکه مشترکات کشورهای اسلامی بیش از کشورهای اروپایی است، اظهار کرد: اولین گام برای رسیدن به وحدت امت اسلامی تشکیل اتحادیه کشورهای اسلامی است که در آینده در قالب یک طرح به دولت و مجلس پیشنهاد خواهیم کرد تا مورد بررسی قرار گیرد.
بنابراین گزارش، آیتالله محسن اراکی در ابتدای این مراسم با تسلیت فرارسیدن ایام عزاداری اباعبداللهالحسین(ع) و همچنین فاجعه منا گفت: امیدواریم اسباب و علل پیشامد چنین حوادثی بررسی شود و کمیته تحقیقی شکل گیرد که یکی از مهمترین ضرورتها در این مسئله است چرا که در آینده چنین پیشامدهایی تکرار نشود.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی افزود: مسئله امنیت حج یکی از مهمترین وظایف همه مسلمین است و از واجباتی است که بر عهده همه مسلمانها قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه مسئولان عربستان سعودی موظف هستند این امنیت را برقرار کنند، گفت: اگر کمیتههایی که در رابطه با تحقیق رویدادهایی که در مراسم حج اتفاق افتاد به این نتیجه برسد که مسئولان عربستان کوتاهی کردهاند قطعاً وظیفه جامعه اسلامی است که تلاش کند با همکاری و ایجاد راهکارهای مناسب شرایطی را فراهم کنند که امنیت صد در صد برای حاجیان فراهم شود.
اراکی در ادامه به ارائه گزارشی از عملکرد مجمع تقریب مذاهب اسلامی پرداخت و گفت: برای مجمع 3 فاز عملیاتی اساسی در نظر گرفته شده است که فاز اول آن، تئوریسازی تقریب و تدوین تئوری وحدت اسلامی، ساز و کارها، راهحلها و موانع و شرایطی را که میتواند در مسیر تقریب یا کمک کند یا مانع شود، به طور مفصل با امکاناتی که در اختیار داشتیم مجموعه عظیمی را در عرصه تئوریسازی تقریب فراهم کرده است.
وی گفتمانسازی تقریب و ترویج گفتمان تقریب و وحدت امت اسلام در جهان اسلام و سراسر جهان را فاز دوم عملیاتی مجمع تقریب مذاهب اسلام عنوان کرد و افزود: در این عرصه نیز فعالیتهای بسیار زیادی انجام گرفته است؛ آیتالله واعظزاده، آیتالل تسخیری و بعد از ایشان اینجانب، تلاشهای زیادی در سراسر جهان در زمینه گفتمانسازی تقریب انجام دادیم و میتوان ادعا کرد گفتمان وحدت و تقریب بین مذاهب، گفتمان شایع و رایجی در جهان اسلام شده است.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی همچنین گفت: ما امروز در فاز سوم فعالیتهای تقریبی حضور داریم که فاز عملیاتی کردن تقریب و میدانی کردن مسئله وحدت و تقریب است که طرحهایی در این زمینه اجرایی شده است از جمله تأسیس اتحادیههای تقریبی گوناگون با هدف ایجاد وحدت در جامعه اسلامی، اتحادیه زن مسلمان، اتحادیه جهانی علمای مقاومت، اتحادیه فناوران علوم و تکنولوژی، اتحادیه دانشگاهیان و فرهنگیان، اتحادیه احزاب مقاومت، اتحادیه تجار و بازرگانان و اتحادیههای دیگری که در همین راستا شکل گرفتهاند.
وی اظهار کرد: دیگر راهکاری که در مسئله تقریب به طور فعال از سوی مجمع تقریب دنبال شده و میشود، تأسیس و راهاندازی مجامع تقریبی در نقاط مختلف کشورهای اسلامی و جهان است؛ ما امروز مجامع تقریبی فعالی در سراسر جهان داریم از جمله تجمع بزرگ علمای مسلمان لبنان، مجلس همبستگی ملی اسلامی پاکستان، جماعت اسلامی پاکستان، جامعه وحدت اسلامی پاکستان و شورای وحدت علمای اسلامی افغانستان.
اراکی افزود: تلاش میکنیم مجمع تقریب را در عراق، سوریه و مصرفعال کنیم که گفتوگوهایی در این زمینه صورت گرفته که امیدواریم زمینههای تشکیل این مجامع فراهم شود.
وی گفت: فعالیتهایی نیز در کشورهایی مانند آلمان، انگلیس، سوئد و دیگر کشورهای جهان در جهت تقریب مذاهب صورت گرفته و میگیرد.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی برگزاری جشنواره فیلم وحدت و تأسیس دانشگاه تقریب مذاهب را از دیگر فعالیتهای تقریبی مجمع در فاز سوم عنوان کرد و ادامه داد: یکی از مهمترین مسائل عملیاتیسازی مسئله تقریب ایجاد تغییرات در ساز و کار کنفرانس وحدت است؛ برای کنفرانس وحدت امسال پیشبینی شده تا بتواند در عرصه عملیاتیسازی تقریب فعالتر شود؛ بنابراین نوع دعوتشوندگان، مباحث مطرحشده، کمیسیونهای ویژه و ساز و کار برای پیگیری طرحها و مصوبات کنفرانس امسال متفاوت خواهد بود.
وی به شکلگیری کمیته مساعی حمیده گفت: در این کمیته 40 شخصیت مؤثر جهان اسلام حضور دارند و تلاش میکنند در مناطق بحرانی حضور یابند و با وساطت و میانجیگری اختلافات را محدودتر و یا برطرف کند.
اراکی از تشکیل کمیته «خیر اسلامی» خبر داد و گفت: مأموریت این کمیته ارائه کمک به نیازمندان امت اسلامی مخصوصاً در مناطق بحرانی است که دچار مشکل شدهاند؛ این سازمان بدون در نظر گرفتن گرایشات مذهبی به افراد کمک میکند.