به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، کتاب «در باب شمایلگریزی هنر اسلامی» که به قلم حسن بلخاری به نگارش درآمده در بحث کشف بنیادیترین نظریه هنری در تمدن اسلامی به ویژه در باب شمایلها به تبیین و تحقیق درباره چگونگی صورتنمودن امر مطلق در اسلام و مذاهب و مشاربی چون مسیحیت و هندوییزم و تأثیر آن بر ماهیت و صورت هنر در این سه مذهب پرداخته و با استناد به آیه 143 سوره اعراف، نظریه تجلی در باب تصویرگری و شمایلنگاری را ارائه میدهد.
این اثر در شش فصل به رشته تحریر درآمده که در فصل نخست با عنوان «دین و هنر» به تعریف دین از منظر فلسفه دین پرداخته و سپس تعریفی از دین از منظر ادیان و دین و هنر ارائه کرده است. در فصل دوم با عنوان «تجسد در هندوییزم» دو نظریه ویشنو و آواتارهایش و همچنین کریشنا و آرجونا بررسی شده است.
فصل سوم با عنوان «تجسد در یهود و مسیحیت» موضوعاتی چون یهود و تجسد، نفی یا قبول؛ تجسد در مسیحیت؛ قدیس آگوستین و ماجرای تجسد؛ روایت قرآن از حضرت عیسی(ع) و نقد آرای مسیحیان در باب الوهیت او مورد توجه نویسنده قرار گرفته و به این موضوعات پرداخته است.
فصل چهارم، «قرآن؛ تجلی، تجسد» نام گرفته و به صورت و صورتنمایی در قرآن اشاره شده است، نویسنده در فصل پنجم «از تنزیه تا تنزیل و تمثیل» و در فصل ششم «استنتاج» را بررسی کرده است.
در بخشی از این اثر میخوانیم: ظریفترین و قَدَرترین تمثیل قرآن، در آیه بلند سوره نور(آیه 35) تجلی و ظهور یافته است؛ آیتی که خداوند نور آسمانها و زمین قلمداد میشود و نورانیت متعالیاش در قالب تمثیلهایی محسوس و جمیل و در کسوت مصباح و زجاجه و شجره در غایت قدرت ذهن و فکر بشر متلألؤ میشود.
همچنین در بخش دیگری آمده است: برجستهترین تفاوت و تمایز هنر اسلامی با هنرهای مذاهب و مشاربی چون مسیحیت، هندوییزم و بودیزم، شمایلگریزی آن استو مسیحیت و هندوییزم متأثر از اصل بنیادی حاکم بر آنها که تجسد یا ظهور خدا در قالب انسان است، شمایلنگاری از خدا و قدیسین را مجاز و بدان صفتی مقدس بخشیدند، اما آموزههای قرآنی مبتنی بر آیه 143 سوره مقابل «رب ارنی انظر الیک» موسی ننمایاند و شمایلنگاری خداوند و اولیای الهی را مجاز و مقدس نینگاشت.
گفتنی است، کتاب «نظریه تجلی؛ در باب شمایلگریزی هنر اسلامی» توسط دفتر نشر فرهنگ اسلامی و با قیمت 120 هزار ریال روانه بازار نشر شد.