به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری، سیدعباس رستاخیز با اعلام خبر انتشار دیوان امیر علیشیر نوایی، درباره این شاعر عارف گفت: امیر علیشیر نوایی شخصیت چندبعدی داشته و نه تنها یک شاعر، بلکه منتقد اجتماعی، مترجم، تذکرهنویس، عارف و سیاستمدار نیز بوده است. نوایی در روزگار خودش به عنوان پایگاه شعر و ادب مطرح بوده و همیشه مشوق شاعران، هنرمندان و نویسندهها بوده است. تخلص او در اشعار ترکی نوایی و در اشعار فارسی فانی یا فنایی است.
رستاخیز ادامه داد: نوایی به حافظ، سعدی، عطار، جامی و برخی دیگر از شاعران پارسی عشق میورزید، اما به زبان ترکی جغتایی هم شعر میگفته است.
وی اظهار کرد: پس از نوایی، سرودن شعر به دو زبان ترکی ازبکی و فارسی به یک سنت ادبی تبدیل شد و منطقه ماوراءالنهر محل خلق آثار به دو زبان فارسی و ترکی جغتایی شد.
رستاخیز گفت: نوایی با علم موسیقی آشنایی زیادی داشته است. از قطعات موسیقی در خراسان به سبک یدی بحر اشاره میشود که امیر علیشیر آن را براساس صدای پرندگان تصنیف کرده است. قطعات موسیقی نوایی در بین ترکمنهای ایرانی و ازبکهای فرغانه و خوارزم و شمال قفقاز و استانبول رواج دارد. آهنگ گلزار که یکی از کامل ترین آهنگهای ترکمنهاست ساخته امیر علیشیر نوایی بوده که در آن ظهور طبیعت بهاری را استادانه بیان کرده.