کد خبر: 3404947
تاریخ انتشار : ۰۶ آبان ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۸
عباس صدری:

حیات‌بخشی به سنت‌های اسلامی باید مورد تاکید نهادهای فرهنگی و جهاد دانشگاهی باشد

گروه دانشگاه: مدیر دفتر منطقه‌ای آیسسکو در حاشیه برگزاری کارگاه آموزشی و شیوه ارتباط با آیسسکو و شیوه نگارش طرح فرهنگی برای آن گفت: حیات‌بخشی به سنت‌های اسلامی از مهمترین مواردی است که باید مورد تاکید و توجه نهاد‌های فرهنگی کشور قرار گیرد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، کارگاه آموزشی شیوه ارتباط و شیوه نگارش طرح فرهنگی برای آیسسکو با حضور عباس صدری، مدیر دفتر منطقه‌ای آیسسکو، سعید پورعلی، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی و تعدادی از رؤسا، معاونان و مدیران فرهنگی واحدهای جهاد دانشگاهی مستقر در تهران امروز چهارشنبه در سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشگاهیان کشور برگزار شد.
در ابتدای این کارگاه سعید پورعلی معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی گفت: نکته اصلی این جلسه آشنایی با ساختار و عملکرد آیسسکو و پروتکل‌های ویژه این نهاد بین‌المللی است اما این کارگاه ماموریتی فراتر از این آشنایی اجمالی دارد و آن شناخت ظرفیت‌های آیسسکو است تا با تکیه بر آن بتوان در برنامه‌های این نهاد مشارکت سازنده و پویایی داشت که این امر مستلزم دانستن قوانین و سخن گفتن در چهارچوب پروتکل‌های آیسسکو است.
وی افزود: رویکرد جهاد دانشگاهی به کشورهای اسلامی، رویکردی همگرایانه است و بر این نگاه تاکید داریم. برخی مواقع بدخواهان و کج اندیشان بر شکاف انداختن میان کشورهای اسلامی تاکید دارند و سعی در شکل نگرفتن همکاری میان سازمان‌ها و کشورهای اسلامی دارند که جهان اسلام از این دیدگاه متضرر می‌گردد.
پورعلی با اشاره به فعالیت کم واحدهای مختلف جهاد دانشگاهی در همکاری با آیسسکو گفت: سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشگاهیان کشور تنها واحد پیشرو در همکاری با آیسسکو در میان سایر واحدهای جهاد دانشگاهی است و از سایر واحدهای جهاد دانشگاهی نیز انتظار فعالیت و همکاری بیشتر در این زمینه می‌رود. امیدواریم با همکاری و حمایت دفتر ملی و منطقه‌ای آیسسکو سهم جهاد دانشگاهی در پیشبرد فعالیت‌های مختلف این نهاد بین‌المللی را افزایش دهیم.
در ادامه این کارگاه عباس صدری، مدیر دفتر منطقه‌ای آیسسکو در تهران نیز با اشاره به مشارکت نهادهای داخلی در سازمان‌های بین‌المللی گفت: مشارکت و همکاری با سازمان‌های بین‌المللی امری لفظی نیست و باید این همکاری در عمل نیز صورت پذیرد.
وی با اشاره به تخصیص منابع در اعصار مختلف به فعالیت‌های گوناگون در دنیا بیان کرد: از سال 1995 جهان وارد عصر تکنولوژی و متعاقب آن فصل خرد، خردورزی، حکمت و دانش بنیان شده است و این موضوعات با کارآفرینی، تولید دانش و دانشگاه‌های نسل سوم و چهارم گره خورده و موضوعی است که مقام معظم رهبری نیز بر تحقق آن در کشور تاکید دارند.
وی با اشاره به مفهوم «دانش ضمنی» گفت: هنر عصر حاضر آزادسازی دانش ضمنی و تبدیل آن به «دانش آشکار» و ابعاد آن است؛ امروزه سازمان‌های بین‌المللی به دنبال آزادسازی دانش‌ هستند. متاسفانه آزادسازی دانش در ایران همگام با دنیا انجام نشده است و در مقابل ذهن‌مان مملو از محفوظات است. ارتقای آگاهی عمومی و روابط بین فردی به منظور مشارکت و تعامل سازنده با دیگران نیز مطلبی است که باید بر آن تاکید صورت پذیرد و در حال حاضر این مباحث در کتاب‌های درسی جایگاهی ندارد.
مدیر دفتر منطقه‌ای آیسسکو در ادامه عنوان کرد: عرصه عاشورا یکی از موفق ترین عرصه‌های فرهنگی برای خودسازی و مشارکت اجتماعی است و فرهنگ شیعه ظرفیت عظیمی برای توسعه آموزش‌های فرهنگی دارد و مکتب عاشورا نماد این ظرفیت عظیم است. نگاه اسلامی به مباحث مختلف و خاصه امور فرهنگی یکی از فعالیت‌هایی است که باید به دنبال دستیابی به آن باشیم.
صدری در ادامه به  تبیین نوشتن طرح و پروپوزال فرهنگی برای سازمان‌های بین‌المللی و بالاخص آیسسکو پرداخت و پس از آن نیز ساختار و چارچوب این نهاد بین‌المللی را برای حاضرین تشریح کرد.
وی با اشاره به نقش سازنده جهاد دانشگاهی و ظرفیت بالای آن اظهار کرد: جهاد دانشگاهی می‌تواند از طریق دیپلماسی فرهنگی و علمی با آیسسکو همکاری نماید. نقش جهاد دانشگاهی در مباحث فرهنگی «حیات‌بخشی به سنت‌های اسلامی» است و این فعالیتی است که آیسسکو انجام نداده، اما در درون کشور باید پیگیری شود. جهاد دانشگاهی می‌تواند جایگاه فرهنگ در حوزه تکنولوژی را در درون کشور مشخص کند.
وی با اشاره به اینکه کشورهای اسلامی در مباحث نظری فرهنگ اسلامی فعالیت چندانی انجام نداده‌اند، گفت: دکترین فرهنگ اسلامی از مهم‌ترین مسائلی است که در کشور باید مورد توجه قرار گیرد؛ نظام جمهوری اسلامی ایران در حوزه فرهنگ قابلیت تولید دانش در سطح جهانی را دارد. 
صدری افزود: آیسسکو به دنبال تبیین و تدوین برنامه جامع برای تمام کشورهای اسلامی است و در سال‌های اخیر از محققان و پژوهشگران ایرانی حمایت‌های خوبی انجام داده. برنامه‌هایی بیش‌تر مورد حمایت قرار می‌گیرد که در ذیل برنامه‌های سه ساله آیسسکو قرار گیرد.
وی در پایان گفت: فعالیت در حوزه دیپلماسی فرهنگی، تاکید و توجه به ساحت فرهنگی و تربیتی، تاکید بر حیات‌بخشی سنت‌های اسلامی و برقراری ارتباط سازنده میان فعالیت‌های فرهنگی و علمی باید سرلوحه فعالیت‌های فرهنگی در کشور قرار گیرد.
سعید پورعلی نیز در خاتمه این کارگاه گفت: در سند چشم‌انداز 1404 آمده است که ایران در تولید، توزیع و مصرف صنایع فرهنگی در سال 1404 باید رتبه اول منطقه و سی‌ام جهان را داشته باشد، در حالی که هم اکنون سهم صنایع فرهنگی در تولید ناخالص داخلی نزدیک به صفر است و این جایگاه واقعی فرهنگ و صنایع فرهنگی در کشور نیست؛ در شرایطی که کشور آمریکا سالانه 800 میلیارد دلار از صنایع فرهنگی درآمد کسب می‌کند که این رقم در حدود 8 درصد از تولید ناخالص این کشور است.

یادآور می‌شود: آیسسکو یا سازمان اسلامی، آموزشی، علمی و فرهنگی یک سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی وابسته به سازمان کنفرانس اسلامی است که در ۱۹۷۹ تأسیس شد. مقر آن در در رباط در مراکش قرار دارد. ۵۷ کشور اسلامی از جمله ایران عضو این سازمان هستند.

سازمان آیسسکو در حال حاضر با ۱۱۴ سازمان تخصصی و موسسات وابسته به سازمان ملل، سازمان‌های بین‌المللی منطقه‌ای، سازمان‌های غیردولتی و موسسات دانشگاهی قرارداد همکاری منعقد کرده‌ است.

captcha