کد خبر: 3443363
تاریخ انتشار : ۱۳ آبان ۱۳۹۴ - ۱۰:۰۸
در حاشیه نشست «بررسی مشکلات و مسائل مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد» مطرح شد؛

بیمه فعالان قرآنی؛ بزرگترین چالش‌ مؤسسات/ مسئولان ظرفیت‌های فرهنگی را دریابند

گروه مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد: در حاشیه نشست بررسی مشکلات و مسائل مؤسسات قرآنی مردم نهاد، چالش‌های مؤسسات قرآنی توسط مسئولان این حوزه مطرح شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، محمدجعفر خرم‌دل، مسئول کمیته بازرسی اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور، در نشست بررسی مشکلات و مسائل مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد، که با حضور حسن محمدی، مدیرعامل اتحادیه تشکل‌های قرآنی کشور عصر روز گذشته، 12 آبان‌ماه در اتحادیه تشکل‌های قرآنی برگزار شد، به بررسی مشکلات مؤسسات پرداخت و گفت: در تمام سال‌هایی که اتحادیه مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد تشکیل شد، از نزدیک مشکلات مؤسسات قرآنی اعم از مؤسساتی که در تهران و شهرستان هستند را شاهد بوده‌ام.

خرم‌دل اظهار کرد: در تمام دنیا رسم بر این است که اگر یک ایدئولوژی در کشوری وجود دارد، دولت‌ موظف می‌شود که در راستای آن، به‌منظور آموزش آن ایدئولوژی، هزینه  صرف شود و مردم آن ایدئولوژی را یاد بگیرند تا به انحراف نروند، در جمهوری اسلامی ایران اصل هر کاری قرآن است و اگر دولت‌ها به همین اندازه که در مسائل اجتماعی، اقتصادی  و ... هزینه صرف می‌کنند برای ائیدولوژیک و قرآن هزینه کنند، خیلی بالاتر از جایگاهی پیش می‌رویم که در حال حاضر هستیم.

وی با اشاره به توجه به قرآن در کشورهای مختلف، اظهار کرد: در کشورهای مختلفی مثل سودان، مردم با قرآن عجین هستند و قرآن در درجه اول قرار دارد و خود مردم به سمت قرآن کشیده می‌شوند که این از اهمیت برخوردار است، اما در حال حاضر، ایران در این  وضعیت قرار ندارد و همانطور که مقام معظم رهبری بارها و بارها برآموزش قرآن تأکید کرده‌اند، اگر آموزش قرآن به مردم درست صورت گرفته بود، هیچ یک از مشکلاتی که امروز با آن  مواجه هستیم، گریبانگیرمان نمی‌شد.

مسئول کمیته بازرسی اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر اجرای «اقتصاد مقاومتی» در کشور، افزود: مقام معظم رهبری بارها در فرمایشات خود، اقتصاد مقاومتی را مطرح کرده‌اند که باید در این راستا، به مردم آموزش داده شود. اما پایگاه آموزش اقتصادی کجاست؟ قرآن است که تمام دروس، روش و مسائل دیگر را در خود جای داده است، اما متأسفانه هماهنگی بین نهادها و ارگان‌ها و سیستم‌هایی که این وظیفه را پذیرفته‌اند، بسیار کم و دور از انتظار است و اگر این انتظار اعمال شود، صددرصد مشکلات جامعه حل خواهد شد.

خر‌م‌دل در ادامه افزود: در اثر عدم آگاهی کارهایمان به درستی انجام نشده است و باید به‌دنبال چراهایی باشیم که کارها در روال خود قرار گیرد باید در اینجا اشاره کرد که دولت‌ها هماهنگی‌های لازم را در این راستا انجام ندادند، مردم اقدام به مردمی عمل کردن قرآن شدند و مؤسسات مردمی ـ قرآنی تأسیس شد و مردم با هزینه خود اقدام کردند و قرآن را با علاقه و و به صورت خودجوش به یکدیگر آموزش دادند و تمام روش‌هایشان مردمی بود و این مؤسسات به جلو حرکت کردند.

وی افزود: کار بسیار خوبی بود که مردم خودشان وارد عرصه شده و احساس نیاز کرده و خود هزینه کردند، به‌طوری که ظرف چند سال از سال 73 تاکنون، تعداد مؤسسات به بیش از 30 برابر افزایش پیدا کرده است و این تلاش مردم را در این حوزه می‌رساند. البته باید گفت که زمانی مردم وارد این عرصه شدند با مشکلات آن آشنا نبودند و مردم که آموزش‌های مدیریتی لازم را ندیده بودند و با سیستم‌های مدیریتی کشور آشنایی نداشتند، گرفتار مشکلات بیمه، مالیات و ... شدند که این مشکلات باعث تعطیلی مؤسسات شده و بعضاً گرایش عملیاتی آنها پایین آمد.

مسئول کمیته بازرسی اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور ادامه داد: مؤسسات به یک‌سری مشکلات پیچیده  گرفتار شدند، مؤسسات در ابتدا برای کارکردن آمده بوند که بعدها دچار مشکل شدند و تعداد بسیار زیادی از مؤسسات که به‌خاطر نبودن مکان، یا هزینه سنگین اجاره دادن تعطیل شدند.

معافیت مؤسسات از پرداخت مالیات

خرم‌دل در ادامه افزود: بر اساس تصویب قانون بند «ل» 94/4/31 در مجلس، مؤسسات قرآنی که زیرنظر سازمان تبلیغات اسلامی هستند و عنوان مؤسسه فرهنگی ندارند، مشمول معافیت نمی‌شدند که در حال حاضر مشمول این قانون می‌شوند.

وی به یکی از مشکلات اساسی اشاره کرد و گفت: مشکل اصلی ما، ساختاری است و تا ساختارها درست نشود، نمی‌شود کاری از پیش برد، حوزه قرآن  پایه‌های اصلی نظام است و حوزه استراتژیک نظام قرآنی است، که ایدئولوژی نظام دست مؤسسات مردم نهاد است. مؤسسات ابزاری برای نهادها هستند که باید این موضوع مورد بررسی قرار گیرد.

مسئول کمیته بازرسی اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور با اشاره به اینکه کارها به دست مردم واگذار شود، افزود: دولت سال‌ها در موضوعات مختلفی کارهایی را انجام داده است و امام(ره) بارها فرمودند: که کارها را به مردم واگذار کنید و دولت تنها در جایی موفق است که به‌عنوان ناظر عمل کرده و کارها را به دست مردم سپرده است، از جمله این کارها می‌توان به برپایی نمایشگاه‌هایی اشاره کرد که مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد به‌عنوان خودش‌جوش برای ارائه فعالیت‌های خود برپا کرده‌اند.

خرمدل به راه‌اندازی بانک اطلاعات جامع قرآنی اشاره کرد و افزود: این بانک اطلاعات به زودی راه‌اندازی خواهد شد و آمایش سرزمینی در حال حاضر در کل کشور در حال انجام است که در هفته آینده رونمایی خواهد شد.
وی از مسئولان درخواست کرد که به فکر بیمه مؤسسات قرآنی باشند و این مشکلات را به زودی حل و فصل کنند.

بررسی مشکلات کلان و عملیاتی مؤسسات قرآنی

حسن محمدی، مدیرعامل اتحادیه تشکل‌های قرآن و عترت کشور در ادامه افزود: در ابتدای امر، قبل از ورود به حوزه مشکلات، مقدمه‌ای باید درباره اهمیت حوزه مؤسسات مردمی نکاتی را مطرح کرد. ما به هر حال معتقد هستیم استراتژیست اصلی این نظام در تمام حوزه‌ها، مخصوصاً در حوزه فرهنگی است. بنابر فرمایش مقام معظم رهبری «اقتدار اصلی نظام اقتدار فرهنگی است» و در جایی دیگر فرمودند: فرهنگ مثل هوایی است که  تنفس می‌کنیم و فرهنگ در تمام حوزه‌ها دارای اهمیت است و ایشان توجه ویژه به فرهنگ دارند. در حوزه فرهنگ، ایشان تدابیر ویژه‌ای در مورد قرآن دارند و ایشان ستون خیمه‌گاه فرهنگی ما را قطعاً مسائل قرآن می‌دانند و جمله معروفی از ایشان شعار اتحادیه است: «کاری که قرآنیان امروز در کشومان می‌کنند به نظر من یک کار راهبری و مهم است». باید مطرح کرد که راهبرد، دایره نفوذ به تمام حوزه‌ها است. قطعاً مؤسسات مردم‌نهاد به‌عنوان بازوی استراتژیک برای اجرای سیاست‌های فرهنگی نظام ما هستند که این مؤسسات یک کار راهبردی را انجام می‌دهند و رأس این هرم در حوزه‌های مختلف کشور، باید به حوزه‌های مردمی توجه کرد.

محمدی مشکلات مؤسسات را به دو حوزه کلان وعملیاتی تقسیم‌بندی کرد و گفت: در حوزه کلان دچار چند آسیب هستیم؛ اول اینکه یکی از مشکلاتی که همه در جریان هستند و بیشترین دود این آتش به چشم مردم  می‌رود تشدد سیاست‌گذاری‌ها و تولیت‌ها و عدم هماهنگی است که دستگاه‌های مختلف مانند سازمان تبلیغات، وزارت ارشاد، نیروی انتظامی، شهرداری طبق مصوبات خودشان مجوز صادر می‌کند و این مفهومی ندارد و مانند این است که در کشوری، 5 نهاد گواهی‌نامه رانندگی می‌دهند و این ناهنجار است و دادن مجوز یکی از این موضوعاتی است که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد و به سمت یک همگرایی  پیش رویم.

وی تصریح کرد: با تأسیس شورای توسعه فرهنگ قرآنی و فعالیت شورا تا حدی این اتفاق افتاد و در ادامه با تشکیل هیئت رسیدگی به امور مؤسسات که متشکل از 7 دستگاه متولی این کار متشکل از 9 نفر تشکیل شد که قرار است در حوزه سیاست‌گذاری در آن شورا و در حوزه اجرا و رسیدگی هم هیئت باشد، که این یک نوید همگرایی است که منتها ما هنوز به آن مرحله نرسیده‌ایم و مشکل دیگری که در حوزه کلان با آن درگیر هستیم نگاه ابزاری به مؤسسات هست که در صورت نیاز نهادها توجه به این مؤسسات صورت گیرد که این بسیار قابل توجه است و نگاه ابزاری صرف داشتن به مؤسسات یک دولتی حاکمیتی است.

محمدی خاطرنشان کرد: در حوزه کلان بحث دیگری وجود دارد که عدم اطمینان و اعتماد به این ظرفیت است که بارها دیده‌ایم که مسئولان مؤسسات را گفته‌اند که به بلوغ نرسیده‌اند و نمی‌توان کار را به آنان سپرد و خیلی از این ظرفیت مردمی شناختی ندارند و اعتماد و اطمینان به این حوزه وجود ندارد و ظرفیت مردمی حوزه قرآن، ظرفیت بی‌بدیلی است که هیچ ظرفیت فرهنگی در کشور نمی‌تواند با این ظرفیت مقایسه شود. در حوزه آموزش مستقیم، 6 هزار مؤسسه وجود دارد که در صورت فعالیت تعدادشان به 3 هزار می‌رسد که یکی از مؤسسات فعال می‌تواند چندین شعبه داشته باشد. بزرگترین ظرفیت ساختارمندانه در کشور مؤسسات قرآنی مردم نهاد هستند که مؤسسات قرآنی ما به اندازه  نهادهای بزرگ نیرو و ظرفیت دارد. بنابراین ما معتقد هستیم که باید سیاست‌گذاری‌ها تدوین شود و نظارت باشد و به حوزه مردمی اطمینان شود و به‌عنوان بازوی اجرایی سیاست‌های نظام قبول کنند. آیا مسئولان ظرفیت‌های مؤسسات مردم‌نهاد را دیده‌اند؟

وی افزود: در حوزه عملیاتی مشکل دیگر، بیمه  است که وقتی در روستا و مناطق محروم دقت می‌کنیم، نیروها بیمه نیستند و فعالیت بالایی دارند و بحث اساسی دیگر که بستر ادرای و قانونی کشور برای فعالیت‌های این مؤسسات اصلاً هماهنگ نیست و در مؤسسات مردم نهاد به‌عنوان یک بنگاه اقتصادی به آن توجه می‌شود و یک مؤسسه‌ای که جهاد گونه دارد کار فرهنگی می‌کند به چشم یک بنگاه  اقتصادی به آن نگاه می‌شود.

محمدی  با اشاره به حمایت‌های دولت از مؤسسات قرآنی افزود: حمایت زیرساختی از مؤسسات قرآنی باید صورت گیرد، خوشبختانه  فعالیت‌های خوبی در مجلس در حوزه مالیاتی وضع شده است، ولی مشکل بیمه همچنان  پابرجاست و تهیه مکان از دیگر مشکلاتی است که باید نظام برای استقرار آن فکری کند و باید گفت قبل حمایت‌ها، از زیرساخت‌ها تعیین شود.

مدیر اتحادیه تشکل‌های قرآنی تصریح کرد: اعتقادمان این است که حوزه مردمی یک راندمان بالایی دارد و حوزه مردمی به‌دلیل ماهیتش می‌تواند یک حوزه چابک و منعطفی باشد که فراگیر باشد. 



وی خاطرنشان کرد: در بحث سیاستگذاری در حوزه  مؤسسات مشکل کجاست؟ بحثی را برای برنامه‌ریزی مؤسسات قرآنی داریم که چه خوراکی را برای مؤسسات بدهیم و مشکل جدی داریم و نگاه مدیران عوض شود، بحث نبود یک سیستم آمایش اطلاعات قرآنی است که اصلاً اطلاعات دقیق و با شرح جزییات نداریم. اولین قدم سیاستگذاری، وضعیت‌سنجی کنونی است، که برای این مسئله مرجعی آمار و اطلاعات برای ارجاع وجود ندارد و رصدخانه دائمی برای فعالیت‌های قرآنی در کشور وجود ندارد که خوراک اطلاعاتی ما را تأمین کند.

محمدی در پایان اظهار کرد: باید به حوزه مؤسسات قرآنی اعتماد شود و کار به این حوزه سپرده شود و قطعاً راندمان بالایی خواهد داشت که و نگاه‌ها تغیر کند و زیرساخت فعالیت‌های مؤسسات تسهیل شود و حمایت شود که امیدواریم این مشکل به زودی  صورت گیرد.

گزارش تصویری این خبر را اینجا ببینید.

captcha