محمود خدا دوست، معاون طب سنتی و اسلامی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه برای توسعه طب سنتی در ایران اسناد بالا دستی وجود که از آن حمایت میکند، اظهار کرد: سیاستهای کلی سلامت که توسط رهبر معظم انقلاب ابلاغ شدهاند خود بالاترین سند توسعه است.
وی افزود: در همین حال چندین راه برای توسعه این طب وجود دارد که می توان به راههای کوتاه مدت و بلند مدت اشاره کرد.
خدادوست نخستین راه توسعه طب سنتی را تربیت متخصص این رشته خواند و عنوان کرد: این راه زمانبر است؛ از سال 86 که رشته تخصص طب سنتی ایجاد شد تا کنون تنها 70 نفر فارغ التحصیل طب سنتی در کشور وجود دارند پس ما اگر منتظر این باشیم که توسعه طب سنتی با متخصصان ارائه شود سالی ده نفر خواهیم داشت لذا اگر تنها بر این تعداد تکیه شود باید زمان طولانی را برای فراگیر شدن این رشته در نظر گیریم.
وی استفاده از ظرفیتهای جامعه پزشکی کشور را شیوه دیگر توسعه طب سنتی خواند و تصریح کرد: باید جامعه پزشکی موجود را ظرفیتی برای طب سنتی در نظر گیریم و با آموزههای طب سنتی آشنا کنیم که این ها بتوانند در کنار استفاده از طب رایج از ظرفیت طب سنتی استفاده کنند این کار در یک بازه زمانی کوتاه موجب توسعه طب سنتی میشود.
معاون وزیر بهداشت با بیان این که توسعه بر مبنای استفاده از ظرفیت جامعه پزشکی کشور باید در چند خط صورت گیرد به تشریح این خطوط پرداخت و گفت: سهل الوصول ترین و نخستین خط میتواند استفاده از پزشکان عمومی باشد که در حال حاضر با هر عنوانی به طبابت بر مبنای طب سنتی و اسلامی پردازند.
وی ادامه داد: این پزشکان ممکن است آموزشهای کافی ندیده باشند و یا این که مجوز این کار را نداشته باشند ما همین اینکه بتوانیم آنها را سامان داده و یک آزمونی از آنها بگیریم و در صورت کسب کف نمره آزمون به آنها مجوز فعالیت بدهیم قدم بزرگی برداشتهایم، در واقع به جای اینکه از ظرفیت 70 نفر متخصص طب سنتی استفاده کرده باشیم میتوانیم از 5700 نفر استفاده میکنیم.
خدادوست خط دوم توسعه کوتاه مدت را آموزش آموزههای این طب به متخصصان دیگر رشتههای پزشکی دانست و افزود: بعد دیگر کار این است که برای متخصصان دیگر رشتههای تخصصی در همایشهای بازآموزی آنها مفاهیم طب سنتی مرتبط با تخصص آنها را ارائه دهیم مفاهیمی که با بنیان های طب رایج نیز تناقضی ندارد، این مسأله همان چیزی که در سیاست های کلی سلامت از آن به عنوان تعامل منطقی با طب رایج یاد شده است.
وی یادآور شد: نکته دیگر این است وقتی که آموزههای طب سنتی را در شبکه بهداشت و درمان که توسعه جغرافیایی دارد وارد کنیم، افراد فعال در شبکهها نیز میتوانند در توسعه طب سنتی کمک کنید.
خدادوست خاطرنشان کرد: با این روش در زمان کوتاه قدمهای توسعه طب سنتی را سریعتر برداشته و منتظر فارغ التحصیل شدن متخصصان طب سنتی نماندهایم از سوی دیگر به موازات آن هم توسعه دانشگاهی را 17 مرکز ادامه میدهیم.