به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ظهر امروز یکشنبه 17 آبان ماه، در دومین اجلاس ارتقای توانمندیهای شوراهای فرهنگ عمومی کشور، فرهنگ هر کشور به مثابه هویت مردم و جامعه دانست و اظهار کرد: تفاوتی که بین کشورهای مختلف وجود دارد بخاطر فرهنگهایی است که هویت آنها را تشکیل میدهند.
وی ادامه داد: به هر کشوری که وارد میشویم مجموعهای از رفتارها و آدابها را ملاحظه میکنیم که فرهنگ عمومی آن کشور است و شاخص هویتی مردم محسوب میشوند. پس برخلاف اصل فرهنگ که دهها تعریف دارد فرهنگ عمومی تعریف مشخصی دارد.
وی با اشاره به اینکه همه جوامع در حال تحول هستند به ویژه در دنیای انفجار اطلاعات فرهنگها بر هم تاثیر میگذارند تصریح کرد: اندیشمندان و اصحاب فکر باید تلاش کنند فرهنگ عمومی خودشان را که جز میراثهای آن جامعه محسوب میشوند مورد پاسداری قرار دهند، نکته مثبت را از سایر فرهنگها بگیرند و مانع ورود فرهنگهای ناهنجار شوند.
وزیر ارشاد مبنای تشکیل شوراهای فرهنگ عمومی را همین اقدامات برشمرد و عنوان کرد: با مجموعه تغییراتی که هر روز در جامعه رخ میدهد در مرحله اول نیاز داریم تغییرات و تحولات را بشناسیم و چیستی و چرایی آنها را مورد تحلیل قرار دهیم. سپس بدانیم چگونه این تغییرات بر جامعه تاثیر میگذارد.
وی به عنوان مثال مسئله حجاب و عفاف را عنوان کرد و گفت: البته باید حجاب و عفاف را از هم تفکیک کرد این دو با هم نه تنها مترادف نیستند بلکه متفاوت هستند.
هیچ وقت آمار درستی از وضعیت حجاب نداشتهایم
جنتی در ادامه گفت: اول باید فهمید وضعیت حجاب در کشور چگونه است آیا فاجعهای رخ داده یا مسئله قابل علاج است البته متاسفانه هیچ وقت آمار درستی از وضعیت حجاب نداشتهایم ولی در مجموع میتوان گفت 70 درصد زنان جامعه ما با حجاب هستند.
وی در ادامه افزود: باید دید اول چقدر با حجاب داریم چقدر بد حجاب داریم که باورهای دینی خود را حفظ کردهاند و چقدر بد حجاب داریم که باور دینی ندارند.
وزیر ارشاد با مطرح کردن این مسئله آمار مقایسهای با 10 سال گذشته نشان میدهد وضعیت بدحجابی در کشور بدتر شده است تصریح کرد: باید دید علت این تغییرات چیست باید وزن هر کدام از عوامل را بدانیم و بدانیم هر عامل چقدر تاثیر گذار بوده است و بعد راه حلها و راهکارها را بررسی کنیم و بدانیم راهکارهای گذشته آیا موثر بودهاند یا موثر نبوده و باید کنار گذاشته شود.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه وظیفه شوراهای فرهنگ عمومی است که از آنچه که در اطراف ما میگذرد با تجزیه و تحلیل ارائه بدهد، گفت: البته هر استان شرایط خاص خود را دارد و حتی شهرهای استانها نیز با هم متفاوتند به عنوان مثال در برخی از استانها بیکاری 30 تا 40 درصد است اگر قبول داشته باشیم بیکاری یکی از عوامل مشکلات اجتماعی است باید بدانیم جایی که این مشکل زیاد است نیاز به اقدامات خاصی است.
وزیر ارشاد بر لزوم تحقیق و پژوهشهای میدانی در خصوص فرهنگ عمومی تاکید کرد و گفت: نتایج موج سوم ارزشها و نگرشهای ایرانیان در 25 استان مشخص شده است و نتیجه نهایی تحقیقات به صورت کتاب تهیه خواهد شد که تا اندازه زیادی برای ما راهگشا خواهد بود.
وی بر لزوم برگزاری جلسات شوراهای فرهنگ عمومی حداقل ماهی یکبار تاکید کرد و گفت: در ایران باید هماهنگی دستگاههای عضو و تاثیر گذار را انجام دهند. باید اسیبهای اجتماعی را استخراج و اولویت آنها را مشخص کنیم مثلا از هم پاشیدن خانوادهها، اعتیاد ، بیکاری و غیره بود که باید اولویت هر آسیب در هر استان مشخص و برای رفع آن مشکل برنامه ریزی صورت گیرد.
وزیر ارشاد حاشیه نشینی را از دیگر آسیبهای مهم مطرح در کشور دانست و گفت: بین 10 تا یازده میلیون حاشیه نشین در کشور داریم حاشیه شهرها کانون همه ناباسامانیها است مرکز ساخت و ساز مواد مخدر جدید، اعتیاد، فساد اخلاقی و غیره است متاسفانه بیشترین حاشیه نشینی اطراف مشهد وجود دارد بسیاری از خانوادههای زندانیها نیز در حاشیه شهرها زندگی میکنند این مسئله بحثی است که در شوراهای فرهنگ عمومی مورد توجه قرار گیرد. همچنین مسئله جوانان و تاثیر پذیری آنها از فضای مجازی قابل طرح در شوراهای فرهنگ عمومی است.
وی بررسی دلایل فروپاشی خانواده و جدایی زوجین در سالهای اول زندگی را از دیگر مسائلی دانست که میتوان در شوراهای فرهنگ عمومی مورد بررسی قرار داد.
وی ادامه داد: بحث شناخت معروف و منکر را میتوان در شوراهای فرهنگ عمومی مطرح کرد هر جا بحث منکر مطرح میشود همه به مسئله بد حجابی فکر میکنند در حالی که بسیاری از مسائلی که در سطح جامعه میبینیم منکر است دروغ و اتهام زنی، شایعه سازی و جریان سازی ناصحیح رسانهای علیه افراد و حتی استفاده ابزاری و جناحی از بیانات مقام معظم رهبری جزو منکرات است. ما هیچ وقت نشستهایم ببینم چرا بد گویی تا این حد در جامعه گسترش پیدا کرده است گاهی فقط بررسی میکنیم که فلان کنسرت مجاز بوده یا نبوده، پاپ بوده یا نبوده آیا فقط این منکر است آیا غیبت کردن منکر بالاتری است یا کنسرت موسیقی که در آن غنا وجود دارد.
وزیر ارشاد پس از مطرح کردن سوالهای بالا گفت: شناخت منکر و معروف و سایر فضائل اخلاقی جز وظایف شوراها است و باید نحو گسترش این مباحث را بحث کنیم.