به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته خبرگزاری بین المللی(ایکنا)، نشست تخصصی دفتر مطالعات و برنامه ریزی رسانه ها با عنوان چالش های دسترسی آزاد به اطلاعات برگزار شد. از سخنرانان این نشست، باقر انصاری، استاد دانشگاه شهید بهشتی و حسن نمکدوست، مدرس وروزنامه نگار، حضور داشتند که به شرح وتوضیح اطلاعات آزاد پرداختند.
محمد صادق نمکدوست گفت: همه ما تعبیری از لفظ دانستن حق مردم داریم، ولی واقعیت این است که این موضوع چگونه محقق می شود، آزادی اطلاعات همانند اکسیژن است که بدون آن انسانها قائل به زندگی نیستند برای همین در کشور ایران هم هر چند گاهی شاهد این اطلاعات آزادی هستیم.
صرف گفتن قوانین کافی است؟
انصاری، استاد دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: بخاطر نبود آگاهی لازم و اطلاعات روزانه بین مردم، سه چالش وجود دارد که لازم است به آن اشاره کنیم. محور اول این چالش قانونی است که در سال 84 این طرح گفته و سال94 این طرح عملی شد! و نشان از این دارد که چقدر ما به اطلاعات روز میل و رغبت داریم! اما اینجا سوالی مطرح است که آِیا صرف گفتن قوانین کافی است؟ آیا هنوز نقص هنجاری وجود دارد؟
هنوز ما نیاز بسیار به دسترسی به اطلاعات داریم اما بستری فراهم نیست، برای همین موضوع اصلی اطلاعات است. اما عواملی را می توان به عنوان محدود کننده ها دانست، از جمله آنها امنیت ملی و اطلاعات طبقه بندی دولتی و حریم خصوصی و هتک حرمت و قانونکده های فکری است.
وی با بیان اینکه مشکل بعضی از ما، توازن است، اظهار کرد: کشورهای هستند که دایره المعارف آزادی بیان دارند و ازقدمت های این دایره المعارف ها 400 سال می گذرد. نباید برای آزادی اطلاعات خود لاک پشت وار وآرام حرکت کنیم زیرا سبب نرسیدن به آزادی فکری خواهد شد. یکی از مسائلی که بسیار مهم است فاجعه غم بار منا است ولی شرح این مسئله نیاز به آگاهی کامل دارد وبا این وجود در اکثر نشست های برگزار شده در سطوح مختلف صحبت از این فاجعه خواهد شد.
انصاری در جواب اینکه اگر گاهی اطلاعات کافی نسبت به بعضی از موضوعات نداشته باشیم، با این وجود چه حرکتی باید انجام بدهیم، گفت: اطلاعات به دو دسته تقسیم می شود و دلیل این تقسیم بندی را می توان به مدون وغیر مدون علم نامگذاری کرد. ولی اگر کسی اطلاعات لازم را نداشته باشد نمی تواند به خوبی تصمیم گیری کند و در این میان کشورهای از جمله مکزیک وبرزیل و..از نظر اطلاعاتی بسیار خوب خود را متوجه کرده اند. باید عموم علاقمندان و روزنامهنگاران به مسائل حقوقی اطلاعات بسیار توجه داشته باشند که وقتی مسائلی از قبیل سلامت عمومی و سیاستگذاری مواجه شدند بتواند نقش بسزایی را ایفا کنند.
صادق نمک دوست افزود: قانون دسترسی آزاد به اطلاعات نشان از بی اطلاعی بعضی از مردم است، اولین قانونگذاری در سال 1766 در کشور سوئد تأسیس ودر سال 1966 که قریب به 200 سال بود به عرصه عمل رسید تا نتیجه خوبی ایفا کرد.
لازم به یادآوری است، سلسه نشست های تخصص دفتر مطالعات وبرنامه ریزی از 17 تا 22آبان ماه از ساعت 18 تا 19:30 در سالن نمایشگاه مطبوعات با حضور علاقمندان برگزار میشود.