به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، نشست «بررسی جایگاه و اولویتهای رسیدگی به امور مؤسسات قرآنی» سهشنبه، 19 آبانماه، پیش از اذان مغرب و عشا با حضور حجتالاسلام والمسلمین هادی قبادی، دبیر هیئت رسیدگی به امور مؤسسات قرآنی مردمنهاد و حسن محمدی، مدیرعامل اتحادیه تشکلهای قرآنی، با همکاری خبرگزاری ایکنا در سالن نشستهای بیست و یکمین نمایشگاه مطبوعات برگزار شد.
تشکیل 10 جلسه هیئت رسیدگی به امور مؤسسات قرآنی تاکنون
در ابتدای این نشست حجتالاسلام قبادی، دبیر هیئت رسیدگی به امور مؤسسات قرآنی مردمنهاد با اشاره به اینکه تاکنون 10 جلسه هیئت رسیدگی به امور مؤسسات تشکیل شده است، بیان کرد: براساس آئیننامهای که از سوی شورای توسعه ابلاغ شد این هیئت پیشنویس دستورالعمل جامع را درباره تأسیس مؤسسات، نحوه نظارت و نحوه حمایت از مؤسسات را دارای 59 ماده و حدود هشت فصل تدوین کرد.
وی ادامه داد: خارج از این هیئت و در عرض این هیئت چند کارگروه تخصصی نیز شکل گرفت تا شیوهنامههای فعالیتهای جزئی و ریزتر را مصوب کنند.
قبادی با اشاره به اینکه در این جلسات و تاکنون 40 ماده تصویب شده است، تصریح کرد: زمان برپایی این جلسات هر 15 روز یکبار بوده است که به هفتگی برپا شدن کاهش یافت.
ادامهدار بودن ادغام اتحادیهها تا پایان سال 94
دبیر هیئت رسیدگی به امور مؤسسات قرآنی مردمنهاد با اشاره به تقاضاهای زیاد صدور مجوز و پروانه جدید فعالیت، عنوان کرد: تمامی این پیشنویسها نهایتاً در جلسه یازدهم و حداکثر تا جلسه دوازدهم بررسی میشود و موادی که لازم باشد کم و یا اضافه به آن میشود و سپس دستورالعمل آماده، ابلاغ و اجرا میشود.
وی با تأکید بر اینکه یکی از کارهای اجرایی این هیئت ادغام این دو اتحادیه است، اظهار کرد: بهطور قطعی تا پایان سال 94 موضوع ادغام اتحادیهها ادامه خواهد داشت و در صورتی که این دو برنامه مهم هیئت به سرانجام برسد، فعالیتها و سیاستهای تمام مؤسسات قرآنی ـ مردمی که از سوی تبلیغات و ارشاد مجوز دریافت کردهاند براساس شرایط و ضوابط دستوالعمل جدید تطبیق داده میشود و مؤسسات موجود که تعداد آنها به چهار مؤسسه و تشکل قرآنی میرسد مورد پالایش قرار میگیرند.
قبادی عنوان کرد: تمام مؤسسات باید شرایط واحد دستورالعمل 59 مادهای که در حال حاضر پیشنویس آن تهیه و در دست بررسی است و در طی جلسات آتی این هیئت جمعبندی میشود را دارا باشند، به گونهای که ساز و کارهای تأسی و نظارت و حمایت به صورت واحد برای تمام مؤسسات انجام میشود.
دبیر هیئت رسیدگی به امور مؤسسات قرآنی مردمنهاد در پاسخ به این سؤال که ضرورت ادغام اتحادیه تشکلهای قرآنی و اتحادیه مؤسسات قرآنی چیست؟ تصریح کرد: اصل 44 قانون اساسی مبنی بر سپردن امور اداری کشور به مردم است لذا براساس این امر باید به مرحلهای برسیم که تصدیگری دولت را در فعالیتهای قرآنی به حداقل برسانیم.
بسیاری از فعالیتهای قرآنی کشور؛ بر دوش دستگاههای دولتی
وی عنوان کرد: چنانکه بسیاری از فعالیتهای قرآنی کشور که نمود ملی و یا بینالمللی را دارد چون مسابقات بینالمللی قرآن و نمایشگاه بینالمللی قرآن و... از سوی دستگاههای دولتی چون سازمان اوقاف و امور خیریه و یا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار میشود و آنها در انحصار دولت و سازمانهای دولتی قرار گرفته شده است.
قبادی تأکید کرد: هنگامی که مؤسسات قرآنی دارای وحدت رویه نباشند و ضوابط واحدی نداشته باشند و از جهات مختلف متشتت باشند نمیتوانند خدمت لازم را برای توقع ایحاد مطالبه بین مؤسسات قرآنی داشته باشند.
وی تصریح کرد: این هیئتی که تشکیل شده است چه بخواهیم و چه نخواهیم و چه با برخی از بخشها مخالف باشیم یا نباشیم کارش را انجام میدهد. لذا یکی از خاصیتهای ادغام دو اتحادیه وحدت رویه تشکلهای و مؤسسات قرآنی ـ مردمی در تمامی مراحل تأسیس، نظارت و حمایت است و مهمتر اینکه تشتت در حوزههای قرآنی را از بین میبرد.
قبادی با تأکید بر اینکه کاهش تصدیگری دولت در عرصه قرآنی جایگاه حقوقی و قانونی دارد و مؤسسات باید این امر را با قدرت بیشتری مطالبه کنند، اظهار کرد: اگر نیمی از بودجهای که ارشاد صرف هزینه برپایی نمایشگاه بینالمللی قرآن میکند را به یکی از دو اتحادیه و یا هر دو واگذار کند، یقیناً آثار و بازخورد بهتری را دارد.
فعالیت کارگروههای تخصصی در عرض این هیئت
وی با اشاره به ضرورت تشکیل کارگروههای تخصصی در عرض این هیئت، تصریح کرد: در تدوین برخی از شیوهنامهها برای برخی از موضوعات چون رتبهبندی مؤسسات، تأسیس شعب مؤسسات و جایگاه آنها و حدود اختیاراتشان، بحث آمایش و توزیع مؤسسات قرآنی در سطح کشور و استانها و اینکه چه مواردی برای تعیین تعداد مؤسسات در سطح استانها باید لحاظ شود و ...که هئیت اصلی فرصت رسیدگی به آن را ندارد باید این کارگروهها به آن بپردازند.
قبادی تأکید کرد: بنابراین کارگروههای در عرض کار اصلی هیئت رسیدگی به امور مؤسسات قرآنی، شیوهنامهها را طراحی میکنند که تا دو ماه آینده این شیوهنامهها نهایی میشوند.
وی در پاسخ به سؤال یکی از حاضران در نشست مبنی بر اینکه با وجود جریان ادغام اتحادیهها اما هر کدام به صورت مجزا جلسات هماندیشی را در شهرها و یا کشورهای دیگر برگزار میکنند؟ بیان کرد: تا نهایی شدن و ابلاغ دستورالعمل جدید، دو اتحادیه براساس معیارهای خودشان کارها و فعالیتهایشان را انجام میدهند و تنها وقفهای که رخ داده است همان بحث صدور مجوزهای تأسیس مؤسسات است.
صدور مجوز مؤسسات در اولویت برنامههای هیئت باشد
سپس حسن محمدی، مدیرعامل اتحادیه تشکلهای قرآنی با تأکید بر اینکه باید وضعیت صدور مجوز فعالیت و تأسیس مؤسسات در اولویت کار این هیئت قرار گیرد، اضافه کرد: در سالهای اخیر زحمات زیادی برای ارائه خدمات بهتر انجام گرفته است اما تمام خدمات روزمره و غیرروزمره مؤسسات چون مالیات، قوانین کاری و انشعاب رایگان آب و برق و ... همه منوط به داشتن مجوز فعالیت برای مؤسسات قرآنی ـ مردمی است.
وی با باین اینکه در حال حاضر دچار خلأ و سکون صدور مجوز هستیم، اظهار امیدواری کرد: انشاءالله این امر زودتر و با تصویب آئیننامه به سرانجام برسد.
محمدی در پاسخ به سؤال یکی از حاضران در جلسه در خصوص عضویت 15 مؤسسه در این اتحادیه به تازگی و حال آنکه مجوز فعالیتی برای تشکل قرآنی ـ مردمی صادر نمیشود، ادامه داد: پروانه مجوز فعالیت توسط دستگاههای حاکمیتی چون ارشاد و سازمان تبلیغات و بعضاً وزارت کشور و .... صادر میشود اما اتحادیه بهعنوان نماینده ارشاد ضوابط و شرایطی برای مؤسساتی که تمایل به عضویت در این اتحادیه را دارند بیان کرده است که از میان هزار و 500 مؤسسه قرآنی دارای مجوز ارشاد حدود 600 مؤسسه عضو این اتحادیه شدهاند و شرایط عضویت را دارا بودهاند.
فراهم کردن زمینه منحصر بهفرد برای فعالیتهای مؤسسات
وی اضافه کرد: اولویت بعدی هیئت رسیدگی به امور مؤسسات پس از پیگیری نحوه صدور مجوز تأسیس تشکل قرآنی باید بهدنبال فراهم کردن زمینه مناسب و منحصر بهفرد برای فعالیتهای مؤسسات باشد.
محمدی تصریح کرد: اصلاً زمینه قانونی و اداری کشور برای فعالیت منحصر بهفرد مؤسسات قرآنی ـ مردمی آماده و منطبق نیست. کما اینکه کارهای خوبی در سالهای اخیر در این زمینه شده است اما راه زیادی برای رسیدن به مقصد نهایی داریم چون پیگیری بیمه فعالان قرآنی، مالیات و تفاسیر گوناگونی که از این قانون میشود و ...
وی تأکید کرد: بسیاری از مؤسسات بهدلیل دست و پنجه نرم کردن با این مشکلات و این قوانین از هدف اصلیشان که آموزش، پژوهش و تعلیم قرآن است بازماندهاند و اینکه معتقدم مؤسسات مردمنهاد، حوزه منحصر به فردیست که باید منطبق با شرایط مؤسسات مردم نهاد به آنها نگاه شود.
محمدی درباره ضرورت ورود مؤسسات قرآنی برای انجام فعالیتهای قرآنی مهم کشور، گفت: فراغ از قانونی که به آن اشاره شد، دولت باید تنها در حوزه نظارت و اجرا ورود پیدا کند زیرا ظرفیت دولت ستادی است و نه غیر از این.
شفافسازی اتحادیه تشکلهای قرآنی در زمینه ارائه گزارش هزینهکِردها
مدیرعامل اتحادیه تشکلهای قرآنی بیان کرد: حتی در اسلام بر فرهنگسازی دین توسط خود مردم برای مردم تأکید شده است. اسلام تماماً ما را نسبت به ترویج فرهنگ ناب قرآنی تأکید کرده است. زیرا راندمان و بازخورد حوزه مردمی اصلاً قابل قیاس با حوزه دولتی نیست.
وی اشاره کرد: از سوی دیگر وضعیت ساختاری ماهیت مؤسسات نیز این امر را اقتضا میکند و لذا معذوریتهایی که در قانون است در برخی از انجام فعالیتهای قرآنی این انعطاف را به دولت نمیدهد و حال آنکه شاید انجام آن فعالیت از سوی مؤسسات و تشکلهای مردمی با موانع کمتری روبرو باشد.
محمدی تأکید کرد: تا روز ابلاغ ادغام اتحادیهها هر دو اتحادیه به فعالیتهای خود کماکان ادامه میدهند و برنامههای آنها به صورت جاری و روتین انجام میشود. هرچند از سال 87 درگیر ادغام اتحادیهها بودهایم که انشاءالله این امر تا یکی دو سال اخیر به تحقق میانجامد.
مدیرعامل اتحادیه تشکلهای قرآنی با اشاره به شفاف عمل کردن اتحادیه در زمینه ارائه گزارش هزینههای انجام شده از سوی اتحادیه تشکلهای قرآنی، بیان کرد: ریزهزینهها و اعتبارات و نحوه و شیوه هزینهها در پایگاه اینترنتی این اتحادیه بهصورت عمومی قرار داده شده است در صورتی که این امر و شفافسازی و کار کردن شیشهای از سوی دستگاههای دولتی دیده نمیشود و یا بعضاً کمتر دیده میشود.