حجتالاسلام والمسلمین حسین علویمهر در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با بیان اینکه علامه طباطبایی از نسل حسن مثنی، فرزند امام حسن مجتبی(ع) هستند به المیزان اشاره کرد و گفت: المیزان تفسیر بسیار ارزنده و بی نظیر در دوره معاصر است.
وی با بیان اینکه تفسیر المنار و فی ظلال القرآن دو تفسیری است که در مصر تحولی در محتوا و روش تفسیر نسبت به گذشته ایجاد کرد ادامه داد: المیزان علاوه بر اینکه واجد این دو ویژگی روشی و محتوایی جدید بود روش و سبکی را که در گذشته مطرح بود و عملا اجرا نشده بود اجرا کرد و توسعه داد.
علویمهر بیان کرد: دو تفسیر نامبرده مصری برخلاف تفاسیر گذشته که دیدگاه ها و مطالب و روایات گذشته را در تفاسیر نقل می کردند و کمتر به محتوای آیات می پرداختند وارد این عرصه شدند و از لحاظ محتوایی نیز به سمت رفع نیازهای دوره معاصر از طریق تفسیر قرآن گام نهاده بودند.
تفسیر قرآن به قرآن و اهتمام به روایات
رئیس انجمن قرآن پژوهی اظهار کرد: اما علامه طباطبایی ضمن دارا بودن این دو ویژگی آنها را به مقدار زیادی توسعه داد و تفسیر قرآن به قرآن را وارد عرصه عملی کرد بدون اینکه بخواهد به روایات نیز بی توجه باشد.
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی(ص) تصریح کرد: تحلیل آیات در راستای پاسخگویی به نیازهای دوره معاصر و پاسخ دهی به پرسشهای زمانه از ابتکارات علامه در تفسیر المیزان است و ایشان در این عرصه بی نظیر کار کرده است.
وی افزود: در میان تفاسیر قرآن تا این زمان و حتی در میان شاگردان ایشان تا این دوره کسی نبوده است که بتواند به قوت و قدرت علامه کار کند؛ آیت الله جوادی آملی در تعبیری نسبت به ایشان دارند که تمامی مفسرین بعد از علامه هر چه کارتفسیری شده است مفسرانش بر سر سفره المیزان نشسته اند.
خشوع اندیشمندان غربی در برابر المیزان
وی عنوان کرد: این روش علامه امروز جواب داده است و در دوره معاصر اندیشمندان بی طرف کشورهای دیگر و حتی کشورهای غربی نیز با تذلل و خشوع نسبت به المیزان نظر دارند و بر بی نظیری و علمیت آن تاکید دارند.
علوی مهر اظهار کرد: این تفسیر با آن که قرآن به قرآن است روش روایی را دقیق تر از سایر تفاسیر بحث و دنبال کرده است و روایات را به چالش کشیده و صحیح و سقیم را از هم جدا کرده است.
استاد حوزه علمیه گفت: روش عقلی علامه در حوزه عقل نظری برای اثبات معاد، و توحید و صفات الهی و ... بی نظیر است و در حوزه عقل عملی و تجربی نیز تا آنجا که نظر مساعد داشته وارد مباحث علمی آیات شده است.
چرایی احکام
رئیس انجمن قرآن پژوهی افزود: در حوزه احکام واخلاق در بسیاری از موارد به فلسفله احکام اشاره داشته است که موضوعی قابل توجه است.
وی تاکید کرد: المیزان تفسیری اجتهادی، جامع و قوی است که از همه روش ها بهره برده است و نظرات جدیدی دارد و بی بدیل است.
علوی مهر تصریح کرد: یکی از ضروریات امروزی این است که ما هم مانند علامه طباطبایی به مقتضیات زمان توجه ویژه داشته باشیم زیرا علامه در حد توان و ضرورت های آن دوره به مباحث پرداخته و مفسران امروز هم باید متناسب با امروز تفسیر بنویسند.
توجه جدیتر به اسلامیسازی علوم
وی تاکید کرد: در بحث علوم انسانی و علوم تجربی و به ویژه علوم انسانی و اسلامی سازی آن کار جدی تری باید صورت گیرد و دیدگاه قرآن در زمینه علوم انسانی احصاء و استخراج شود تا بتواند نیازهای این دوره و زمانه بشریت را پاسخگو باشد و کاستی های علوم را نیز برطرف کند.
علوی مهر تاکید کرد: البته این مهم با حمایت دولت محقق خواهد شد تا بتوانیم علوم انسانیای را پایهریزی کنیم که برای توسعه جهانی لازم و ضروری است.