به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجت الاسلام والمسلمین محمدرضا حشمتی، معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طی یادداشتی در نشریه گلستان قرآن به بیان دیدگاهها و نظرات خود در مورد طرح سازمان قرآن کریم که چندی پیش از سوی برخی نمایندگان مجلس مطرح شده، پرداخته است که در ادامه آمده است؛
تعدادی از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، طرحی را به مجلس ارائه نمودهاند که براساس آن، از تاریخ تصویب این طرح، تمامی واحدهای قرآنی در سازمانها و نهادها در سازمان قرآن کریم ادغام میشوند. اساسنامه و چگونگی ادغام توسط شورای تخصصی، به تصویب میرسد. این سازمان زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت خواهد کرد.
گفتنی است فعالان قرآنی و مسئولان فرهنگی کشور از وضعیت فرهنگی، به ویژه در حوزه قرآن کریم، رضایت ندارند و ایراداتی به وضع موجود دارند. انتظار بود با تشکیل شورای توسعه قرآنی بخش عمدهای از مشکلات حل و فصل شود که متاسفانه بعضی از موارد، از جمله موازی کاریها همچنان به چشم میخورد. مهمترین ایراداتی که به وضع موجود گرفته میشود عبارتند از:
1- موزای کاری در سازمانها و نهادهای قرآنی و عدم تفکیک وظایف آنها
2- عدم حمایت از موسسات و تشکلهای مردمی قرآنی،
3- روی آوردن به فعالیتهای تکراری و عدم تاثیر فعالیتها بر فرهنگ مردم؛
4- علمی نبودن فعالیتهای قرآنی و محروم شدن از محصولات فاخر؛
5- روی آوردن تمام نهادها و سازمانها و تشکلهای مردمی به آموزش عمومی و مسابقات و دور شدن از حوزههای فکری و هنری که مورد پسند جوانان امروز است.
طراحان فکر میکنند با ادغام واحدهای قرَآنی، این نقیصه برطرف میگردد که درستی و نادرستی این فرضیه در حال بررسی است و به زودی به مجلس محترم ارائه میشود، اما به نظر میرسد ما با ارائه طرح ایجاد سازمان قرآن کریم، آسانترین راه را انتخاب کردهایم نه علمیترین راه؟!
اولین سوال این است که این طرح بر مبنای کدام گزارش و تحقیق طراحی شده است که براساس یافتههای تحقیق، تشکیل سازمان تنها راه حل آن بوده است؟!
همچنین هنوز از طرح تشکیل شورای توسعه قرآنی چند سالی نمیگذرد؛ براساس کدام تحقیق به عدم کارآیی این شورا رسیدهایم که میخواهیم با تشکیل سازمان قرآن کریم آن را از کارآیی بیندازیم؛ چون به فرض تشکیل سازمان، فلسفه این شورا خود به خود از بین خواهد رفت.
در یک بررسی اولیه میتوان این گونه توضیح داد که حوزه فرهنگ قرآنی کریم با چالشهایی روبرو است که شاید موازیکاری نهادها یکی از آن موارد است و تا این چالشها به صورت علمی بررسی نشود و راه حل آن با خرد جمعی و با بهرهگیری از اصحاب قرآنی، به ویژه خادمان قرآن کریم، ارائه نشود با ادغام و تشکیل یک سازمان، مشکلات این بخش مرتفع نمیگردد.
نیروی انسانی کار آمد، از جمله چالشهای این بخش است. در بخش فرهنگ، به ویژه فرهنگ قرآن، قبل از تشکیلات و بودجه، نیروی انسانی متخصص و متعهد حرف اول را میزند؛ مثلا در حوزه، حفظ قرآن که جزء اولویت همه سازمانها و نهادها است، مربی حفظ نقش اساسی و منحصر به فرد را دارد و کلاس حفظ با حضور استاد در جمعیت محدود میتواند به حفظ حافظ قرآن منجر شود. اساتید تفسیر و تدّبر، اساتید هنر در رشتههای مختلف هنری با دانش قرآنی، متون درسی و آموزش ویژه مدارس و دانشگاهها در اولویت بعدی هستند.
چالش عمده دیگر در حوزه قوانین به کارگیری از فعالان قرآنی است. گرچه هر قرآنآموز برای آشنا شدن و کسب معرفت. قرآن را میآموزد در به کارگیری نیروها در سطح جامعه امتیازی به حافظان مفسران، محققان و هنرمندان قرآنی داده نمیشود در استخدام معلمان و اساتید دانشگاه حتی برای رشتههای الهیات و قرآن و معارف نیز این افراد امتیازی ندارند و در حال حاضر، فارغالتحصیلان رشتههای قرآن و معارف کمترین جذب را در بازار کار دارند.
چالش دیگر، اعتبار محدودی است که دولت برای بخش قرآنی هزینه میکند. برای ساختن یک فیلم دینی، خلق یک اثر هنری، تولید محصولات فاخر قرآنی هزینهای معادل اعتبارات فعلی بخش قرآن نیاز است.
اگر امروز فیلم محمد رسول الله(ص) یک فیلم دینی تاثیر گذار است باید گفت این فیلم معادل اعتبار سالانه نهادهای قرآنی هزینه کرده است.
پیشنهاد ما این است که طی جلسهای با حضور پیشکسوتان و خادمان قرآن کریم، این طرح، پختهتر و بهتر بتواند ارائه شود، امید است رسانهها با حضور موافقان و مخالفان، مباحثی را بیان کنند تا اقناعی در بحث صورت گیرد.
فکر بهتری می کردند.......
این اقدام هیــــــــــــــــــــــــــــــچ مشکلی را حل نخواهد کرد ، مضافا براین که یک مشکل هم اضافه خواهد شد