حمیدرضا بعیدینژاد، مدیرکل سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه کشورمان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در مورد وضعیت کنونی برجام گفت: این روزها تقریباً تمام وقتمان به این موضوع اختصاص دارد؛ کار سخت و طاقتفرسایی است که امیدوارم با تلاشهایی که صورت میگیرد بتوانیم زودتر تمهیدات لازم را تکمیل کنیم و با اطمینانهایی که از اجرای تعهدات طرف مقابل پیدا میکنیم بتوانیم وارد حوزه اجرایی شویم به طوری که آثار این توافق در حوزههای مختلف جامعه محسوس باشد و از ظرفیتهایی که برجام برای کشور ایجاد میکند استفاده کنیم.
وی در مورد آینده روابط ایران و آمریکا پس از برجام اظهار کرد: بیاعتمادی بین ایران و آمریکا امر تازهای نیست و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، با رفتارهای نامناسب و رفتارهای خصمانه آمریکا مواجه بودیم.
رئیس تیم کارشناسی مذاکرهکننده ایران خاطرنشان کرد: مذاکرات اخیر تنها در سایه این امر پیش رفت که آمریکاییها از روز اولی که وارد مذاکرات دور جدید شدند، به ما اعلام کردند که سیاستهای خود را نسبت به ایران آن هم تنها در موضوع هستهای تغییر خواهند داد؛ ایران هم از ابتدا حوزه مذاکرات را به بحثهای هستهای محدود کرده بود و رهبر معظم انقلاب نیز تأکید داشتند که مذاکره با آمریکا تنها در حوزه هستهای ادامه پیدا کند.
وی افزود: بر این اساس از همان ابتدای مذاکرات این اطمینان را از طرف مقابل گرفتیم که باید مواضعشان در حوزه هستهای تغییر پیدا کند وگرنه امکان پیشبرد مذاکرات نیست؛ همانطور که امروز با تغییر سیاستهای آمریکا در حوزه هستهای مواجهیم و آنها که به هیچوجه حاضر نبودند بپذیرند ایران حتی رآکتور هستهای داشته باشد، امروز حق غنیسازی ایران را به رسمیت شناختهاند و حاضر شدند حتی برای لغو قطعنامه شورای امنیت علیه ایران تلاش کنند.
بعیدینژاد گفت: امروز آمریکا کلیت برنامه صلحآمیز هستهای ایران را پذیرفته است؛ اینکه رآکتور اراک فعالیتش را به عنوان رآکتور آب سنگین ادامه دهد، تأسیسات ما در نطنز و فردو و دیگر تأسیسات تحقیقاتی ما نه تنها حفظ شود، بلکه ارتقا و توسعه پیدا کند، حکایت از تجدیدنظرهای اساسی در سیاستهای آمریکاست و اگر این تجدید نظرها و تغییرات نبود، قطعاً شاهد پیشبرد مذاکرات و تفاهم هستهای نبودیم.
وی تصریح کرد: این تغییر رویکرد دلیل نمیشود که ما چشم بسته به آینده خوشبین باشیم و بخواهیم با خوشبینی محض فکر کنیم با پیشرفت مذاکرات و اجرای برجام تضمین شده است؛ چرا که هر لحظه و در هر مرحله ممکن است با مشکلاتی روبرو شود.
مدیرکل سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه با بیان اینکه ایران آمادگی مواجه شدن با هر احتمالی را دارد، گفت: از ابتدا به مسئولان کشور در حوزههای مختلف نیز توضیح دادیم که این تفاهم متقابل سیاسی است که دقیقاً از لحظهای که طرف مقابل از اجرای تعهداتش استنکاف کند، اجرای تعهدات ایران نیز قطع خواهد شد؛ بنابراین تعهدات ما متقابل است.
وی اظهار کرد: بالاترین ضمانت برای موفقیت اجرای برجام آمادگی ما است تا بتوانیم در صورتی که طرف مقابل در هر لحظه تعهدات خود را اجرا نکرد، ما هم با پایمردی و ایستادگی از اجرای تعهدات خود خودداری کنیم و همواره نشان دهیم که این تفاهم فقط در شرایط برد ـ برد میتواند به حیات خود ادامه دهد و فکر میکنم این پیام برای طرف آمریکایی خیلی روشن باشد.
بعیدینژاد در مورد حمایتهای رهبر معظم انقلاب از تیم مذاکرهکننده هستهای گفت: اگر حمایتهای رهبر معظم انقلاب نبود قطعاً ما در این مرحله نبودیم.
وی با بیان اینکه هدایتها و حمایتهای مقام معظم رهبری از مذاکرات و تیم مذاکرهکننده بالاترین و بزرگترین سرمایه است، گفت: اگر امروز کشورمان میتواند از موقعیتی برخوردار شود که در مقابل 6 قدرت جهانی اینگونه قد علم کند و وارد مذاکرات پیچیده و سختی بشود، قطعاً با هدایتهای رهبری محقق شده است که امیدواریم با همین حمایتها بتوانیم به خوبی وارد مرحله اجرا بشویم.
محمود قرهداغی