به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) حبیبالله مسعودی فرید، معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی امروز یکشنبه اول آذر ماه طی نشستی خبری با اصحاب رسانه به تشریح آسیبهای مبتلابه زنان در کشور و اقداماتی که سازمان بهزیستی در حوزه زنان انجام میدهد، پرداخت و اظهار کرد: 180 هزار خانواده زنسرپرست تحت حمایت بهزیستی قرار دارند که تعداد این خانوادهها روند افزایشی دارد.
بیش از دو و نیم میلیون زن سرپرست خانواده/ فوت و طلاق مهمترین عوامل
وی با اعلام این مطلب که در کشور بیش از دو و نیم میلیون زن سرپرست خانواده وجود دارد (بر اساس آمار سال 90)، گفت: قبلاً به دلیل فوت همسر زنان، سرپرست خانواده میشدند اما اکنون دلیل سرپرست شدن زنان متنوع شده و 11 تا 12 درصد دلیل سرپرستی زنان به دلیل طلاق اتفاق میافتد.
مسعودی فرید افزود: کیفیت زندگی زنانی که به دلیل فوت همسر سرپرست خانواده شدهاند از کیفیت زندگی زنانی که به دلیل طلاق سرپرست خانواده شدهاند، بهتر است، پس باید ارائه خدمات حمایتی به زنان سرپرست خانواده تخصصیتر شده و علاوه بر حمایتهای مالی باید حمایتهای زوانشناسی و مددکاری نیز به این گروه از بانوان ارائه شود.
وی از توانمند شدن و خارج شدن 15 هزار خانواده زن سرپرست از حمایتهای مالی مستقیم خبر داد و گفت: به فرزندان دانشجوی (17 هزار نفر) و دانشآموز(84 هزار نفر) این خانوادهها هزینه تحصیل داده میشود و 54 هزار زن سرپرست خانوار شهری بیمه تأمین اجتماعی و 46 هزار زن روستایی نیز بیمه شدهاند.
راهحلکاهش طلاق، افزایش مهارتهای زندگی است
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی آمار طلاق در کشور را به ازای هر 100 ازدواج 6/22 طلاق اعلام و اظهار کرد: آمار طلاق در بسیاری از کشورها که حتی از نظر مالی نیز کشورهای ثروتمندی هستند، بالاتر از کشور ما است و افزایش مهارتهای اجتماعی و توانمندکردن خانوادهها از راههای پیشگیری از طلاق است.
قانون حمایت از زنان سرپرست خانواده محقق نشد
وی از محقق نشدن قانون مربوط به حمایت از زنان سرپرست خانواده نیز خبر داد و گفت: در برنامه چهارم توسعه مقرر شده بود 40 درصد حداقل حقوق به زنان سرپرست خانواده داده شود که عملاً محقق نشد و اکنون 53 تا 100 هزار تومان به این زنان مستمری پرداخت میشود که 10 درصد حقوق معمول در جامعه است و باید در برنامههای توسعه به این مسئله توجه کرد.
اجرای موفق طرح خدمات مالی خرد در 15 استان
مسعودی فرید از اجرای موفق طرح خدمات مالی خرد در 15 استان کشور خبر داد و گفت: بر اساس این طرح تعدادی از زنان سرپرست خانواده با هم جمع شده و گروهی را تشکیل میدهند و بدون ضامن از بانک وام گرفته و اقدام به اشتغال خانگی و یا راهاندازی شغل کروهی میکنند. نکته جالب اینکه بازپرداخت این وام 100 درصد بوده و بانکگ کشاورزی نیز اعلام کرده است که آماده توسعه این طرح است.
اجرای موفق طرح «همیار سرپرست خانوار»
وی از اجرای موفق طرح «همیار سرپرست خانوار» نیز سخن گفت و اعلام کرد: بر اساس این طرح 900 گروه تشکیل شده و بهزیستی نیز به این گروهها برای ایجاد اشغال 25 میلیون تومان بلاعوض پرداخت میکند.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی از کمک 370 کلینیک مددکاری در اجرای این طرح نیز خبر داد و گفت: آمادهسازی شغلی یکی از اقداماتی است که برای این گروهها صورت میگیرد و پرونده 130 هزار زن سرپرست خانوار هم به این کلنیکها واگذار شده است.
نظر مردم را بسنجیم کدام نهاد بهتر عمل میکند
وی در پاسخ به این سؤال که کمیته امداد یک میلیون و 30 هزار زن سرپرست خانوار را حمایت میکند و مباحثی از قبیل واگذاری این مسئولیت به کمیته امداد مطرح میشود، نظر شما در این خصوص چیست؟ گفت: خدمات حمایتی و توانبخشی را نمیتوان از هم تفکیک کرد. مدلها و فرایندها باید بحث شود و به جای اینکه بگوییم این مسئولیت به چه کسی باید واگذار شود نحوه عملکرد این دو نهاد به صورت تطبیقی باید سنجیده شود.
مسعودیفرید با تأکید بر لزوم آموزش و افزایش توانمندی زنان سرپرست خانوار قبل از اشتغال عنوان و اظهار کرد: وزارت کشور مطالعهای را انجام داده که بر اساس آن سازمان بهزیستی دومین سازمان در رضایت و اعتماد مردم بوده است و نگاه آرمانی ما باید به سمت تقویت سایر ظرفیتها برویم مثل استفاده از توانمندی سازمانهای مردم نهاد.
کودکآزاری، همسرآزاری، معلول آزاری، سالمندآزاری را به شماره 123 خبر دهیم
وی بر لزوم استفاده از رسانهها و تهیه تیزرهایی با هدف ارائه مفاهیم اجتماعی به مردم تأکید و اظهار کرد: در حوزه اورژانس اجتماعی نیز تلاش داریم خدماتی را در قالب خط تماس «123» به مردم ارائه دهیم.
170 مرکز تلفن 123 در کشور داریم که سالانه 600 هزار تماس با آنها گرفته میشود
مسعودی فرید یک چهارم تماسها را مرتب دانست و گفت: 300 خودرو با حضور مددکار و روانشناس نیز در کشور فعال هستند که در صورت لزوم به مداخله به محل حادثه اعزام میشوند. که سال گذشته 130 هزار مأموریت را انجام دادهاند. مراکز مداخله در بحران را نیز داریم که خدمات تخصصیتر به افراد آسیبدیده و در معرض آسیب ارائه میکنند.
80 شهر کشور هنوز اورژانس اجتماعی ندارند
وی افزود: بر اساس قانون باید تمام شهرهای بالای 50 هزار نفر اورژانس اجتماعی داشته باشند که همینک 80 شهر کشور هنوز اورژانس اجتماعی ندارند. از تماسهایی که با اورزانس اجتماعی گرفته میشود هشت و نیم درصد مربوط به کودکازاری و هفت درصد مربوط به همسرآزاری است.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی از فعالیت 170 مرکز مداخله در بحران نیز خبر داد و گفت: در این مراکز کارشناس حقوقی، مددکار و روانشناس داریم که افرادی که مورد کودکآزاری و همسرآزاری قرار گرفتهاند به این مراکز منتقل و به وضعیت آنها رسیدگی میشود و پس از رفع مشکل یا به خانواده باز میگردند یا کودکان به مراکز شبه خانواده منتقل میشوند.
170 پایگاه خدمات اجتماعی در مناطق حاشیه نشین و آسیبخیز
وی در ادامه گفت: 170 پایگاه خدمات اجتماعی در مناطق حاشیه نشین و آسیبخیز داریم که به ارارئه خدمت به گروههای اسیبدیده و در معرض آسیب میپردازند.
50 درصد کودکآزاریها ناشی از غفلت است
مسعودی فرید با تأکید بر اینکه 50 درصد کودکآزاریها ناشی از غفلت است، گفت: مردم باید با حقوق کودک آشنا شوند، همچنین فرزندپروری را باید یاد بگیرند. در همین خصوص میتوان آموزشها را برای زنان باردار و محلهایی که واکسن به کودکان تزریق میشود به مادران و خانوادهها ارائه کرد. کنترل خشم باید به مردم آموزش داده شود که این کار باید از دورههای مهدکودک آغاز شود.
فعالیت خانههای امن برای زنان در معرض خشونت
وی در خصوص فعالیت خانههای امن برای زنان در معرض خشونت نیز گفت: 18 خانه امن در کشور داریم که زنانی که به هر دلیلی احساس خطر میکنند،(همسر معتاد، الکلی و ... که نگران هستند ممکن است آسیبی به آنها برساند) میتوانند با شماره 123 تماس بگیرند و یا به ادارههای بهزیستی مراجعه کنند، در استانهایی هم که خانه امن نداریم، این گروه از بانوان به مراکز مداخله در بحران برده میشوند تا مشکل آنها بررسی و رفع شود.
مسعودی فرید گفت: باید در همه استانهای کشور خانه امن داشته باشیم و تلاش داریم این امر تا اواسط سال آینده محقق شود. سال گذشته هزار و 200 نفر در این خانهها پذیرش شدند و از ابتدای سال تاکنون نیز 800 نفر به اینخانهها مراجعه کردهاند.
وی اعلام کرد: بر اساس سنجشی که صورت گرفت مشخص شد 20 درصد مردم اورژانس اجتماعی را میشناسند پس لازم است با انجام کارهای تبلیغی این خطر به مردم معرفی شود.
خصوص فعالیت خانههای سلامت برای دختران در معرض آسیب
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی در خصوص فعالیت خانههای سلامت برای دختران در معرض آسیب نیز اعلام کرد: 31 خانه سلامت در کشور داریم که 506 نفر در سال گذشته پذیرش کردهاند.(دختران در معرض آسیبی که آسیب جنسی ندیدهاند) که 90 درصد این دختران به دلیل مشکلات خانوادگی از خانه خارج شدهاند.
وی از دو اصطلاح «فرار از» و «فرار به» استفاده کرد و گفت: برخی از دختران از مشکلاتی خانوادگی و ... فرار میکنند و برخی دیگر به دلیل ارتباطات عاطفی، دوستی و ... «فرار به» دارند. که 60 تا 70 درصد این گروه به خانههای خود باز میگردند و بقیه در مراکز شبهخانواده اسکان داده میشوند.