به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، این روزها که تب زیارت امام حسین(ع) داغ است برخی شبهه افکنی دراین زمینه پرداختند لذا بر آن شدیم با روایت اهلبیت به این شبهات را پاسخ دهیم. ابتدا در مطلبی به بررسی اینکه «آیا زیارت کربلا در حال خوف و ترس جایز است؟» پرداختیم و در این مطلب به آثار ترک زیارت امام حسین(ع) میپردازیم.
در کتاب خصائص الحسینیه روایات بسیاری درباره و نتایج حاصل از ترک زیارت امام حسین(ع) آمده است که در مطلب پیش رو به تعدادی از آنها اشاره خواهیم کرد.
در روایت حلبی از امام صادق(ع) آمده است که هر کس زیارت حسین(ع) را ترک میکند، در حالی که قادر به این کار باشد، از پیامبر خدا(ص) نافرمانی کرده است.
و در جایی دیگر عبدالرحمن بن کثیر نقل کرده است که امام صادق(ع) فرمودند: اگر کسی تمام عمر خود را حج به جا آورد؛ امام حسین(ع) را زیارت نکند، حقی از حقوق پیامبر(ص) را ترک نموده است.
در روایت دیگری آمده که اگر یکی از شما هزار حج بگذرد، اما به زیارت قبر حسین(ع) نیاید، ایمان و دینش فاسد شده است.
و در جای دیگری آمده که ترک زیارت امام حسین(ع) جفای بر اوست. از جمله امیرالمؤمنین(ع) روایت شده که فرمود: پدرم فدای حسین(ع) شود، او در پشت کوفه کشته میشود. گویی میبینم وحوش گردنهای خود را بر پیکر او دراز کرده است و تا صبح برایش مرثیهسرایی میکنند؛ وقتی چنین است، از جفای بر حسین(ع) بپرهیزید.
ابن میمون روایت کرده است که امام صادق(ع) به من فرمود: به من خبر رسیده که برخی از شیعیان ما، یک سال، دو سال و بیش از این از عمرشان میگذرد، اما به زیارت حسین بن علی بن ابیطالب نمیروند. عرض کردم جانم به فدایت! من افراد زیادی را با این ویژگی نمیشناسم. فرمود به خدا سوگند خطا کردند و ثواب خدا را ضایع کردند و از جوار محمد(ص) دور شدند. پرسیدم: اگرکسی سالی یک بار به زیارت برود، کافی است؟ فرمود: بله، خروج او فی نفسه نزد پروردگارش اجری عظیم دارد و برای او خیر است. وارد شده است که این عنوانها بر کسی که قادر و دور است و سه سال زیارت آن حضرت را ترک کند، صادق میباشد.
علماء پاسخ میدهند:
آیات عظام میرسجادی، علمالهدی و طاهری شیرازی در گفتگو با کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، در پاسخ به این سؤال با وجود تهدید داعش و خطر جانی آیا زیارت اربعین جایز است؟ آثار ترک زیارت چیست؟ پاسخی را ارائه دادند که در ادامه میآید.
آیتالله العظمی سید عبدالجواد علمالهدی، مرجع عالیقدر تشیع و تولیت حوزه علمیه امام القائم گفت: بولتن خبری صحیح برای ما دو روز است رسیده است بر اینکه عراق به ایران درخواست کرده است که برای این ایامی که زیارت اربعین شروع میشود آسمان عراق در اختیار قوای مجهز آسمانی ایران خواهد بود و ایران قبول کردند امن آسمان عراق را که زائرین به سلامت از هر بلادی مشرف بشوند و برگردند؛ سپاه و بسیج با توان قابل توجه تا حد 30 هزار گفته شده است اینها حرکت کردند به طرف عراق برای حفاظت مهمانان حضرت سیدالشهداء از این جهت امن است الحمدالله رب العالمین با قدرت مجهز ایران به سلامت انجام میشود تشرف مانع ندارد.
آیتالله سید محمد حسین میرسجادی، استاد درس خارج فقه و اصول و معلم اخلاق گفت: یکی از مستحبات خیلی مؤکد زیارت حضرت سیدالشهداء (سلام الله علیها) است که بعضی از علماء قائل به وجوبش در عام هستند مثل حج همین طور که حج یک مرتبه در امور واجب است با این تفاوت که اگر برای رفتن حج احتمال خطر باشد؛ این حج با عظمتی که هست دیگر ساقط میشود تکلیف دیگر به حج باقی نمیماند. در صورتی که اگر انسان احساس خطر بکند چون یکی از شرایط استطاعت این است که «مخلل السیر» باشد یعنی راه برای او خطری نداشته باشد اما زیارت حضرت سید الشهداء این چنین نیست ما میبینیم که در زمان خود ائمه(سلام الله علیهم)، متوکل ملعون زیارتها را منع کرده بود؛ که حتی معروف است که دست میبریدند کسی که برود به زیارت سیدالشهداء یا اینکه میکشتند کسانی را که به زیارت بروند. مع ذالک ترک نمیکردند و این ترک نکردن نه اینکه مورد نهی از طرف ائمه(علیهم السلام) قرار بگیرد بلکه بعکس تشویق و ترغیب هم میشدند.
در روایات، زیاد ائمه شیعیان را وادار میکردند که به هر نحوی که است خودشان را به زیارت سیدالشهداء(سلام الله علیها) برسانند؛ بنابرین هیچ تهدیدی نباید زیارت حضرت سیدالشهداء را منع کند. و بحمدالله تا الان داریم میبینیم بر اینکه هر چه دشمن خواسته تهدید بکند روز به روز بر جمعیت زائرها اضافه میشود و مردم با میل، رغبت و شوق به زیارت میروند و در اینجا هم پذیرایی کامل میشوند.
آیتالله سید نورالدین موسوی طاهری شیرازی، تولیت و معلم اخلاق حوزه علمیه حجت بن الحسن(ع) گفت: با وجود اینکه داعش در کشور عراق وجود ندارد و تمرکز خود را در کشور سوریه متمرکز کرده است ولی طبق فرمودههای علمای سلف اطمینان به راه از شروط زیارت سیدالشهداء(ع) است.
ترک زیارت بدون علت یا با علت و اگر امری سبب عدم زیارت شود اثر این است که «سلامی، علیکی» دارد تا سلامی نباشد علیکی هم نیست آیا آنهایی که نمیروند با آنهایی که میروند یکسان هستند؟ مسلماً این چنین نیست؛ کسی که بتواند به زیارت امام برود و این کار را ترک کند به معصومین خصوصاً حضرت سیدالشهدا(ع) جفا کرده است.
علیرضا برومند