به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دولت، محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت امروز، سهشنبه، 17 آذرماه در نشست خبری خود درباره تأخیر در تقدیم بودجه سال 95 به مجلس توضیح داد: از نظر زمان و جزئیات و مشخصات بودجه، سؤالاتی پرسیده شد. در این باره قبلاً اطلاعرسانی شده که لایحه بودجه سال 1395 و برنامه ششم برای تصویب هیئت وزیران از سوی سازمان مدیریت و برنامهریزی ارسال شد.
وی افزود: لایحه بودجه امسال متفاوت از لوایح بودجه سنوات گذشته است. غیر از روش بودجهریزی عملیاتی، از لحاظ شکلی نیز با بودجههای گذشته تفاوت دارد. در سالهای گذشته با ماده واحده، تبصرههای تکراری زیادی مطرح میشد. ما این تبصرههای تکراری را به عنوان قانون تنظیم 2 تصویب کردیم. به همین جهت رسیدگی به بودجه سریعتر میتواند باشد. کما اینکه در دولت نیز از 28 بند، 17 بند را در جلسه اول تصویب کردیم و شاید در جلسات فردا و یکشنبه آینده، چند بند باقیمانده نیز تصویب شود.
وی در ادامه گفت: برنامه توسعه ششم نیز به همین مشکل مبتلا بود که یک سری مواد قانونی تکراری در آن بود. برنامه پنجم 235 ماده و 1140 حکم دارد، چون احکام تکرار شده است. مجلس توقع داشت که تبصرههای تکراری بودجه 95 و احکام تکراری برنامههای توسعه تجمیع شود. تبصرهها عمدتاً وقت مجلس را در بررسی بودجه و برنامه توسعه میگیرد. اینها تقدیم مجلس شد ولی به آن رأی ندادند.
نوبخت اضافه کرد: در کمیسیون برنامه و بودجه، کلیات احکام تصویب شد ولی مواد، مدتها وقت مجلس را میگیرد. تصمیم داشتیم در 15 آذرماه نیز لایحه بودجه را تقدیم مجلس کنیم و فرصتی داشته باشیم بخش باقیمانده برنامه توسعه که خاص سالهای 95 تا 99 است را تقدیم مجلس کنیم. عدهای زمزمه کردند دولت مایل نیست مجلس فعلی برنامه را رسیدگی کند. مجدداً به احترام مجلس و قانون که باید برنامه توسعه از اسناد بالادستی تبعیت کند، همه کارشناسان سازمان مدیریت و برنامهریزی را بسیج کردیم تا این کار انجام شود.
وی ادامه داد: شبها تا دیروقت، مجموعه پرتوان کارشناسی در سازمان مدیریت و برنامهریزی در این باره خدمتگزاری کرده و با احساس مسئولیت همکاری کردند تا هر دو با هم بیاید. احکام خاص برنامه ششم، 44 حکم دارد. 30 شورا داریم که هر کدام از چند دستگاه گزارش و برنامههای پیشنهادی برای برنامه توسعه ششم را گرفتند و تلفیق کردند. سندها به کمیسیون تلفیق و ستاد برنامه داده شد که در این ستاد، از مرکز پژوهشهای مجلس و نواب رئیس مجلس نیز حضور داشتند.
سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: به مجلس محترم هم گفتیم میتوانیم لایحه بودجه را 15 آذر بدهیم. برخی انواع و اقسام توقعات را مطرح کردند. دولت نیز برای اینکه سوژه دعوا و اختلاف نشود، تلاش کرد بودجه و برنامه را همزمان تقدیم کند. به مجلس نیز اعلام کردیم ظرف چند هفته آینده هر دو لایحه را تقدیم کنیم.
نوبخت در بخش دیگری از سخنانش از مجلس محترم تشکر کرد که اعلام کرده دولت 48 ساعت تأخیر در تقدیم لایحه بودجه دارد. او گفت: از مجلس محترم به خاطر این 48 ساعت و حتی تأخیر ماههای فراوانی که در سالهای پیش داشتیم، عذرخواهی میکنم؛ وقت کمیسیون تلفیق، آییننامه و بررسی در صحن، مشخص است. سال گذشته که در زمان قانونی، لایحه را تقدیم کردیم، ببینید چه زمانی بودجه تصویب و به دولت ابلاغ شد؟ اینها مسائل کوچکی است و مجلس از استدلال ما باخبر است.
سخنگوی دولت درباره بسته شدن پرونده pmd در شورای حکام گفت: 24 آذر قرار است تعیین شود پرونده در آژانس بسته میشود یا نه. چون اگر بسته نشود، مقام معظم رهبری موضع نظام جمهوری اسلامی ایران را مشخص کردند. ما برجام را در صورت بسته نشدن این پرونده، اجرا نمیکنیم. برخی میگویند چرا بودجه را با شرایط رفع تحریم تهیه کردهاید. ارقام نفت و مانند آن مشخص است که چقدر در بودجه دیده شده.
وی افزود: میپرسند چرا ذوقزده بودجه را بر اساس شرایط بعد از تحریم زدید؟ این را منتقدان میگویند. رسالت آنها انتقاد است و انتظار نداریم نقاط مثبت را بگویند. وقتی اعداد بودجه از جمله قیمت فروش نفت و مانند آن قطعی شد، همه را اطلاعرسانی میکنیم. هیچ وقت نمیخواهیم مطلب غیر واقعی به مردم بگوییم، برای همین تا زمانیکه تصمیمگیری نهایی نشده، درباره ارقام بودجه و برنامه اطلاع نمیدهیم و پس از تصویب، ریز لوایح برنامه و بودجه را تقدیم میکنیم.
نوبخت درباره گزارش آقای آمانو، توضیح داد: گزارش آمانو برای شورای حکام است که آنها نظر بدهند. البته این گزارش نشان میدهد فعالیتهای هستهای کاملاً صلحآمیز است. این که سالهای دور مطالعاتی انجام شد و آیا با اقدام چه فاصلهای داشته، در ارتباط با نتیجه صلحآمیز بودن فعالیتهای ما، متفاوت است. کاملاً ما امیدواریم پرونده در شورای حکام بسته شود و 1+5 هم موضع خود را اعلام کردهاند.
سخنگوی دولت عنوان کرد: اگر این پرونده بسته شود سلسله اقداماتی ما باید انجام دهیم که حسب نظر مقام معظم رهبری منوط به بسته شدن پرونده pmd شده است و در آینده نزدیک تحریمها برداشته خواهد شد.
نوبخت در خصوص دیدگاه دکتر روحانی در مورد برنامه ششم توسعه نیز گفت: آقای رئیسجمهور در عرصه بحث توسعه صاحب نظر است و کتابی در این مورد دارد که تاکنون 6 بار تجدید چاپ شده. در این کتاب، استراتژی توسعه دینمحور با نگاه تولید دانش و توسعه صادرات اعلام شده است.
وی ابراز کرد: در اولین برنامه توسعه دولت نیز این مسائل عنوان میشود. آقای رئیسجمهور برنامه خود را برای اجرای اسناد بالادستی در برنامه توسعه نیز مشخص کرده است. ولی اینکه در سیاست کلی، اهداف ریز بیان شود، درست نیست. هر کدام از این مسائل، سیاست کلی، اهدافریز و برنامهها، معانی متفاوتی دارد. بر اساس سیاستهای کلی که مقام معظم رهبری تعیین کردهاند، این برنامه نوشته میشود و انشالله آقای رئیسجمهور نیز وقت مناسب برای حضور در جلسات مجمع را خواهد داشت.
نوبخت در خصوص اظهارات اخیر اردوغان، رئیسجمهور ترکیه نیز توضیحاتی داد و گفت: اظهارات رئیسجمهور ترکیه بحثبرانگیز و نادرست است. ایشان در مرداد ماه مکالمه تلفنی داشت و اظهار نگرانی کرد، یکی از رسانههای ایرانی مطلبی درباره ایشان و خانوادهشان نوشته بودند. آقای رئیسجمهور هم نوشتند این رسانهها برای هر کسی مینویسند و باید ظرفیت داشته باشیم. در حد همین صحبت که همه چیز هم دربارهاش موجود است.
وی با بیان اینکه ادعایی که میشود تهدید کرده یا هشدار دادهاند، چنین نیست، گفت: آقای ظریف به بالاتر از آنها توضیح داد که هیچ وقت یک ایرانی را تهدید نکنند. ضمن اینکه اصلاً تهدید نبود بلکه حاشیهای بود که درباره یک مسئله مطرح شد.
نوبخت با اشاره به اینکه سؤال برانگیز است مشاوران آقای اردوغان چه مشاورهای به ایشان میدهند، گفت: ترکیه هم با عراق درگیر است، هم با سوریه درگیر است و هم با روسیه. در این معضلات، باز هم میخواهد ایران را به عنوان مشکل دیگرش مطرح کند. از سالهای دور از اینکه ملت مسلمان و بزرگ ترکیه یک حزب اسلامگرا را مورد لطف خود قرار دادند، خوشحال بودیم. منتهی نتیجه چنین دولتی باید تحکیم روابط با همسایگان و دیدن چهره صلح و دوستی از اسلام باشد.
سخنگوی دولت اظهار کرد: مشاوران دولت ترکیه، این دولت را به کجا بردهاند که در مظان حمایت از داعش قرار گرفته است. این اتهام کمی نیست. داعش چهره منفور ضداسلامی است.
نوبخت در مورد سه کارتی شدن وزرا از سوی مجلس نیز گفت: تعدادی از وزرا سه کارتی شدهاند. مجلس محترم سؤالاتی را مطرح میکنند و اگر قانع نشوند، در ارتباط با عدم قانع شدن، اظهارنظر میکنند. دو وزیر ما این وضعیت را دارند، البته به معنی استیضاح نیست. در آیین نامه مجلس باید این مشکل را دید و در این رابطه هم از مجلس تشکر میکنیم!
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور درباره اقدامات دولت برای خروج از رکود نیز توضیح داد و گفت: هنوز پروژههای عمرانی راکد است. به میزان افزایش درآمدهای نفتی در تکمیل طرحهای عمرانی فعالتر عمل میکنیم ولی به این معنی نیست که اعتبارات عمرانی را کاهش دهیم.
وی یادآور شد: شما گزارش بنده را برای خروج از رکود شنیدید، بخشی از منابع را برای تحریک تقاضا، روی سرمایهگذاری بر طرحهای عمرانی تمرکز کردیم. تا ۱ آذر حدود ۱۸هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان نقدی به طرحهای عمرانی دادیم. ۱۵۰۰ میلیارد تومان برای طرحهای مربوط به حوادث دادیم. ۳ هزار میلیارد تومان مطالبات پیمانکاران را دادیم. ۲۱۰۰ میلیارد تومان هم برای مهار آبهای مرزی دادیم که مجموعاً بیش از ۲۵ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان میشود. در حالی که این رقم از سال ۹۲ که حدود ۲۱ تا ۲۲ هزار تومان بود افزایش یافته. هزینه جاری را داریم صرف نظر میکنیم تا بیشتر به طرحهای عمرانی پرداخته شود.
وی ادامه داد: برای خروج از رکود و اینکه مردم رشد اقتصادی را در سفره خود احساس نمیکنند، باید گفت نیاز به رشدهای بالای ۷ درصد است. ولی همین که رشد اقتصادی مثبت است قابل تأمل است. آقای رئیسجمهور از هیچ یک از وعدههایی که دادهاند عدول نمیکنند.
سخنگوی دولت در بخش دیگری از سخنانش در پاسخ به سؤالی که چرا با وام کارتهای اعتباری امکان خرید کالاهای خارجی نیز وجود دارد، گفت: در این که بانک مرکزی برای کارتهای اعتباری امکان خرید کالاهای داخلی و خارجی را گذاشته به این دلیل است که بر اساس توانایی پرداخت اقساط صاحبان کارت، تا چند برابر درآمد هر ماه خود هزینه کنند و اقساطش را بپردازند. زمانی میشود گفت فقط باید کالاهای داخلی خریداری کنید. درباره کالاهای داخلی، مشتریان میتوانند به تولیدکنندگان چک بدهند و دریافت کننده چک، آن را در بانک نقد کند. ولی درباره کارتهای اعتباری، ما در اصل حقوق افراد را زودتر به آنها دادهایم.
وی اضافه کرد: نمیشود گفت شما با حقوقتان فقط حق دارید جنس داخلی بخرید. این کارت، حقوق افراد است که پیشاپیش داده شده است. برای خرید کالای داخلی ۱۲ درصد سود میگیریم ولی برای خرید جنس خارجی ۲۱ درصد سود گرفته میشود. این راهکار عملی برای ممنوعیت خرید کالای خارجی است. این را نیز باید در نظر داشت بخشی از کالاهای بازار، داخلی نیستند. بانک مرکزی برای هر کدام از خریدها یک خط اعتباری دارد.
نوبخت در بخش دیگری از نشست خبری خود به تشریح دلیل تفاوت پرداخت حقوق بین کارکنان بخشهای مختلف دولت پرداخت و گفت: این که پرداختها در بخشهای فرهنگی و اقتصادی دولت متفاوت است باید توضیح داد غیر از بحث شرکتهای دولتی که قاعده دیگری دارند، دولت همه پرداختها را طبق قانون مدیریت خدمات کشوری صورت میدهد.
وی تصریح کرد: در این قانون، پرداخت از مؤلفه حقوق ثابت و فوقالعاده تشکیل میشود. حقوق ثابت بر پایه سطح تحصیلات، سوابق و ... تعیین میشود. فوقالعادهها دارای ۱۰ سطح هستند که از بدی آب و هوا و فوقالعاده بند ۱۰ که مربوط به حضور کارکنان در بازار آزاد است ولی دولت به آنها نیازمند است که دولت میتواند تا ۳۵ درصد به آنها فوقالعاده شغل بدهد.
وی افزود: در دولت گذشته برخی دستگاههای دولتی مجوزهایی را دریافت کردند تا در زمینه فوقالعادهها مبالغی را به کارکنان پرداخت کنند و هیئتوزیران آن زمان به تعدادی از دستگاهها این مجوز را دادند ولی زمانی که به دولت یازدهم رسید با عدم تعادل مواجه شدیم.
سخنگوی دولت اضافه کرد: در برنامه ششم توسعه در جهت این نابرابری و متعادل شدن پرداختها اقداماتی صورت گرفته که در زمان خود اطلاعرسانی خواهد شد. از اولین روز سال ۹۴ همواره این را میگفتم که نظام پرداختها را مطالعه میکنیم تا برابری ایجاد شود. این را هم داریم اجرایی میکنیم. همچنین برای تعدیل حقوق بازنشستگان در برنامه ششم پیشبینیهایی انجام شد که بخشهایی از آن در سال ۹۵ آغاز میشود.
وی همچنین اظهار امیدواری کرد برای رأیگیری الکترونیکی انتخابات مجلس، اختلاف نظر بین شورای نگهبان و وزارت کشور حل شود.
نوبخت درباره سفر رئیسجمهور به اروپا نیز گفت هنوز زمان این سفر قطعی نشده است.
وی توضیح داد: در سفرهای هیئتهای خارجی به تهران، مذاکرات صورت میگیرد و همه امضای قراردادها موکول به رفع تحریمها است. فرآیندی دارد طی میشود که از زمان فعلی به نحو مطلوبی در حال استفاده هستیم.
وی درباره حوادث روز دانشجو (۱۶آذر) نیز گفت: این که در روز دانشجو برای برخی افراد مشکل ایجاد شد، متأسف هستیم. دولت علاقمند نیست هیچ یک از جناحهای سیاسی اینقدر خودپسند باشند که جز به سلیقه خود، هیچ کس دیگری را قبول نکنند و اجازه اظهار نظر ندهند. دولت، سیاستی غیر از این دارد و توان خود را به کار میگیرد و اقدامات لازم را انجام میدهد.
نوبخت درباره شرایط پس از رفع تحریمها نیز توضیح داد و گفت: نباید این فرصت اقتصادی را با نوسانات قیمت نفت مقایسه کنیم.
وی گفت: اگر فضا و فرصتی که برای اقتصاد ایران بعد از برجام فراهم خواهد شد فقط محدود به افزایش فروش نفت یا چند ده میلیارد درآمد دولت باشد، این نگاه مضیق و محدودی است. بعد از رفع تحریمها، انواع سرمایهگذاریها صورت میگیرد. اشتغال در آنجاست. این که بگوییم چون قیمت نفت کاهش مییابد و برنامههای بعد از تحریم، قابلیت اجرا ندارد، نگاه واقعبینانهای از فرصتهای آینده نیست. هر چه قیمت نفت بیشتر باشد، منابع بیشتر میشود ولی در صورت کاهش درآمد باید از محل دیگری، این موضوع جبران شود.
سخنگوی دولت عنوان کرد: برای سال ۱۳۹۵ مصمم هستیم بخشی از طرحهای عمرانی که دولت در حال انجام آن است، واسپاری کنیم. حتی طرحهای ناتمام دولت را میتوان به بخش غیردولتی واگذار کرد. این کار را مدیریت میکنیم.
وی همچنین در پایان سخنانش اظهار کرد: برای توسعه گردشگری حلال نیز اقدامات وزیر صنعت و معدن و تجارت و رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در برنامه ششم دیده شده است که جزئیات آن را بعدا اطلاعرسانی میکنیم.