به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در مراسم تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر جهاد دانشگاهی که عصر دوشنبه، ۲۳ آذرماه برگزار شد، حمیدرضا طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی، معاونان و مدیران این نهاد، محمدسعید تسلیمی، قائم مقام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، علی وطنی، معاون توسعه فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و ابراهیم طالقانی، سرپرست شرکت نفت ایران در پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری جهاد دانشگاهی حضور داشتند.
علی وطنی، معاون توسعه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این مراسم با اشاره به نقش و جایگاه اقتصاد دانشبنیان در کشور گفت: در اسناد بالادستی از جمله قانون برنامه پنجم توسعه قرار بوده است که در کشور 20 هزار شرکت دانش بنیان داشته باشیم، این در حالی است که آخرین تعداد شرکتهای دانش بنیان در کشور 1950 عدد است؛ قرار بوده است در پایان افق 1404 ما 50 درصد اقتصاد کشور را از محل محصولات دانش بنیان تامین کنیم. اگر سهم اقتصاد کشور در افق 1404 از GDP را هزار و 200 میلیارد دلار در نظر بگیریم، سهم دانش بنیان این اقتصاد از GDP در حدود 600 میلیارد دلار میشود؛ یعنی 10 سال دیگر و اگر هر سال 60 میلیارد دلار از اقتصاد دانش بنیان درآمد زایی داشته باشیم، آیا این رقم محقق خواهد شد؟ یا آن را اشتباه پیش بینی کرده ایم؟ یا روی توان نهادهایی چون جهاد دانشگاهی حساب کردهایم؟
وی افزود: هم اکنون روزی در حدود 2 میلیون بشکه نفت در کشور برای نیاز کشور مصرف میگردد و معادل 3 میلیون 100 هزار بشکه نیز گاز طبیعی مصرف میشود؛ بنابراین روزانه در کشور معادل 5 میلیون بشکه انرژی در کشور مصرف میگردد و این جدا از صادرات این محصولات است؛ و روزانه رقمی بین 250 تا 500 میلیون دلار انرژی در کشور مصرف میکنیم؛ اگر این محصولات را در کشور نداشتیم باید وارد میکردیم، و باید به این فکر کرد که اگر این محصولات را نداشتیم ارز مورد نیاز برای خرید آن را از کجا تامین میکردیم؟ اگر سالانه 180 میلیارد دلار صرف خرید انرژی میکردیم یعنی باید سالانه معادل هزار و 800 میلیارد دلار کالا تولید و صادر میکردیم. اگر درآمد سرانه یک ژاپنی معادل 15 برابر سرانه یک فرد در کشور ماست، یعنی یک ژاپنی 15 برابر ملت ما کار میکند و این در حالی است که مصرف انرژی در 10 سال گذشته در کشور 17 برابر و هم اکنون 9 برابر ژاپن است. بنابراین از منابعمان به خوبی استفاده نکردهایم؛ نه منابع زیرزمینی و نه منابع روی زمین، و متوجه شدهایم منابع زیرزمینی و تجدیدناپذیر ما به سادگی از دست میرود و باید بر منابع انسانی که منابع تجدیدپذیر اند مرکز نماییم.
معاون توسعه معاونت علمی و فناوری رییس جمهور خاطرنشان کرد: جهاد دانشگاهی چهارمین دوره از فعالیت خود را سپری میکند و این توفیق را داشتهام که در بدو تاسیس این نهاد با آن همکاری داشته باشم؛ آن چیزی که امروز جهاد دانشگاهی را برند کرده است، حاصل تلاش های شهدایی است که برای اعتلای نهاد و کشور تلاش فراوان کردند و هیچ گونه نمیتوان این تلاشها را ارج نهاد. نکته قابل تامل در سالها فعالیت جهاد دانشگاهی درگیر سیاسی کاری نشدن و همسو و همراه بودن با مقام معظم رهبری است و جهاد دانشگاهی هیچگاه اسیر دامهای سیاسی نشده است و در تربیت نیروی انسانی متخصص، در تربیت مدیران پژوهشگر، فناور و فرهنگی همیشه پیشرو و پیشگام عمل کرده است و به تعبیری امروز دست این نهاد پر است.
وی اظهار کرد: گرچه نسبت به خدماتی که شهدای جهاد دانشگاهی انجام داده است ممکن است حس شود که دست جهاد دانشگاهی خالی است، اما فعالیت امروز جهاد، قابل تامل است. جهاد دانشگاهی هم در رابطه با طرحهای کاربردی فعالیت کرده و هم نقش اثرگذاری در حرکت و توسعه مرزهای دانش داشته است. امروزه «رویان» در جهان برند شده و این امر حاصل تلاشهای بسیار و شبانه روزی، اعتماد به نفس و انگیزه های متعالی جهادگران و پژوهشگران این نهاد است و سرمایه واقعی جهاد دانشگاهی نیز همین نیروی انسانی کارآمد است.
وطنی گفت: در سال گذشته از 1950 شرکت دانش بنیان که بیشتر آن ها شرکتهای نوپا هستند، 1550 عدد از مزایای معافیتهای مالیاتی استفاده کردهاند؛ این تعداد در حدود 7 هزار و 600 میلیارد تومان محصول دانش بنیان تولید کردهاند و در سال گذشته 60 میلیارد تومان معافیت مالیاتی به این شرکتها تعلق گرفت، در شرایطی که دولت برای هر ریال این مالیاتها حساب باز کرده بود، اما به واسطه معافیت های مالیاتی در نظر گرفته شده در قانون شرکتهای دانش بنیان این امر صورت پذیرفت. باید اقتصاد نفتی که عمر آن به سر آمده را کنار بگذاریم و بر منابع روی زمین تاکید کرده و سرمایه گذاری کنیم و از اندیشه، تفکر و تدبیر بهره بگریم.
علی وطنی معاون توسعه معاونت علمی و فناوری رییس جمهور در پایان اظهار کرد: 24 آذر سرانجام برجام است؛ اما نباید به آن دل بست و اقتصاد دانش بنیان تنها گزینه موجود برای پیشرفت و توسعه کشور است و جهاد دانشگاهی باید نقش و سهم خود در تحقق این اقتصاد را تعریف کند، و بگوید از بازار 600 میلیارد دلاری در نظر گرفته شده برای اقتصاد دانش بنیان چه سهمی را محقق خواهد کرد. هم اکنون در تمام قراردادهایی که با شرکای خارجی در کشور به ثبت میرسد، بر گزینه انتقال دانش و تکنولوژی نیز تاکید میشود، اما باید بدانیم که این مهم تنها بر روی کاغذ میآید و فناوری چیزی نیست که انتقال یابد، و باید آن را به دست بیاوریم؛ برای محقق شدن این امر نیز پیشنهاد میکنم جهاد دانشگاهی در تمام این قراردادها مسئولیت بخش پیوست فناوری را بپذیرد و هیچ ساختار و سازمان دیگری همچون جهاد دانشگاهی توانایی فراهم کردن این بستر را ندارد؛ جهاد به عنوان یکی از مهمترین ساختارهای پژوهشی و فناوری کشور، ظرفیت به دوش کشیدن پیوست فناوری در تمام زمینه های آن دارد.