کد خبر: 3460988
تاریخ انتشار : ۲۴ آذر ۱۳۹۴ - ۱۵:۵۵
سخنگوی دولت:

انتظار می‌رود پرونده PMD امروز بسته شود/ واکنش به کشتار شیعیان نیجریه

گروه سیاسی: نوبخت در مورد بسته‌شدن پرونده مطالعات ادعایی نظامی ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که قرار است امروز انجام شود، گفت: توقع این است که امروز پرونده PMD در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ختم شود، مگر اینکه اتفاقی غیرقابل پیش‌بینی به وجود بیاید.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت امروز، سه‌شنبه، 24 آذرماه در نشست خبری این هفته خود، ضمن تشریح بسته کوتاه‌مدت رونق بخشی به اقتصاد اعلام کرد: این بسته مربوط به سال جاری بوده و از سال آینده فقط برنامه ششم توسعه برای رونق بخشی به اقتصاد اجرایی خواهد شد.
نوبخت در ابتدای سخنان خود با اشاره به اطلاع‌رسانی ناقص و اشتباه در مورد برنامه ششم توسعه گفت: اقدامی صورت گرفت که من به آن اطلاع‌رسانی نادرست و اغواکننده می‌گویم؛ فرآیند تهیه و تنظیم لایحه برنامه پس از ابلاغ سیاست‌های کلی توسط مقام معظم رهبری آغاز شد و پس از اعلام سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی به دستگاه‌ها، مبنی بر تهیه پیش‌نویس برنامه توسعه سال‌های 95 تا 99، این برنامه‌ها واصل شد؛ شورای برنامه‌ریزی برای همه فصول انتخاب شد. مثلاً برنامه‌های دستگاه‌های فرهنگی به شورای برنامه‌ریزی فرهنگی رفت یا برنامه‌های دستگاه‌های آموزشی به شورای برنامه‌ریزی آموزش رفت.

وی با اشاره به اینکه در این شوراها، وزرا، کارشناسان و نمایندگان مجلس حضور داشتند، گفت: این برنامه‌ها در شورای تلفیق، جمع‌آوری شد و پیش‌نویس اولیه برای ستاد برنامه به تصویب رسید. در ستاد برنامه نیز 4 وزیر حضور دارد و 2 نائب رئیس مجلس نیز حضور داشتند.

سخنگوی دولت با قدردانی از ابوترابی‌فرد، نائب رئیس اول مجلس گفت: در نهایت برنامه‌ها را برای تأیید به دولت و بخشی از احکام که صدور مجوز مجلس لازم است را به مجلس فرستادیم. برخی از احکام در اختیار وزراست و باید کابینه تصویب کند و برخی احکام را مجلس باید مجوز بدهد. تمام احکام مجلس جداسازی شد و در یک مجلد به مجلس دادیم. بقیه موارد، در اختیار هیئت دولت و دستگاه‌هاست. پیش‌نویس اولیه برنامه، بسیار مفصل و شامل 3 جلد است که در اختیار سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی است. آنچه برخی از رسانه‌ها برای نقد برنامه ششم به آن استناد کردند، بخشی از احکام است که مجلس باید اجازه بدهد. این احکام هنوز هم قطعی نیست.

نوبخت در ادامه افزود: در مستند پیوست که تطبیق احکام برنامه ششم توسعه با سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی و احکام برنامه توسعه است، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، از مدل کاری خود دفاع کرده است اما در رادیو می‌گویند دولت برای کمک کردن به دانشگاه آزاد، می‌خواهد تیر خلاص را بر بخش دولتی آموزش بزند. اگر انتقادی می‌خواهید به دولت کنید، ببینید اگر این کار بر اساس ابلاغیه مقام معظم رهبری است، بر این سیاست انتقاد نکنید. البته قصد ما انتقاد بی‌دلیل نیست، بلکه می‌خواهیم اصلاح شود. چیزی که در اختیار صدا و سیما و سایت‌هاست، سندی ناقص و غیرقطعی است.

وی در ادامه افزود: به جوان‌ها گفته می‌شود هیچ استخدامی در دولت نیست، این دروغ است، ما رسماً اعلام کردیم دستگاه‌ها می‌توانند در طول برنامه ششم استخدام کنند. این که 15 درصد کم شود، مربوط به بازنشستگی، بازخرید و خروج از خدمت است. برخی دستگاه‌ها به قدری مازاد دارند که تقاضای استخدام نمی‌کنند. ما دو مرتبه امسال استخدام کردیم و حدود 38 هزار نفر در دولت وارد شده‌اند.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی با بیان اینکه دولت ممکن است به جای 15 درصد کاهش نیروهای خدماتی، بگوید 25 درصد یا اصلاً کاهش ندهد، توضیح داد: این موارد باید به تصویب مجلس برسد و قطعی نیست. چیزی که از برنامه گفته می‌شود، احکام غیرقطعی است. یک روزنامه تیتر زده است که این برنامه جامع دولت است. برنامه جامع، دارای 3 مجلد بزرگ است و شما آن را ندیده‌اید. این برنامه‌ها غیر قطعی است و نمی‌توان به آنها استناد کرد.

معاون رئیس‌جمهور در ادامه گفت: دیشب جلسه فوق‌العاده دولت داشتیم و احکام پیشنهادی برای الحاق به لایحه بودجه 95 که توسط وزارتخانه‌ها پیشنهاد شده بود، جمع‌بندی شد، لذا فقط یک جلسه برای بستن سقف بودجه سال آینده داریم. رأی‌گیری نهایی بودجه روز یکشنبه آینده انجام می‌شود.

وی با انتقاد از کسانی که نسبت به بخش ناقص اعلام شده از برنامه اعلام نظر می‌کنند، گفت: کدام دولتِ علاقمند به منافع ملی، به سیاست‌های اقتصاد مقاومتی بی‌توجه است؟ این برای دولت فرصتی است که باید استفاده شود. کسی گفت تعامل سازنده با دنیا، نگاه وادادگی است. وقتی به او نشان دادند که ابلاغیه مقام معظم رهبری است، این فرد نیز دیگر حرفی برای گفتن نداشت. در راستای منویات ایشان، دولت کارها را پیش می‌برد و برنامه و بودجه از سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی پیروی می‌کند.

نوبخت در ادامه به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.

وی در مورد بسته شدن پرونده مطالعات ادعایی نظامی ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که قرار است امروز انجام شود، گفت: بخش‌هایی از گزارش آقای آمانو مورد تأیید جمهوری اسلامی ایران نیست اما در مجموع این گزارش تأیید کرد فعالیت‌های هسته‌ای ما صلح‌آمیز است و پیش‌بینی شده امروز پرونده PMD در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بسته شود. توقع نیز این است که پرونده ختم شود، مگر اینکه اتفاقی غیرقابل پیش‌بینی به وجود بیاید. ما اجرای برجام را منوط به مختومه‌شدن این پرونده در آژانس کردیم. در فرض اول، روح و منطوق گزارش آقای آمانو دلالت بر صحت عمل جمهوری اسلامی ایران دارد و پرونده بسته می‌شود. لذا باید کارهای محدودیت‌سازی در داخل کشور آغاز شود و 1+5 نیز باید اقدامات خود را برای اجرای برجام و لغو تحریم‌ها آغاز کند. تلاش ما این است این اقدامات زودتر انجام شود تا رفع تحریم‌ها صورت گیرد.

وی با فرض دوم درباره این گزارش گفت: اگر پرونده PMD بسته نشود، شرایط موجود باقی می‌ماند و ما کار خود را ادامه می‌دهیم و بحث‌ها و سناریوهای خود را آماده کرده‌ایم ولی پیش‌بینی‌ها دلالت بر این دارد که از مرحله بسته شدن پرونده PMD نیز عبور می‌کنیم. ولی باید تصمیمات ضد ایرانی مجلس آمریکا را نیز در نظر گرفت. اگر این تصمیمات با تصمیمات و تعهدات دولت آمریکا درباره برجام مغایر باشد، ما نیز اقدام متقابل انجام می‌دهیم. این را در نظر داشته باشید که سنای آمریکا سعی زیادی کرد برجام اجرایی نشود و رقبای دولت آمریکا در مجلس آن کشور دنبال بر هم زدن توافق هستند.

نوبخت با محکومیت کشتار شیعیان در نیجریه گفت: از طریق دیپلماتیک جهت حل و فصل و تأمین حقوق شیعیان آن کشور اقدام می‌کنیم.

سخنگوی دولت درباره آینده اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها گفت: ما با ابلاغیه مقام معظم رهبری در مورد اقتصاد مقاومتی درباره برنامه توسعه مواجهیم و باید قانون هدفمندی یارانه‌ها با رویکرد حمایت اجتماعی ادامه یابد. ما به تأسی از سیاست‌های کلی باید هم بخش حمایتی و هم کمک به دولت را توأمان داشته باشیم. لذا کار بر همین سیاق ادامه می‌یابد.

نوبخت در مورد توجه برنامه ششم به آسیب‌های اجتماعی مانند طلاق و اعتیاد گفت: پیشداوری‌های فعلی، غیر واقع‌بینانه است و در برنامه ششم یکی از اهداف، کاهش آسیب‌پذیری‌های اجتماعی است. با توجه به اینکه مرکزی در وزارت کشور این کار را انجام می‌دهد، قرار شد سازمانی در خصوص مبارزه با آسیب‌های اجتماعی تشکیل شود. در شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز شورای ویژه‌ای در ارتباط با مسائل اجتماعی شکل می‌گیرد و کارهای اجرایی در سازمانی که تشکیل خواهد شد، انجام می‌شود. ردیف اعتباری خاصی نیز در برنامه ششم و بودجه 1395 پیش‌بینی شده که پس از نهایی شدن، اعلام عمومی می‌شود.

معاون رئیس‌جمهور گفت: در سال 92 انتخاباتی انجام شد که باعث رضایت عمومی و آفرینش امید در جامعه شد. شادمانی مردم را بعد از انتخابات سال 92 در خیابان‌ها شاهد بودید و حرف و حدیثی پس از آن نبود. اصلاً به مصلحت کشور در این شرایط نیست که انتخاباتی برگزار شود که فاصله‌ها و شکاف‌ها تعمیق شود. از این لحاظ، آرزو و هدف دولت است که انتخابات سالمی را برگزار کند. دولت همه تلاش خود را می‌کند تا این انتخابات در چهارچوب قانون انجام شود. صراحتاً عرض کردم دولتمردان امکان اثرگذاری در انتخابات با استفاده از امکانات دولتی را ندارد. اشاره شد جلسه‌ای بین دولت و مجلس در این‌باره قرار است تشکیل شود، بنده در این ارتباط بی‌خبرم ولی این نیز اتفاق غیرمترقبه‌ای نیست.

نوبخت در پاسخ به سؤالی درباره اینکه تعدادی از نمایندگان نیز خواهان نرسیدن برنامه ششم به مجلس فعلی هستند گفت: این خواست عمومی مجلس نیست. مجلس مدت‌هاست کار رسیدگی به برنامه را اجرا کرده و ما قرار نیست وقت مجلس را بی‌دلیل بگیریم. مجلس در حال رسیدگی به مواد مربوط به برنامه است و لوایح آینده ما، مربوط به احکام برنامه ششم است که بسیار محدود بوده و مجلس به سادگی می‌تواند این احکام را تصویب کند. دولت تلاش کرد لایحه بودجه و برنامه ششم را با هم به مجلس بدهد تا تصوری پیش نیاید که دولت مایل نیست مجلس نهم کار رسیدگی به برنامه را آغاز کند. ما روزهای تعطیل مجلس برای انتخابات را هم در نظر گرفتیم. مجلس برای رسیدگی به بودجه، وقت محدودی دارد که مشخص شده است. مجلس می‌تواند طبق برنامه زمان‌بندی هر دو لایحه را بررسی کند. اما 290 نماینده در مجلس وجود دارد و اگر موضوعی گفته می‌شود، سخن همه مجلس نیست. مجلس به فوریت لایحه احکام دائمی رأی نداد.

وی در ادامه گفت: دولت اختیار دارد 3 درصد از سرجمع اعتبارات را برای پیشگیری و جبران خسارات حوادث مترقبه استفاده کند. یکی از چیزهایی که در برنامه ششم حذف شد، درباره بودجه آبیاری تحت فشار و ریزگردها بود. این از اختیارات دولت است و می‌شود در بودجه نیاید. شاید عده‌ای بگویند اعتبارات ریزگرد پارسال در بودجه بود و الان نیست. برخی از ردیف‌های بودجه‌ای حذف شده ولی در اختیار دولت باقی‌مانده که هرگاه دولت خواست می‌تواند استفاده کند. اگر برخی از ارقام در بودجه سال 95 نیست، به این معنی نیست که به آنها توجه نشده، بلکه این ارقام در ردیف‌های دیگر اعمال شده است.

نوبخت در مورد صف‌آرایی‌های سیاسی در انتخابات آینده گفت: اصلاح‌طلبی به عنوان یک جریان در این کشور، واقعیتی است و اصلاح‌طلبانِ معتدل همگرایی مناسبی با دولت دارند و دولت نیز درباره اینها نظر مساعدی دارد. همچنان که دولت درباره اصولگرایان معتدل نگاه مثبتی دارد. اصولاً در کابینه اعتدال، همه افراد معتدل به یکدیگر کمک می‌کنند. این در انتخابات گذشته بوده و در انتخابات بعدی نیز خواهد بود و ما همواره از اصلاح‌طلبان معتدل سپاسگذاریم و کما اینکه اگر در مجلس نیز حضور داشته باشند، نقطه قوت مجلس خواهد بود. همانطور که حضور اصلاح‌طلبان معتدل در کنار اصولگرایان معتدل در کابینه، باعث قوت دولت شده است. تجربه نشان می‌دهد هیچ جریان سیاسی درون نظام قابل حذف نیست. هنر این است از همه ظرفیت‌ها برای اهداف نظام استفاده شود.

نوبخت درباره کاهش فاحش قیمت فروش نفت در بازار گفت: بخشی از این موضوع، سیاسی است و برای اهرم فشار بر جمهوری اسلامی ایران استفاده می‌شود. نه تنها کشورهای خریدار ضرر می‌کنند بلکه برخی از کشورهای اسلامی نیز حاضر شده‌اند تا در این کار شرکت کنند. دستگاه دیپلماسی و وزارت نفت برای جلوگیری از این موضوع، وارد کار شده است. نظریه‌ای می‌گوید اوپک نباید عرضه نفت را زیاد کند، ما با این موافقیم ولی به معنی این نیست که سهمیه ایران کم شود. ما در هر صورت از سهم خود استفاده می‌کنیم و کشورهایی که در غیبت ایران، از سهمیه ما استفاده کرده‌اند، باید تولید خود را کاهش دهند. اگر آقای زنگنه گفت ایران دیگر قدرت صادرات نفت ندارد، موضوع عوض می‌شود. ولی چنین قدرتی فعلاً وجود دارد.

خبرنگاری در خصوص اعتراض استانداران درباره ترکیب هیئت‌های اجرایی انتخابات پرسید. نوبخت در این باره گفت: نباید جریان خاصی در هیئت‌های اجرایی حضور داشته باشند. باید معتمدان و همه جناح‌های سیاسی درون نظام حضور داشته باشند.

وی افزود: عده‌ای دنبال حضور حداکثری مردم در انتخابات نیستند و می‌خواهند دولت را تضعیف کنند. ما نمی‌خواهیم رسانه‌ها مجیز دولت را بگویند ولی اینکه از صبح تا شب دنبال نکات ریز بگردند و خبر بسازند و باعث تزریق بدبینی به جامعه شوند، به نفع نظام نیست. اگر اینها فکر می کنند دولت تحت تأثیر قرار می‌گیرد، این را متوجه باشند که مردم هوشمند هستند و تلاش‌های آنها اثر منفی دارد. مردم با زیرکی اینها را می‌فهمند. امیدواریم با همدلی و همزبانی، مشکلات کشور با روشن شدن وضعیت برجام، کاسته شود. همه باید به هم کمک کنیم تا معضلات کم‌تر شود.
captcha