کد خبر: 3461116
تاریخ انتشار : ۲۵ آذر ۱۳۹۴ - ۱۱:۲۸
اختتامیه سوگواره خمسه برگزار شد؛

تغییر نام «خمسه» به «پنج‌تن آل‌عبا»/ معرفی و تقدیر از برگزیدگان

گروه هنر: در مراسم اختتامیه دومین سوگواره نمایشی «خمسه» تصمیم به تغییر نام این سوگواره به «پنج تن آل‌عبا» گرفته شد که به نظر می‌رسد با توجه به دیگر رویداد هنری برگزار شده زیر نظر شهرداری تهران، یعنی جشنواره «شمسه» بهتر بود برای تقریب ذهن، نام این سوگواره همان «خمسه» باقی می‌ماند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) مراسم اختتامیه دومین سوگواره هنرهای نمایشی و آئین‌های مذهبی «خمسه» شامگاه روز گذشته سه‌شنبه، 24 آذر با حضور مسئولان و مدیران سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران، مدیرکل هنرهای نمایشی ارشاد و جمعی از پیشکسوتان و هنرمندان تئاتر در فرهنگسرای ارسباران برگزار شد.

در ابتدای این مراسم علی‌اصغر خسروی، دبیر سوگواره به قرائت متنی پرداخت که در آن به ضرورت پرداخت مؤثر و هدفمند تئاتر و استفاده از این ابزار و ظرفیت‌های موجود در آن در جهت نشر فرهنگ و باور دینی و مذهبی اصرار داشت.
نمایش، هنر نیک بشر در ستایش نیکی آدمیان است
خسروی در بخشی از سخنان خود گفت: آئین نمایش، هنر نیک بشر در ستایش نیکی آدمیان است و این هنر به عنوان پدیده‌ای کهن ریشه در آئین و سنن مذهبی دارد و چنانچه در تاریخ هنر تراژدی عامل تطهیر است، سوگ نیز آئینی در ستایش عقل، خرد، دین و تقواست.
دبیر سوگواره «خمسه» تصریح کرد: دومین دوره این سوگواره به برکت نام قدسی خامس آل‌عبا به پایان رسید و آنچه اتفاق افتاد حاصل تلاش گروهی از هنرمندان و مسئولان بود که با حضور پرشور مخاطبان شور و شوقی مضاعف یافت.
خسروی ادامه داد: دومین دوره سوگواره نمایشی «خمسه» با حضور 38 گروه نمایشی، 400 هنرمند و 215 اجرا حاصل تلاش جمع زیادی از هنرمندان بود که باید از قابلیت و ظرفیت بالای هنری آنها همواره قدردانی شود.
وی افزود: این سوگواره با هدف تجلیل از هنر دینی، در کنار بخش صحنه‌ای، شامل بخش‌هایی همچون تعزیه، نقالی، پرده‌خوانی و بخش مدافعان حرم بود که به این واسطه توانست پیوندی میان تاریخ و زندگی معاصر برقرار کند و خرسندیم که آغازگر این سوگواره تجلیل از خانواده شهدای مدافع حرم بود و خاتمه آن نیز پاسداشت آنهاست.
افروختن 65 فانوس به نیت سالروز تولد سردار شهید حسین همدانی
در ادامه این مراسم از خانواده شهدای مدافع حرم، شهید سردار حاج حسین همدانی، شهید میثم نجفی و جانباز روح‌الله بختیاری با اهدای تندیس سوگواره و لوح تقدیر تجلیل به عمل آمد، ضمن آنکه اعلام شد مصادف با شصت و پنجمین سالروز تولد شهید همدانی در مسیر ورودی به سالن مراسم 65 فانوس به پاس احترام به مقام این شهید روشن شد.
این گزارش حاکی است محمود صلاحی، رئیس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران سخنران دیگر این مراسم بود و گفت: جلوه‌های هنر در کشور زیاد داریم که در تمام دنیا این جلوه‌ها سرآمد است و یکی از بهترین جلوه‌های هنر این مرز و بوم تئاتر و نمایش است که به شکلی زنده در ارتباط با مخاطب اجرا می‌شود.
وی ادامه داد: با این وجود  از هنر نمایش و قابلیت‌های آن  کمتر بهره گیری می‌کنیم؛ در حالی که در کشورهای مترقی و پیشرفته در یک شب شاهد اجرای صدها تئاتر هستیم و می‌توانیم ما نیز از قابلیت‌های این هنر در پرداختن به موضوعات گوناگون از جمله اخلاقی، اجتماعی، دینی و همچنین ترویج سبک زندگی و... نهایت بهره‌برداری را به عمل آوریم.
رئیس سازمان و فرهنگی و هنری شهرداری تهران تصریح کرد: شایسته نیست که در ایام محر و صفر و عزاداری تئاتر تعطیل شود، بلکه می‌توان با تولید آثار نمایشی با موضوعات دینی و ارزشی مناسب این ایام از هنر نمایش در بیان اندیشه اسلامی و سیره ائمه‌ اطهار(ع) استفاده کرد.
سازمان فرهنگی و هنری شهرداری پناهگاه اقشار مختلف هنرمندان است
صلاحی گفت: سوگواره نمایشی «خمسه» که بنا به پیشنهاد بجای هنرمند پیشکسوت داریوش ارجمند؛ زین پس به سوگواره نمایشی «پنج‌تن آل‌عبا» تغییر نام می‌دهد و محفلی برای گردهمایی هنرمندانی است که دغدغه فعالیت در حوزه هنرهای نمایشی با موضوعات دینی و ارزشی را دارند و با توجه به اوضاع نابسامان تئاتر می‌تواند پناهگاه مناسبی برای این قشر از هنرمندان باشد.
وی افزود: با توجه به جمعیت ساکن در کلانشهر تهران ما نیازمند حداقل 50 اجرای تئاتر در هر شب هستیم که امیدوارم با تجهیز سالن‌های نمایشی تحت نظارت این سازمان و همچنین ایجاد سرانه جدید نمایشی بتوانیم زیرساخت‌های تحقق این امر را به زودی فراهم کنیم و از دوستان کارشناس در مرکز هنرهای نمایشی سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران درخواست می‌کنم که اهتمام ویژه‌ای در شناسایی گروه‌های خلاق تئاتری و حمایت از آنها در جهت تولید آثار فاخر داشته باشند.
همچنین در ادامه این مراسم با اهدای تندیس سوگواره، لوح تقدیر و یک سکه بهار آزادی از گروه‌های نمایشی بخش «مدافعان حرم» به شرح زیر تقدیر شد:
ـ نمایش میدانی «به سوی دمشق» به کارگردانی علی‌محمد رادمنش
ـ نمایش آئینی «مجلس‌نامه مدافعان حرم» به سرپرستی مهدی دریایی
ـ نمایش صحنه‌ای «سبز، سفید، سرخ» به کارگردانی سیدعلی موسویان
ـ نمایش صحنه‌ای «گذر گداز» به کارگردانی ابوالفضل حاج‌علیخانی
از نمایش‌های بخش ویژه دومین سوگواره خمسه نیز با اهدای تندیس، لوح تقدیر و یک سکه بهار آزادی به شرح زیر تقدیر شد:
ـ نمایش «برگزین» به کارگردانی رحمت امینی
ـ نمایش «گوهر نیل» به کارگردانی مجید امرایی
ـ نمایش «اروند خون» به کارگردانی کوروش زارعی
ـ نمایش«پله آخر» به کارگردانی ابراهیم آبادی
سپس داریوش ارجمند، پیشکسوت تئاتر، سینما و تلویزیون به ایراد سخن پرداخت و به تشریح رابطه میان عاشورا و عالم هنر  و فرهنگی که بانی آن سیدالشهداء(ع) است و منجر به پیدایش مکتب هنری شده پرداخت.
بخش بعدی مراسم اختتامیه تقدیر از گروه‌های تئاتر خیابانی سوگواره بود که البته به شکل غیررقابتی در میدان امام حسین(ع) به اجرای نمایش پرداخته بودند و به شرح زیر برای دریافت جایزه خود به روی سن آمدند:
ـ «دریای خون» به کارگردانی مسعود براهیمی
ـ «قلب سیاه» به کارگردانی مهدی حبیبی
ـ «تبعید در تبعید» به کارگردانی علیرضا اردستانی
ـ «کل یوم عاشورا» به کارگردانی نادره حیدریان
ـ «محاربه شمر با شمر» به کارگردانی حیدر رضایی
ـ «روایت ناتمام» به کارگردانی روح الله سنایی
ـ «هزاره سرخ» به کارگردانی فاطمه رادمنش
ـ «کلمه» به کارگردانی حسین شهبازی
ـ «عاشقستان» به کارگردانی کیانوش احمدی
ـ «فرجام» به کارگردانی رضا انواری
ـ «یک گنبد طلایی» به کارگردانی سعید تاجیک
ـ «باده خاص» به کارگردانی شیرین اتفاق
همچنین از آئین‌های عاشورایی «شبیه‌خوانی هفتاد و دو تن» به سرپرستی احد صدقی و «آئین گهواره‌خوانی» کاری از ماشاءالله عباسیان تقدیر شد.
رونمایی از پوستر سومین دوره

بخش بعدی این مراسم رونمایی از پوستر سومین دوره سوگواره نمایشی «خمسه» کاری از فرزاد ادیبی بود که البته با توجه به تصمیم ریاست سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران در همان مراسم مبنی بر تغییر نام آن به سوگواره نمایشی «پنج‌تن آل‌عبا» قرار شد تغییراتی در طراحی آن صورت گیرد که البته رونمایی رسمی از این پوستر در این مراسم به منزله آغاز به کار دبیرخانه سومین دوره آن است.
معرفی و تقدیر از برگزیدگان بخش مسابقه این سوگواره نیز آخرین برنامه مراسم اختتامیه بود که به قرار زیر به انجام رسید:
موسیقی
تقدیر به طور مشترک از میثم کرمی و سیدجمال‌الدینی حسین برای موسیقی نمایش «مکالمه طولانی شبانه شبدیز و نگار»
برگزیده این بخش ایمان سلی بود که به خاطر موسیقی نمایش «شمعون و شهرزاد» تندیس، لوح تقدیر و یک سکه بهار آزادی به او اهدا شد.
طراحی صحنه
علیرضا مهران  به خاطر طراحی صحنه نمایش «چهارراه» مورد تقدیر قرار گرفت و برگزیده این بخش محمد امیری آتشگاه به خاطر طراحی صحنه نمایش «دست‌های سرخ» بود که تندیس، لوح تقدیر و نیم‌سکه بهار آزادی را دریافت کرد.
بازیگری زن
نفر اول؛ فاطمه سرلک برای نمایش «آوای آب»
نفر دوم؛ جایزه این بخش به طور مشترک به مریم قربانی، آرزو روشناس تعلق گرفت.
نفر سوم؛ جایزه این بخش به طور مشترک مائده قدیری و رستا رضوی تعلق گرفت.
بازیگری مرد
علی لوانی و محمد لوانی مورد تقدیر قرار گرفتند.
نفر اول؛ وحید کبیری
نفر دوم؛ جایزه این بخش به طور مشترک به علی برجی و فرامرز قلیچ‌خانی تعلق گرفت.
نفر سوم؛ جایزه این بخش به علیرضا حنیفی و میثم کرمی تعلق گرفت.
نمایشنامه‌نویسی
نفر اول؛ عباس عبدالله‌زاده برای نگارش نمایشنامه «رفته بچرخه برمی‌گرده»
نفر دوم؛ سیروس همتی برای نگارش نمایشنامه «هفت هشتم»
نفر سوم؛ جایزه این بخش به طور مشترک به سینا شفیعی برای نمایشنامه «آوای آب» و کاوه مهدوی برای نمایشنامه «چهار راه» تعلق گرفت.
کارگردانی
آتیه جاوید برای کارگردانی «آوای آب» مورد تقدیر قرار گرفت.
نفر اول؛ عباس عبدالله‌زاده برای کارگردانی نمایش «رفته بچرخه برمی‌گرده»
نفر دوم؛ کاوه مهدوی برای کارگردانی نمایش «چهارراه»
نفر سوم؛ علی برجی و علی اصغری تتماج برای کارگردانی نمایش «هفت هشتم»
طراحی لباس
جایزه این بخش به مه‌قده شاهمراد برای طراحی لباس نمایش «آوای آب» تعلق گرفت.
از جمله نکات قابل توجه این مراسم سخنان پراحساس ابراهیم آبادی؛ پیشکسوت تئاتر، سینما و تلویزیون در مورد شهدای مدافع حرم بود و اینکه توسط وی تندیس سوگواره به داریوش ارجمند اهدا شد و دیگری اجرای نمایشی کوتاه توسط محدثه باقری، دختر شهید عبدالله باقری از شهدای مدافع حرم بود که با همراهی رستا رضوی انجام شد و پس از آن این دختر شهید نمایشش را به نرگس آبیار، کارگردان فیلم «شیار 143» که در مراسم حضور داشت تقدیم کرد و گفت که خیلی مشتاق است وارد عرصه فیلمنامه‌نویسی و کار هنری شود که مورد تفقد آبیار قرار گرفت و قرار شد تا زین پس نرگس آبیار در تمامی پروژه‌های سینمایی، این فرزند شهید را با خود همراه کند.

captcha