فرزانه غفاری، عضو هیئت علمی دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه طب سنتی و احیای مکتب سنتی ایران از ضرورتها و اولویتهای عصر حاضر در کشور است اظهار کرد: باید با نگاه نو و نگرش جدید، حرکت پزشکی در ایران و جهان کنونی را بررسی کنیم.
وی افزود: آنچه که مشخص است و پزشکان نوین نیز خود اظهار میکنند و به این مسأله واقف هستند این است که حلقههای گمشدهای را در این حرکت پویای پزشکی دیده میشود.
عضو هیئت علمی دانشکده طب سنتی بیان کرد: این حلقههای گمشده بحث انسان شناختی و نگاه عمیق به فضای روحی و معنوی انسان است؛ اینکه مخاطبان پزشکان ما انسان هستند با تأمل کمتری به آن پرداخته میشود.
وی با اشاره به تاریخ طولانی پزشکی در ایران تصریح کرد: در طب قدیم وقتی ما آثار بزرگانی مانند رازی، ابن سینا و جرجانی را نگاه می کنیم می بینیم که در جای جای آثار این حکما علاوه بر بحث درمان و بالین، حکمت پزشکی با دامنه بسیار وسیعی دیده میشود.
این استاد تاریخ پزشکی عنوان کرد: اعتقاد این افراد بزرگ این است که پیش از درمان باید به اعراض نفسانی پرداخته شود جرجانی می گوید «شش اصل ضروری برای نگاه داشتن سلامت انسان بسیار مهم است یکی از این ارکان شش گانه اعراض نفسانی، توجه و تأکید بر آن است»
وی ادامه داد: اهمیت توجه به اعراض نفسانی از منظر جرجانی در این است که شاید ما تدریجا به پنج اصل تندرستی برسیم اما اعراض نفسانی همانگونه که بسیار سریع روی انسان تأثیر میگذارد درمان آن نیز بسیار سریع اتفاق میافتد.
غفاری با تأکید بر دیدگاه جرجانی اظهار کرد: این دانشمند بزرگ وظیفه اصلی پزشک را طبابت حکمت آمیز میداند. پزشک باید در درجه اول با حکمت خود به این روحیات و درون انسان، از منظر جرجانی طبیب باید به انسان همانند جهان کوچکی که نماد جهان بزرگ است توجه کند، این تعریف تفسیر همان حدیث نبوی(ص) است که انسان جهان اصغر بوده و در این جهان اکبر زندگی میکند در واقع انسان یک شمای کلی از این همین جهان است.
این استاد دانشگاه با اشاره به پیچیدگی انسانی عنوان کرد: حکیم در پزشکی این گونه تعریف شده که با دید چند جانبه و همه جانبه به درمان انسان نگاه کند اگر با سیستم میکروسکوپی انسان مورد بررسی و معاینه قرار گیرد مطمئنا بیمار درمان نمیشود.
وی یادآورشد: یک پزشک باید با یک نگاه ماکروسکوپی به درون انسان و فلسفه وجودی او نگاه کرده به روح او توجه نشان دهد این امر یکی از مسائل مهمی است که در طب قدیم ما بوده و الان بسیار کم رنگ شده است.