به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) نشست تخصصی طرحهای آتی ستاد عالی مسابقات قرآن با حضور حجتالاسلام سیدمصطفی حسینی، رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه و سیدعلی سرابی رئیس کمیته فنی ستاد عالی مسابقات قرآن ظهر امروز، چهارم دی ماه از سوی خبرگزاری ایکنا در کرمانشاه برگزار شد.
در ابتدای این نشست حسینی با اشاره به تشکیل ستاد هماهنگی مسابقات عنوان کرد: این ستاد از سال 73 با ابلاغ مقام معظم رهبری و آیین نامه معاون اول رئیس جمهوری که در دورههای متمادی ابلاغ شده فعالیت خود را آغاز کرده است.
وی افزود: نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه ریاست ستاد عالی را برعهده دارد و سایر دستگاههای متولی که در روند برگزاری مسابقات اثرگذار هستند نیز در این ستاد عضویت دارند. همچنین کمیتههای علمی و فنی، طرح و برنامه، تبلیغات و اطلاع رسانی، بینالملل و کمیته نظارت و ارزیابی، با حضور کارشناسان و نخبگان در این ستاد فعال بوده و به همراهی ستاد عالی به صورت هفتگی و نهایتا دوهفته یکبار جلساتی را در موضوعات مختلف برگزار میکنند.
آغاز تدوین نظام جامع مسابقات
حسینی با اشاره به تدوین نظام جامع مسابقات قرآن اظهار کرد: در طول دوره پس از انقلاب اسلامی که مسابقات قرآن برگزار میشود یک سند راهبردی شامل سیاستها، اصول و چشم انداز برنامهها تدوین نشده اما در حال حاضر بر اساس جلساتی که در ستاد عالی مسابقات وجود داشت مقدمات تدوین نظام جامع مسابقات آغاز شده است.
وی افزود: اگر این نظام تدوین، شود مطمئنا در حوزههای مختلف برنامهریزی کار شروع میشود و بر این اساس تکلیف را خواهیم دانست که چه مسابقاتی را باید تقویت یا ادغام کرده و یا نظام داوری چگونه باشد؟ نظام امتیازات مادی و معنوی که برای برگزیدگان در این مسابقات می بایست در نظر گرفته شود پس از تدوین این نظام مشخص خواهد شد.
رئیس مرکز امور قرآنی کشورعنوان کرد: همچنین موضوع پورتال مسابقات و ایجاد یک بانک اطلاعاتی شامل سوابق و سیر پیشرفت شرکتکنندگان در مسابقات برای برنامه ریزیهای آتی در دست بررسی است.
حسینی با برشمردن وظایف کمیته های مختلف، ارائه بسته مطالعاتی جامع برای دستیابی به تفاهم در رسانههای مختلف را از وظایف کمیته تبلیغات دانست و اظهار کرد: در حال حاضر انعکاس اخبار و پوشش مسابقات قرآن توسط شبکه قرآن و رادیو قرآن انجام میشود که در این میان باید وظیفه و سهم سایر رسانهها و شبکهها نیز مشخص شود.
سهم رسانهها در مسابقات قرآن مشخص شود
وی اطلاع رسانی از طریق شبکه های مجازی را از دیگر برنامه های این کمیته اعلام و بیان کرد: همچنین به منظور انجام هماهنگی بیشتر میان دستگاه های مختلف برگزار کننده مسابقات قرآن در مرحله بین المللی شامل دانشجویی، ارتش کشورهای اسلامی و نظام جمهوری اسلامی، کمیته بین الملل، برنامه ریزی هایی را انجام می دهد.
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف با بیان اینکه برگزاری مسابقات قرآن نقشی مهم در شناسایی چهرههای جدید قرآنی دارد تأکید: تقویم برگزاری مسابقات سال آینده در ستاد عالی در دست تدوین است و در این میان سعی می شود مشکلاتی نظیر تداخل در برگزاری مسابقات بین نهادهای مختلف برطرف و به ابعاد رسانهای نیز توجه بیشتری نشان داده شود.
برگزاری مسابقات در پاییز و زمستان نامناسب است
وی با بیان اینکه سال آینده استان گیلان میزبان برگزاری مسابقات است افزود: برگزاری مسابقات سراسری اوقاف در پاییز و زمستان نامناسب است و درصدد هستیم از سال آینده حداکثر در مهر ماه نسبت به برگزاری مرحله کشوری این مسابقات اقدام کنیم.
حسینی با بیان اینکه اجازه به نفرات برتر برای حضور در رشتههای مختلف سبب کاهش جذابیت مسابقات میشود اظهار کرد: امسال پیش از برگزاری مسابقات سراسری قرآن اردوهای آمادگی برای متسابقین اجرا شد و البته درصدد هستیم این دورهها به صورت فصلی در استانها، هر شش ماه یکبار به صورت منطقهای و سالی یکبار به صورت متمرکز در سطح کشور برگزار شود.
وی یادآورشد: برنامهریزی برای اجرای تلاوت معنامحور و تنوع در رشتههای مسابقات در دست انجام بود که البته این امر به انجام اطلاع رسانی به هنگام نیاز دارد.
در ادامه این نشست سید علی سرابی، قائم مقام شورای عالی قرآن اظهار کرد: برگزاری مسابقات سراسری قرآن از مرحله شهرستانی تا بین المللی به عنوان یک رویداد فرهنگی و مذهبی ویژه و اثرگذار در توسعه و ترویج فرهنگ قرآنی و انقلاب اسلامی دارای کارکردهای مختلفی است.
رئیس کمیته فنی ستاد عالی مسابقات ادامه داد: از سال های گذشته دست اندرکاران مسابقات سازمان اوقاف و سایر دستگاهها با تولیت دفتر مقام معظم رهبری برای ساماندهی و ارتقای کارکردهای مسابقات تدابیری اندیشیدهاند که در این میان تاسیس ستاد عالی با محوریت سازمان اوقاف به عنوان با سابقهترین دستگاه در امر اجرای مسابقات قرآن مهمترین این تدابیر بوده است.
سرابی با اشاره به اینکه در سال های اخیر سازمان اوقاف با استفاده از کمیتههای تخصصی مختلف ستاد عالی مسابقات فعال تر شده است عنوان کرد: 13 تن از اساتید برجسته عضو این ستاد در جلسات شرکت می کنند.
آموزش و ارزیابی داوران مسابقات قرآن
وی مناسب سازی و به روزرسانی آییننامه های داوری با مسابقات مختلف قرآن را از جمله اقدامات انجام شده توسط کمیته فنی و علمی با تعداد 50 داور عضو دانست و افزود: علاوه بر این امر، شناسایی و ارتقای علمی و ارزیابی کار داوران مسابقات، محوریت دیگر فعالیتهای کمیته فنی است.
سرابی یکی از نیازهای جامعه امروز برای استحکام بخشی به مسابقات را تربیت داوران دانست و گفت: با همکاری کمیته علمی و فنی ستاد عالی مسابقات، امر ارزیابی عملکرد داوران ساماندهی و متناسب با این امر اقدام به برگزاری کلاسهای آموزشی درجه بندی شده و شناسایی داوران کرده است.
وی با تاکید بر اینکه به منظور تربیت داوران جدید و رفع مشکل کمبود داوران درصدد ارائه آموزش های داوری هستیم که این امر در دستور کار کمیته فنی داوران قرارگرفته است تصریح کرد: تشکیل کمیته بین المللی داوران از جمله اموری است که کمیته فنی با ارجاع دبیرخانه ستاد عالی به آن ورود یافته است.
سرابی با اشاره به برگزاری دورههای مختلف مسابقات بین المللی قرآن در کشور اظهار کرد: کمیته ای به صورت دائمی شرایط گزینش داوران این مرحله را مورد بررسی قرار داده که نظارت داوران بر آییننامهها را لحاظ میکند و در این میان نخستین جلسه کمیته بین المللی داوران با حضور تعدادی از اساتید برجسته جهان اسلام برگزار میشود.
حضور تعداد کم افراد برگزیده مسابقات قرآن آسیب زا است
وی حضور یک یا دو تن فرد برگزیده در مسابقات بین المللی قرآن را از جمله آسیب های این مسابقات دانست و بیان کرد: با اجرای این روش، بسیاری از استعدادهای درخشان که در مرحله فینال مسابقات سراسری نتوانستد بدرخشند از شرکت در سطوح بین المللی محروم می شوند.
سرابی ادامه داد: از دو سال گذشته طرحی در ستاد عالی مسابقات مطرح شده که در آن به جای شرکت نفرات معدودی در مسابقات بین المللی با سطح بندی متسابقین فرصتی بهتر برای ارزیابی جامع نفرات و معرفی به مرحله بین المللی ایجاد می شود.
وی با اشاره به اینکه برای گزینش متسابقین ممتاز و معرفی به مرحله بین المللی چندین فاکتور بررسی می شود افزود: در سالهای اخیر معرفی نفرات برتر به مرحله بین المللی منجر به کسب رتبه های برتر در مرحله بین المللی نشده اما امید است با سطح بندی متسابقین و امکان گزینش مناسبت تر امسال شاهد درخشش ایران باشیم.
رئیس کمیته فنی ستاد عالی مسابقات کشور گفت: ترویج فرهنگ و انس با قرآن و ایجاد نشاط معنوی از اهداف مهم برگزاری این مسابقات است و در این میان توجه جهان اسلام به نظام جمهوری اسلامی ایران و ارزش های قرآن در زمره اهداف اصلی قرار دارد.
سرابی از شناسایی و تصویب راهکارهایی برای ایجاد جذابیت در مسابقات بین المللی قرآن خبر داد و افزود: در سالهای آینده منتخب اقلیت های مسلمان در کشورهای غیر اسلامی نیز در مسابقات ما حضور می یابند که این امر سبب تنوع در مسابقات بین المللی می شود.
وی در پایان با اشاره به ابداع سطح بندی در مسابقات برای نخستین بار در کشور خاطرنشان کرد: سطح بندی متسابقین در مرحله بین المللی تاکنون به ثبت نرسیده است.