کد خبر: 3463719
تاریخ انتشار : ۱۲ دی ۱۳۹۴ - ۱۰:۳۵
علی دیواندری به ایکنا خبر داد؛

تلاش پژوهشکده پولی و بانکی برای تهیه نقشه راه بانکداری اسلامی تا ابتدای سال آینده

گروه اقتصاد: رئیس پژوهشکده پولی و بانکی اظهار کرد: با توجه به تأکید رئیس کل بانک مرکزی بر تهیه نقشه راه بانکداری اسلامی، در تلاشیم که این برنامه را تا ابتدای سال آینده آماده کنیم.

علی دیواندری، رئیس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، درباره تأکید رئیس کل بانک مرکزی بر تهیه نقشه راهی برای بانکداری اسلامی اظهار کرد: قانون عملیات بانکی بدون ربا از ابتدا مقدمه‌ای بر موضوع بانکداری اسلامی بوده و از ابتدا هم این ادعا وجود نداشته که صورت جامع بانکداری اسلامی در کشور در حال اجرا است.

قانون عملیات بانکی بدون ربا مشکل ذاتی ندارد

وی ادامه داد: این موضوع کف بانکداری اسلامی و نقطه آغاز آن بوده است اما به این دلیل که در این سالیان الگوی جامع‌تری وجود نداشته است، اجرای آن ادامه پیدا کرده است و اگر قانون عملیات بانکی بدون ربا هم اصلاح شود باز هم این مشکل را خواهیم داشت؛ بنابراین اجرای قانون، مهم‌ترین موضوع در این زمینه است.

دیواندری اظهار کرد: اکنون به لحاظ قانونی در مدل بانکداری بدون ربا مشکلی نداریم و این قانون در ذات خود یک الگوی مناسب و منسجم است اما در عرصه اجراء مشکلاتی پیش می‌آید؛ بنابراین برای توسعه بانکداری بدون ربا و حرکت به سمت بانکداری اسلامی نیازمند برنامه و نقشه راه هستیم.

لزوم نگرش کاربردی در اجرای بانکداری اسلامی

رئیس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی ادامه داد: باید نقشه راهی وجود داشته باشد که سایر برنامه‌ها بر مبنای آن تنظیم شود و از زمانی که جناب آقای سیف به بانک مرکزی تشریف آورده‌اند خواسته‌شان این بود که این کار انجام شود.

وی افزود: ممکن است در مراکز و نهادهای دیگری فعالیت‌هایی برای تدوین این نقشه راه وجود داشته باشد اما یکی از اقدامات گروه بانکداری اسلامی پژوهشکده پولی و بانکی این است که مشغول تهیه این سند راهبردی و نقشه راه بانکداری اسلامی است تا برای ابلاغ به شبکه بانکی در اختیار بانک مرکزی قرار گیرد و تکیه ما این است که برای اجراء دارای نگرش کاربردی باشیم.

تدوین نقشه راه بانکداری اسلامی در پژوهشکده پولی و بانکی

رئیس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی تأکید کرد: در موضوع بانکداری اسلامی، در زمینه تئوریک و مدل‌ها با مشکل خاصی مواجه نیستیم بلکه  مشکل این است که چگونه این مدل‌ها را اجرایی کنیم که شاهد اجرای مناسب‌تر بانکداری اسلامی باشیم.

دیواندری در پاسخ به این پرسش که تدوین این نقشه راه در چه مرحله‌ای است، گفت: بررسی این نقشه از مهرماه سال جاری شروع شده است و امیدواریم برای اوایل سال جدید آماده شود؛ در حال حاضر گروه منسجمی مشغول فعالیت در این زمینه هستند.

تلاش برای رفع دغدغه‌ها در زمینه بانکداری اسلامی

وی افزود: همانگونه که رئیس کل بانک مرکزی تأکید کردند، در حوزه خدمات مالی اسلامی زمینه‌های بسیاری برای کار وجود دارد و در این حوزه با سایر کشورها فاصله زیادی داریم؛ بنابراین باید از محققان، پژوهشگران و اندیشمندان این حوزه بیشتر استفاده کنیم و طبیعتاً مؤسسات علمی و پژوهشی و انجمن‌های علمی می‌توانند بازوی پژوهشی مناسبی برای پژوهشکده باشند.

رئیس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی عنوان کرد: ما در پژوهشکده اعلام آمادگی می‌کنیم که اگر کسی طرح یا پژوهشی دارد که می‌تواند به طی این مسیری که همه دوست دارند به پایان رسیده و دغدغه‌ها و ابهامات راجع به مدل بانکداری اسلامی در ایران برطرف شود، با وی همکاری کنیم.

سهم اندک ایران در استفاده از صکوک

دیواندری در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت سهم ایران از بازار مالی اسلامی اظهار کرد: اگر فقط ابزارهایی همانند صکوک و ... که عمدتاً برای تأمین مالی شرکتی استفاده می‌شوند را در نظر بگیریم، سهم ایران چندان بالا نیست اما اگر بخواهیم در زمینه بانکداری اسلامی بررسی کنیم، به این دلیل که بانکداری بدون ربا به عنوان بخشی از بانکداری اسلامی، همه سیستم بانکی ما پوشش می‌دهد بنابراین بیشترین بازار در این زمینه متعلق به ایران است.


captcha