به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، دارالقرآن متقین تهران، یکی از مؤسسات قرآنی قدیمی و فعال غرب تهران است که از سال 1347 با عنوان هیئت ابوالفضل(ع) فعالیت قرآنی و دینی خود را آغاز کرد و 9 آبانماه سال 1384 مجوز رسمی خود را از سازمان تبلیغات اسلامی دریافت کرد.
خبرگزاری ایکنا در بهمنماه سال 92 گزارشی از فعالیتهای قرآنی دارالقرآن متقین تهیه کرد و امروز به مناسبت درگذشت «بهرام شیرینکار» مدرس قرآن و مدیر این دارالقرآن در نظر دارد که این گزارش را بازنشر دهد.
بهرام شیرینکار، مدیرمسئول دارالقرآن متقین تهران در رابطه با آغاز فعالیت قرآنی خود در قالب فعالیتهای آموزشی میگوید: در تابستان سال 1347 به فعالیتهای قرآنی ورود یافتم.
وی هماکنون پس از سالها تلاش در عرصه قرآنآموزی بهعنوان یک معلم و پیشکسوت قرآنی شناخته میشود؛ این معلم قرآن طی 45 سال، فعالیتهای سازندهای در حوزه قرائت و ترجمه قرآن کریم داشته است.
در بخش ابتدایی این گزارش به گفتوگو با مدیرعامل دارالقرآن متقین در رابطه با فعالیتهای پیش از انقلاب این مرکز میپردازیم:
چه زمانی فعالیتهای قرآنی خود را آغاز کردید؟
تابستان سال 1347 فعالیت قرآنی خود را با حضور اساتیدم، علی علیخانی، سیدعباس تهامی و حجتالاسلام والمسلمین علیاصغر هدایتی، آغاز کردم و پس از گذشت 6 ماه توانستم تسلط نسبی به قرائت قرآن پیدا کنم و از همان زمان بود که تصمیم گرفتم با افزایش مهارتهای خود در زمینه قرائت قرآن به تدریس نیز بپردازم.
زمستان همان سال در قالب هیئتهای خانگی و در مسجد محله، نحوه قرائت قرآن را برای قرآنآموزان 10 ساله آغاز کردم و از همان زمان بود که نسبت به ادامه این راه مصمم شدم.
در رابطه با اهم برنامههای هیئت ابوالفضل(ع) توضیح دهید؟
فعالیتهای این هیئت در قالب کتابخوانی، مقالهنویسی و تئاتر با محوریت مباحث قرآنی انجام میشد که از جمله مهمترین آنها، میتوان به برنامههای پیش از انقلاب این مرکز از جمله اجرای «سرودهای انقلابی» اشاره کرد که البته به دلیل مشکلات سیاسی آن دوره و مسائل اطلاعاتی و سختگیریهای اعمالشده از جانب ساواک، آنطور که باید نمیتوانستیم به تبلیغات دینی ـ قرآنی بپردازیم.
حفظ سوره کوثر با کمک مادربزرگ
شیرینکار در مورد زیباترین خاطره قرآنی خود میگوید: یکی از زیباترین خاطرات دوران طفولیت و اوایل کودکیام، حفظ سوره کوثر بود که با کمک مادربزرگم این سوره را حفظ کردم، پس از حفظ این سوره توانستم در زمینه قرآن ورود یابم و تا امروز بهعنوان معلم قرآن فعالیت کنم.
تعطیلی هیئت ابوالفضل(ع) توسط ساواک
وقتی 13 ساله بودم مدیریت هیئت ابوالفضل(ع) را برعهده داشتم که از جمله فعالیتهای قرآنی این هیئت میتوان به برگزاری محافل انس با قرآن و مجالس عزاداری امامحسین(ع) و دیگر ائمه(ع) اشاره کرد.
یکی از موانعی که بر سر راه این هیئت قرار داشت، سرکشی ساواک از مجالس قرآنی بود که اجازه نمیدادند در زمینه قرآن کریم و تبلیغ احکام اسلامی وارد شویم و طی سالهای 1349 و 1350 توسط ساواک، هیئت ابوالفضل(ع) تعطیل شد.
چگونگی ثبت هیئت ابوالفضل(ع)
پس از درگیریهایی که از سوی ساواک بهعمل آمد، برآن شدیم تا هیئت ابوالفضل(ع) را به ثبت برسانیم؛ به همین منظور به واسطه نهادینه شدن فرهنگ قرآنی توسط دارالتبلیغ قم، این هیئت را به ثبت رساندیم.
اقامه اذان در کنار تیرهای چوبی محله
وی دررابطه با خاطرات روزهای پیش از انقلاب و فعالیتهای سیاسی آن زمان میگوید: در این میان میتوان به اقامه اذان، اجرای ابتهالخوانی بچههای محل و برپایی نماز جماعت در مسجد زینبیه اشاره کرد؛ در آن دوره، بچههای محله گردهم میآمدند و کنار تیرهای چوبی کوچه میایستادند و بهصورت همزمان به اقامه اذان میپرداختند.
پس از اجرای ابتهالخوانی، نماز ظهر با امامت یکی از روحانیون مسجد زینبیه برپا میشد و سپس احکام اسلامی بهصورت روایتی از امام معصوم(ع) بیان میشد؛ ناگفته نماند این بچهها در مدارس سطح شهر احادیث امام جعفرصادق(ع) و سایر ائمه اطهار(ع) را بهصورت مکتوب توزیع میکردند.
نقشآفرینی قرآنآموزان هیئت ابوالفضل(ع) پیش از انقلاب
یکی از بخشهای پُرطرفدار این هیئت، تئاتر قرآنی بود؛ در واقع داستانهایی که مربوط به زندگینامه ائمه(ع)، پیامبران الهی و همچنین امام خمینی(ره) میشد را بهصورت نمایش در میآوردیم و چند نفر را بهعنوان بازیگر انتخاب میکردیم تا نقشآفرینی کنند.
از مهمترین فعالیتهای بخش تئاتر هیئت ابوالفضل(ع)، زندگینامه امیرکبیر بود که بهصورت داستانی گردآوری شد و توجه همگان را نسبت به نقشآفرینی و اجرای برنامه توسط بازیگران هیئت ابوالفضل(ع) جلب کرد.
بهرام شیرینکار؛ معلم نمونه قرآنی هیئت ابوالفضل(ع)
تهاجم فرهنگی ابزاری در دست دشمنان اسلام است که در ابتدا باید فعالیتهای قرآنی را رأس امور دیگر برنامهها قرار دهیم، سپس مردم را با آرمانهای امامخمینی(ره) و انقلاب اسلامی آشنا سازیم.
شیرینکار بهعنوان یکی از معلمان قرآن فعالیت کاربردی را در نوع آموزش و شیوه برنامههای قرآنی اعمال میکند که به گفته وی در صورتیکه از امکانات مالی انبوهی برخوردار شود، طرح قرآنی «ارتباط مردم با اداره پست» را اجرا میکند.
معرفی طرح «ارتباط مردم با اداره پست»
شیرینکار بهعنوان یک معلم قرآن قصد دارد تا طرح «ارتباط مردم با اداره پست» را جهت توسعه و بسط فرهنگ قرآنی در جامعه اجرایی کند؛ ناگفته نماند این طرح بهگونهای طراحی شده است که هر روز یک مبحث قرآنی توسط اداره پست به درب منازل عموم مردم بالاخص جامعه قرآنی پُست میشود.
مدیر دارالقرآن متقین هدف از اجرای طرح «ارتباط مردم با اداره پست» را آشنایی آحاد مردم با ارزشهای قرآن کریم و اسلام میداند و معتقد است که با تحقق این مهم، مردم همانند زمان پیش از انقلاب و حرکتهای مردمی آن زمان، با آیات قرآن کریم آشنا میشوند.
به گفته شیرینکار یکی از فعالیتهای ماندگار در زمان پیش از انقلاب، نوشتن و کپی کردن آیات قرآن و ارسال آن در محله، کوچه و خیابانها بود؛ بهطور قطع یکی از بزرگترین دستاوردهای انقلابی اعضای هیئت ابوالفضل(ع)، ایجاد این فرآیند قرآنی است.
تهیه و توزیع نوشتههای قرآنی توسط اعضای هیئت ابوالفضل(ع) چگونه صورت میگرفت؟
در آن دوران با استفاده از کاربُن(کاغذهای مربوط به کپی کردن) آیات قرآن کریم را بر روی کاغذهای کاهی کپی و در محله، کوچه و خیابانها توزیع میکردیم؛ این هیئت بهصورت شفاف فعالیتهای قرآنی انجام میداد اما در موضوعات سیاسی بهشیوه مخفیانه ورود مییافت.
یکی از آیههای قرآن که به سمت و سوی تعالیم قرآن و همچنین توجه به آرمانهای امام خمینی(ره) رهنمود داشت آیه «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ کُونُواْ قَوَّامِینَ لِلّهِ شُهَدَاء بِالْقِسْطِ وَلاَ یَجْرِمَنَّکُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَى أَلاَّ تَعْدِلُواْ اعْدِلُواْ هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى وَاتَّقُواْ اللّهَ إِنَّ اللّهَ خَبِیرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ»(سوره مائده آیه 8)، «اى کسانى که ایمان آوردهاید براى خدا به داد برخیزید و به عدالت شهادت دهید و البته نباید دشمنى گروهى شما را بر آن دارد که عدالت نکنید، عدالت کنید که آن به تقوا نزدیکتر است و از خدا پروا دارید که خدا به آنچه انجام مىدهید آگاه است» بود که منجر به افرایش آگاهی مردم و نیروی محرکه آنان جهت سرنگونی رژیم شاه و پیروزی انقلاب اسلامی شد.
طی درگیریهای خیابانی توسط منافقین اوایل انقلاب اسلامی، خسرو قدیانی، از اعضای این هیئت شهید شد؛ همچنین 2 تن دیگر از اعضای این هیئت به نامهای اکبر ملکی و علی مهرجو در جنگ تحمیلی به درجه والای شهادت دست یافتند.
تشکیل گروه قرآنی در سال 1357
در این میان گروهی از اعضای هیئت ابوالفضل(ع) با مدیریت بنده تشکیل شد که در این راستا در تظاهرات انقلابی و سرنگونی رژیم شاه حضور مییافتند؛ این گروه شامل 22 فعال قرآنی بود که 15 مردادماه سال 1357 رسما این گروه تشکیل شد.
این هیئت پس از دریافت مجوز رسمی بهعنوان دارالقرآن متقین تهران مشغول به فعالیت شد که همواره با توجه به همسو بودن با مباحث آموزشی و اعتقادی دین اسلام و نظام جمهوری اسلامی در جهت استانداردسازی روشهای آموزش قرآن و تعمیق فعالیتهای قرآنی به فعالیت میپردازد.
این گزارش به پیشینه یکی دیگر از مؤسسات قرآنی ـ مردمی تهران میپردازد، که سالها پیش، زمانی که هنوز انقلاب اسلامی ایران به منصه ظهور نرسیده و به دست مردم، شکل نگرفته بود در میان کوچههای غرب تهران راهاندازی شد.
مؤسسهای قرآنی که به همت ظرفیتهای مردمی راهاندازی شد و امروز شاهد به ثمر نشستن روزهای سخت و پر شوری است که با دستانی شاید بتوان گفت خالی از مادیات راهی را آغاز کرده؛ راهی که مفتخر به حضور شهدایی در طی آن بوده است؛ راهی را که از مبارزات سیاسی علیه طاغواتیان تا آمیختن آموزههای ناب کلام الهی با آموزههای ناب امام(ره) را در خود جای داده بود؛ راهی که همچنان نیز ادامه دارد.
اين عزيز موفق به خدمت قرآن را