به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، همایش را با عنوان کارگاههای اخلاق پرستاری تالار همایشهای امام خمینی(ره) بیمارستان امام خمینی(ره) برگزار کرد.
در ابتدای این همایش حجتالاسلاموالمسلمین نیکزاد عیسی زاده، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، ضمن خیرمقدم به همه شرکتکنندگان ضمن گرامیداشت خدمات پرستاران در مراکز درمانی اظهار کرد: آیتالله مشکینی درجایی فرمودند که من حاضرم تمام عبادات طول عمرم را بدهم و در مقابل ثواب یکشب پرستاری از بیماران را بگیرم که این بیان، با توجه به شخصیت عرفانی آیتالله مشکینی، بیانگر عظمت کار شما پرستاران عزیز است.
وی ادامه داد: یکی از امتیازات این دانشگاه توجه به بازآموزی مباحث معنوی در کنار مسائل تخصصی و حرفهای است که نمونه بارز این مسئله کارگاههای احکام پرستاری است که با موفقیت در سه سطح در مراکز درمانی و بیمارستانهای دانشگاه برگزار شد.
عضو هیئتعلمی مرکز تحقیقات علوم، قرآن و حدیث دانشگاه با بیان این مطلب که خوب است انسان پشتوانه دینی کارهای خود را بداند؛ عنوان کرد: الحمدالله قریب بهاتفاق پرستاران ما به اخلاق اسلامی مزین هستند؛ اما با دقت در آیات و روایات میبینیم که توصیهها و نکات بسیاری در مورد پرستاری و نگهداری از بیماران آمده است.
وی افزود: یکی از خصائص اخلاقی پسندیده پرستار، «رفق و مدارا» با بیماران است که در روایات بسیار بر آن تأکید شده است. همچنین پرستار میتواند با برخورد، سخنان و روابط پسندیده خود اضطراب و نگرانی را از بیمار دور کند و بهنوعی اصل «حمایت از بیمار» را انجام دهد.
مسئول نهاد رهبری در دانشگاه علوم پزشکی تهران «امید بخشیدن به بیمار» را یکی دیگر از ویژگیهای اخلاقی پرستاران معرفی و عنوان کرد: پیامبر اکرم(ص) میفرمایند: هرگاه بر بیماری وارد شدید، او را به طول عمر امیدوار سازید، اگرچه این امیدوار ساختن در قضا و قدر مؤثر نیست، ولی بیمار را دلخوش میسازد و باعث آرامش و تسکین او میگردد.
وی افزود: در روایات اسلامی «کماهمیت نشان دادن بیماری» و «توجه دادن به ارزش بیماری و آثار معنوی آن برای بیمار» از عوامل امیدبخشی به بیمار معرفی شده است.
عیسی زاده با اشاره به اینکه کار پرستاری هم «حُسن فاعلی» و هم «حُسن فعلی» دارد عنوان کرد: پرستاری و مراقبت از بیمار آثار و فواید زیادی دارد که از آن جمله میتوان به «ایجاد محبت دوسویه بین پرستار و بیمار»، «رضایت الهی»، «از بین رفتن خودخواهی» و «دعای خیر بیمار برای پرستار» نام برد.
اخلاق در همه شئون زندگی ما نقش دارددر ادامه این همایش علی جعفریان، رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به کتاب «اخلاق حرفهای» دکتر قراملکی اظهار کرد: در بحث رعایت الزامات اخلاقی گاهی الزامات بیرونی نظیر قانون یا ترس از عقوبت الهی باعث عمل اخلاقی و گاهی هم عوامل درونی ما میشود.
وی با اشاره به اینکه در مرحله بالاتر انسان نه به خاطر قانون و نه به خاطر ترس از عذاب الهی، الزامات اخلاقی را رعایت میکند، گفت: این یک الزام درونی است که صرفاً به علت ماهیتِ بدِ کار زشت و غیراخلاقی، از انجام آن سر باز میزنیم.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران عادت به انجام کار اخلاقی را مرحله بعدی رعایت الزامات اخلاقی برشمرد و عنوان کرد: گرچه عادت ممکن است در زمینههای مختلفی اتفاق بیفتد و الزاماً همیشه هم مثبت نیست ولی کسی که عادت به کار خوب دارد یک مرحله بالاتر از کسانی است که باید به خود فشار بیاورند تا یک کار اخلاقی انجام دهند.
وی مرحله نهایی رعایت اخلاق را بصیرت اخلاقی معرفی و تصریح کرد: در این مرحله انسان در مواجهه با هر رویدادی تفکر میکند که آیا این عمل اخلاقی هست و یا نیست و با نتیجهای که از این تفکر میگیرد، راه درست را انتخاب میکند.
جعفریان در بخش دیگری از سخنان خود مهمترین نقایص سیستمهای انسانی در کشور را فقدان «تفکر خلاق» و «اخلاق» معرفی و بیان کرد: کمابیش همه ما به کار روتین عادت کردهایم که این نقص بزرگی است؛ باید تلاش کنیم تا نسل آینده بیشتر با تفکر کارها را انجام دهد؛ همچنین نقیصه دوم، چشمپوشی از الزامات اخلاقی است.
وی افزود: اخلاق در همه شئون زندگی ما نقش دارد که یکی از آنها اخلاق حرفهای است که بهعنوان بخشی از این موضوع، «اخلاق پرستاری» موردنظر این همایش است.
جعفریان با تأکید بر اهمیت موضوع حقالناس اظهار کرد: بسیاری از مصادیق پیشرفتی که در جوامع پیشرفته دیده میشود به رعایت حقالناس برمیگردد؛ یعنی رعایت حقوق دیگران محترم است؛ پس اگر ما میخواهیم کشورمان به معنای واقعی پیشرفته باشد باید به جد به این موضوع بپردازیم.
اجرای دورههای اخلاق پرستاری الکترونیکدر این همایش همایش همچنین وسکویی، مدیر دفتر پرستاری دانشگاه در سخنانی با اشاره به اینکه هدف برگزاری کارگاههای اخلاق پرستاری، یادآور گوهر ارزشمند اخلاق و انسانیت است؛ اظهار کرد: این کارگاهها در سه سطح و 36 ساعت آموزشی برگزار میشوند و گروه هدف ما همه پرستاران شاغل در مراکز تابعه دانشگاه علوم پزشکی تهران هستند.
وی با بیان اینکه در سالهای گذشته، دوره الکترونیکی اخلاق را برای پرستاران اجرا کردیم؛ عنوان کرد: به نظر میرسد آموزش حضوری و رودررو اثرات بهتری دارد و امیدواریم در پایان این دوره، پرستاران عزیز مهارتهای لازم را در برخورد با چالشهای اخلاقی پیش رو در محیطهای درمانی کسب کرده باشند.
تدوین کدهای اخلاقیدر بخش دیگری از این همایش، غیاثوندیان، عضو هیئتعلمی دانشکده پرستاری و مامایی به ارائه توضیحاتی در مورد کدهای اخلاقی تدوینشده در بخش درمان پرداخت و گفت: در سالهای گذشته، در سطح کشوری کدهای اخلاقی را تدوین نکرده بودیم اما خوشبختانه در سالهای اخیر کدهای اخلاقی بومی با توجه به فرهنگ، دین و خصوصیات کشور عزیزمان تدوینشده است و میتواند محل ارجاع قرار گیرد.