کد خبر: 3469020
تاریخ انتشار : ۳۰ دی ۱۳۹۴ - ۱۴:۰۷
رئیس سازمان نظام پزشکی انتقاد کرد:

ارسال انبوه اطلاعات غیر مستند پزشکی از طریق پیامک و شبکه‌های اجتماعی

گروه سلامت: علیرضا زالی تصریح کرد: روزی 50 پیام از طریق رسانه‌های مختلف و ماهواره به مردم منتقل می‌شود؛ اگر آنها مدیریت نشوند مشکل برای مردم پیش می‌آید، نباید اطلاعات پزشکی از منابع غیرعلمی دریافت کنند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)   علیرضا زالی، رئیس سازمان نظام پزشکی در چهارمین کنگره خود مراقبتی که امروز با حضور وزیر بهداشت در بیمارستان امام خمینی(ره) برگزار شد، اظهار کرد: بحث خودمراقبتی یکی از موضوعات مهمی است که مقام معظم رهبری در سند فرادستی به سیاست‌های کلی نظام سلامت اشاره کرده است.

وی افزود: سازمان‌هایی مانند نظام پزشکی که مردم‌دار هستند می‌توانند در زمینه خود مراقبتی مشارکتی جدی داشته باشند. حفظ و حمایت از حقوق بیمار نیز در این بین یکی از اصول مهم است. در مرام نامه نظام پزشکی نیز تصویب شده است که به ارتقای آموزش پزشکی و ارتقای آموزش شهروندی توجه ویژه‌ای نشان داده شود و همچنین سند استراتژیک عملیاتی سازمان نیز به این مقوله توجه کرده است.

زالی عنوان کرد: در اوایل قرن بیستم بین بیمار و پزشک رابطه‌ای پدر سالارانه بود و بیمار کاملا منفعل بوده و اطلاعاتی از حقوق خود نداشت اما امروز به این موضوع که بیماران نیز صاحب حق ویژه‌ای در بحث درمان هستند توجه ویژه‌ای شده و به عنوان یک اصل حقوقی پذیرفته شده است.

وی تأکید کرد: غیر قرینه بودن اطلاعات بین پزشک و بیمار می‌تواند آثار زیانباری داشته باشد. اگر بتوانیم به همگن سازی این رویه کمک کنیم به نفع جامعه پزشکی خواهد بود چون اثرپذیری آن بیشتر می‌شود.

رییس سازمان نظام پزشکی با بیان اینکه بحث خود مراقبتی و آموزش بیمار یک مولفه استراتژیک است، تصریح کرد: تغییرات در نظام سلامت با یک سکون همراه است. در شرایط فعلی کشور ما از نظر برخی شاخص‌های نظام سلامت مانند امید به زندگی نسبت به کشورهای دیگر عقب افتاده‌ایم.

وی ادامه داد: ما نسبت به سال 57 رشد قابل توجهی داشتیم، اما در حال حاضر کشورهای منطقه در برخی شاخص‌ها در حال پیشی گرفتن از ما هستند. در ایرانیان 54 سالگی سن شروع ناتوانی است و تا 19 سال بعد یعنی تا سن 73 سالگی که شاخص امید به زندگی در کشور است فرد بیمار خواهد بود.

تعطیل کردن مدارس در زمان آلودگی هوا یک کار تسکینی است/ 11هزار کشته در تصادفات رانندگی تا پایان آذرماه

رئیس سازمان نظام پزشکی با اشاره به اولویت سیاست گذاری‌های درست بر خودمراقبتی افزود: تعطیل کردن مدارس در بحث آلودگی هوا یک کار تسکینی است. نمی‌توان از مردم انتظار داشت که در یک هوای آلوده فعالیت فیزیکی نداشته باشند. این تضاد باید حل شود. تا کی بحث وجود مواد سرطانزا باید مطرح باشد؟ این ملاحظه‌ها هرچه سریعتر باید صورت گیرد، ما با مشکلات فراوانی در این زمینه روبرو هستیم و نیاز به یک عزم جهادی برای رفع آن داریم.

رئیس سازمان نظام پزشکی ضمن اشاره به آمار تصادفات در کشور میزان کشته شدگان تصادفات کشور را تا پایان آذرماه 11 هزار و 800 مورد خواند و عنوان کرد: ما به ازای هر یک بیمار پنج ناتوانی مزمن داریم. کسی که سوار پراید و موتورسیکلت می‌شود از نظر اقتصادی ضعیف است. نمی‌شود فقر زدایی و جهل زدایی نکنیم و حرف از آموزش سلامت بزنیم شأن جمهوری اسلامی اقتضا می‌کند بیش از گذشته به این مباحث توجه کنیم.

سیاست‌های ابلاغی رهبری معتبرترین و علمترین سند حوزه سلامت در کشور است

وی افزود:‌ یکی از مترقی ترین و علمی ترین سندها در حوزه سلامت سیاست‌های کلی ابلاغ شده توسط مقام معظم رهبری است در صورتی که این سیاست‌ها در کشور اجرایی شود کشور از نظر سلامت بی نظیر خواهد شد.

رئیس سازمان نظام پزشکی با بیان اینکه نباید فقط وزارت بهداشت و بیمه‌ها را متهم کرد، ادامه داد: وزارت بهداشت چقدر اختیار و توان مالی دارد، عوامل تاثیرگذار بر قدرت این وزارتخانه فراوان بوده لذا حل این مسائل کار بین بخشی است.

زالی میزان مراجعه مردم به پزشک را در کشور پایین دانست و تصریح کرد: در بهترین شرایط بالاترین آمار مراجعه مردم در سال 2.9 درصد به داروخانه‌هاست. میزان مراجعه به سیستم توانبخشی نیز 0.07 درصد است. همچنین 2.3 درصد نیز به پزشکان متخصص مراجعه می‌کنند. اگر نظام ارجاع استقراریافته داشته باشیم، این عدد حداقل باید به 3.6 درصد برسد.

زالی در ادامه به وضعیت معیشتی مردم در میزان مراجعه به پزشک نیز اشاره و عنوان کرد: بسیاری از کسانی که می‌خواهند به پزشک مراجعه کنند نیز پول مراجعه ندارند اینجاست که سیستم حمایتی مانند بیمه باید وارد عمل شوند.همچنین باید طوری تنظیم کنیم که امکان مراجعات به طبیب تسهیل شود.

وی افزود: مراجعات مردم باید هدفمند باشد این به معنی راه اندازی نظام ارجاع است. اگر این نظام شکل بگیرد مسائل زیادی حل می‌شود.

وی همچنین به نقش موثر بیمه‌ها در تشویق پزشکان به آموزش بیشتر بیماران اشاره کرد و گفت: سازمان‌های بیمه کمک کنند که یک بسته تشویقی در بحث آموزش بیماران برای پزشک در نظر گرفته شود، سیستم پاداش محور برای پزشکان جذاب است؛ باید مدل سازی شود که اگر پزشکی مشارکت کرد برای او پاداشی تعریف شده باشد این کار به نفع سازمان‌های بیمه گر نیز هست.

تحت فشار بودن پرستارها و عدم آموزش کافی

در ادامه این مراسم زالی با بیان اینکه پرستاران در بیمارستان‌ها به شدت تحت فشار هستند و فرصت آموزش ندارند، اظهار کرد: گاهی 40 بیمار به 2 یا 3 پرستار سپرده می‌شود، با این وضع نمی توان به آنها آموزش داد، در درمانگاه‌های دولتی نیز پزشک 80 بیمار را ویزیت می‌کند در درمانگاه‌های تامین اجتماعی نیز این رقم به 100 مریض می‌رسد، با این حجم از بیمار بحث آموزش محقق نمی‌شود.

رئیس سازمان نظام پزشکی، اقتصاد و وضعیت معیشتی مردم را با سلامت آنها در ارتباط دانست و عنوان کرد: شاخص‌های سلامت در منطقه 20 تهران با منطقه یک متفاوت است،همچنین این شاخص‌ها در استان سیستان با اصفهان نیز فرق دارد که این نشان دهنده مشکل عدالت در سلامت است.

انبوه اطلاعات غیر مستند پزشکی روزانه از طریق پیامک و شبکه‌های اجتماعی رد و بدل می‌شوند

وی در پایان با اشاره به انبوه اطلاعات غیر مستند پزشکی که روزانه از طریق پیامک و شبکه‌های اجتماعی رد و بدل می‌شوند یادآورشد: ‌تلاش‌های ما در این راستا کافی نیست روزی 50 پیام از طریق رسانه‌های مختلف و ماهواره به مردم منتقل می‌شود. اگر آنها مدیریت نشوند مشکل برای مردم پیش می‌آید، نباید اطلاعات پزشکی از منابع غیرعلمی دریافت کنند.

captcha