روح الله قائد امینی، معاون درمان بسیج جامعه پزشکی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه پیشرفت در پزشکی و گسترده شده حوزه های درمان مختلف با توجه به مکانیزمهای جدید درمانی چالشهای جدیدی را پیش روی اخلاق پزشکی گذاشته است اظهار کرد: این وضعیت به اضافه تراکم جمعیت و کمبودهایی که به ویژه در تأمین نیروی انسانی وجود دارد وقوع یکسری خطاهای پزشکی را ناگزیر کرده است.
وی تصریح کرد: یک از نکاتی که در حوزه اخلاق پزشکی وجود دارد این است که پزشکان با تکیه بر تجربه و اخلاق دینی و توسعه طبابت حکیمانه سعی کنند که این خطاهای پزشکی را به حداقل برسانند، اخلاق پزشکی حکم میکند طبیب با دقت و سرعت در زمان مناسب مراقبت از سلامت مورد نیاز را ارائه دهد.
قائد امینی عنوان کرد: باید دقت شود خطاهای درمانی کاهش پیدا کند و اگر خطایی اتفاق افتاد، برای ارتقای سطح خدمات، حداقل مورد مداقه طبیب و سایر گروههای درمانی قرار گیرد تا دیگر تکرار نشود
این مدیر ارشد سازمان بسیج جامعه پزشکی با اشاره به طرح تحول سلامت و کاهش پرداختی از جیب بیمار عنوان کرد: نظام سلامت سعی کرده با افزایش پرداختی به پزشکان، پرداختهای غیر معمول به پزشکان را که از آن به زیر میزی تعبیر میشود به حداقل برساند، اخلاق پزشکی حکم می کند زیر میزی که در حال حاضر به حداقل رسیده، به صفر برسد.
وی ادامه داد: چنانچه پزشک بیمار را به عنوان یک سرمایه و کالای آزمایشی ببیند و سعی کند هر دارو و شیوه جدید درمانی را بر روی بیمار آزمایش کند تا به آن درمان دلخواه برسد کرامت بیمار را زیر سؤال می برد، کرامت بیمار از جمله ضروریت های اخلاق پزشکی است.
قائد امینی اظهار کرد: رعایت گایدلاینهای درمانی موجب میشود که اخلاق پزشکی خود به خود رعایت شود، نظارت سازمانهای ناظر مانند متولیان نظام سلامت در وزارت بهداشت، معاونتهای درمان دانشگاهای علوم پزشکی و به ویژه سازمان نظام پزشکی و پزشکی قانونی در بررسی خطاهای پزشکی که به وجود آمده موجب میشود خود به خود پزشکان در ارائه خدمات سلامت دقت بیشتری داشته و شأن و کرامت بیمار را رعایت کنند.
وی تأکید کرد: اگر سامانههای نظارتی در حوزه طب فعال باشند چنانچه پزشک متوجه آن شود، از سوی دیگر منابع بیمه ای بر اساس عملکرد پزشک پرداخت شود، خود به خود قضیه خطاهای پزشکی حل میشود.
معاون درمان سازمان بسیج جامعه پزشکی یادآور شد: درمانهای غیر ضرور و تجویزهای بی مورد نیز یکی از عواملی است که باید در این گایدلاینهای درمانی و بالینی استقرار یافته رعایت شود تا بیمهها بر اساس متدولوژی علمی اقدام کنند، چنانچه خدمتی خارج از عرف و استاندارد انجام شده باشد بیمه باید از پرداخت آن استنکاف ورزد.
وی خاطر نشان کرد: هرچه ارتباط پولی بیمار و نظام سلامت را کمتر و به حداقل برسانیم مطمننا این خطاهای مالی هم از بین میرود زیرا تا زمانی که چنین ارتباطی وجود داشته باشد زمینه برای بروز خطا و بی اخلاقی مهیا است.