آیتاللهالعظمی وحید خراسانی در جلسه تفسیر عنوان کرد:
مهمترین ویژگی رهبری امت اسلامی چیست؟
گروه حوزههای علمیه: مفسر قرآن کریم با بیان اینکه اسلام ارزشگذاریهای مختلفی برای انسان دارد تاکید کرد: یکی از معیارهای رهبری بر امت اسلامی عقل است که رهبر باید عاقلترین افراد باشد.
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) آیتاللهالعظمی حسین وحید خراسانی امروز 7 بهمن ماه در درس تفسیر در مسجد اعظم گفت: خداوند در قرآن ارزشگذاریهای مختلفی را برای انسانها بیان کرده است که از جمله مهمترین آنها ارزش و جایگاه عقل است.
وی ادامه داد: خداوند در قرآن ارزش عالمان را نسبت به جاهلان مشخص کرده و یکی از معیارهای رهبری بر امت اسلامی عقل است که رهبر باید عاقلترین افراد باشد.
این مفسر قرآن گفت: پیامبر عقل کل بودند و براساس نقل سنی و شیعه در صحیح بخاری و کتب دیگر فرمودند «الحق مع علی و علی مع الحق» و ایشان را جان و نفس خود و خلیفه بعد از خود معرفی کرد زیرا عاقل ترین و عالم ترین فرد امت بود.
این مرجع تقلید بیان کرد: ذهبی در حدیثی پرحاشیه این گونه بیان کرده که اگر قرار بود پیامبری برای شما بعد از پیامبر مکرم اسلام(ص) باشد خلیفه دوم بود اما خود آنها علم و فضیلتهای او را به شکلی زیرسؤال بردهاند و چنین ادعایی درباره خلیفه دوم بسیار گزاف است.
استاد برجسته تفسیر حوزه بیان کرد: روزی تعدادی از حجاج برای حج به خانه خدا آمدند و در بین راه از فرط گرسنگی چند تخم شتر مرغ را شکستند و خوردند اما این شبهه برای آنها ایجاد شده که آیا این کار اجرشان را باطل کرده است یا نه به همین دلیل سراغ مسجد پیامبر رفتند اما آنجا که رسیدند دیدند بر بالای منبر فرد دیگری به عنوان خلیفه نشسته است و از او این حکم را پرسیدند خلیفه دوم نیز آنها را به باغی برد و گفت پاسخ شما را باید از این مرد (امام علی(ع) بگیرید؛ وقتی درون باغ رسیدند امام علی در حین کار کردن بود و عمر به آنها گفت این مرد تنها کسی است که می تواند پاسخ شما را بدهد. حال باید این سؤال را از ذهبی پرسید که باز هم با همین جسارت این حدیث را از پیامبر نقل کرده است یا نه و چگونه می تواند از کسی تبعیت کند که همیشه امام علی را در مسایل علمی و دینی بالاتر از خود می داند.
این مرجع تقلید اظهار کرد: خود عمر در جایی بیان کرد که خدایا مرا در حالی قرار مده که از من سؤالی بشود و علی بن ابیطالب در آن زمان نباشد که بتواند مرا از این مخمصه برهاند و در هیچ مشکلی نیفتم مگر اینکه ابوالحسن مرا نجات بدهد.
قبح ترجیح راجح بر مرجوح امری بدیهی است
این مفسر قرآن عنوان کرد: هر عاقلی و نه هر عالمی اینقدر را درک می کند که ترجیح مرجوح بر راجح قبیح است و این قبح در قرآن و سنت پیامبر و روایات بیان شده است.
وی افزود: نص آیه قرآن تکلیف را روشن کرده است آنجا که فرموده«هل یستوی الذین یعلمون و لا یعلمون»نشان می دهد که چه کسی بر دیگری ارجح است؛ روزی عمر بر جوانی وارد شد و از او خواست که آب به او بدهد و آن جوان در آب عسل ریخته بود که عمر برآشفت و آیه ای از قرآن را مبنای خود قرار داد و به جوان اعتراض کرد و گفت اینک من از راه صواب و راه خدا گمراه شدم ولی آن جوان کلمات قبل از این آیه را برای خلیفه خواند و گفغت تو مشمول این آیه نیستی زیرا خدا شرایطی را بیان کرده عمر در آن لحظه باز هم گفت که کل الناس افقه من عمر.
وی تاکید کرد: کسی که همه مردم را عالمتر از خود می داند چرا باید عالمترین و فاخرترین و اشرف مخلوقات بعد از پیامبر را کنار زده و خود در جای او بنشیند و علمای الازهر هم چگونه با این همه براهین در کتب خود باز هم بر این اعتقادات ایستاده اند.