سیدعبدالکریم هاشمی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به تحلیل خود از لایحه بودجه سال 95 کل کشور پرداخت و اظهار کرد: بودجه مهمترین سند مربوط به دخل و خرج طی سال آینده است و معمولا ارقام بودجه براساس پیش بینی درآمدها و هزینههاست.
برخی مبانی بودجه
وی ادامه داد: این بودجه دارای برخی مبانی است که مهمترین مبنایش اقتصاد کلان کشور و درآمدهایی همانند مالیات و درآمدهای دیگری شامل واگذاری داراییهای مالی یا مباحث مربوط به انواع هزینهها است.
هاشمی افزود: در بودجه سال 95 با توجه به شرایطی که در آن قرار داریم و وضعیتی که در مورد کسب درآمد پیش آمده است، بودجه را با 40 دلاری بستهایم؛ در حالی که متوسط قیمت نفت منطقه اوپک حدود 24 دلار است.
ابهامات بودجه 95
وی گفت: پیشبینی دولت این است که شاید این شرایط موقتی باشد و در سال آینده قیمت جهانی نفت به میزان بالاتری برسد. یکی از ابهامات و مشکلاتی که در بودجه 95 وجود دارد، این موضوع و دیگری تصویر مبهمی است که از اجرای برجام داریم و اینکه تأمین منابع حاصل از رفع تحریمها که چگونه خواهد بود و آیا منابع دیگری غیر از درآمدهای نفتی خواهیم داشت که مربوط به داراییهای آزاد شده ما میشود.
عضو کمیسیون برنامهوبودجه مجلس ادامه داد: همچنین سؤال دیگری که وجود دارد این است که آیا تغییرات چشمگیری در میزان فروش نفت و یا کسب درآمدهای مالیاتی خواهیم داشت. این موارد ابهاماتی است که در بودجه 95 وجود دارد و باید با اقدامات کارشناسی برطرف شود.
ضرورت تلاش برای کاهش وابستگی به خارج
هاشمی خاطرنشان کرد: موضوع بعدی که در بودجه باید تعیین تکلیف شود مطالبات پیمانکاران و مطالبات بخش خصوصی و بانکها از دولت است. همچنین تعیین تکلیف یارانهها و وضعیت شرکتهای دولتی، به گونهای که هم خدمات به مردم ارائه دهند و هم کسب درآمد کنند و فشاری به جامعه وارد نشود، از مسائل دیگری است که باید بدان توجه کرد.
نماینده رودان، جاسک و میناب در خانه ملت گفت: موضوع دیگری که در این لایحه نیازمند بررسی بیشتر است مسائل مربوط به توسعه صادرات به عنوان یکی از محورهای اقتصاد مقاومتی است و اینکه تا چه اندازه میتوانیم به رونق تولید کمک کنیم و وابستگی ما به خارج کمتر شود.
لزوم تعیین تکلیف پروژههای نیمهتمام
هاشمی افزود: موضوع دیگری که نیازمند بررسی است این است که بانکهای ما تا چه اندازه میتواننند در بخشهایی همانند کشاورزی، صنعت، معدن و .... گشایش ایجاد کنند. اینها مواردی است که دولت باید از آنها دفاع کند تا ما تکلیف پروژهها و طرحهای عمرانی نیمهتمام را تعیین کنیم؛ چراکه عدم تأمین منابع مورد نیاز در چند سال گذشته برای طرحهای بسیار زیادی که در کشور وجود داشته و رها شده هستند مشکلی اساسی است که باید برطرف شود.
وی در پایان اظهار کرد: امیدواری با توضیحاتی که دولت، بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و وزرا ارائه خواهند داد راهکارهای مناسبی برای بستن بودجه سال آینده کشور ارائه شود تا مجلس با دید باز بودجه سال 95 را تصویب کند.