کد خبر: 3473411
تاریخ انتشار : ۱۸ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۸:۴۵
قاسم جعفری:

دانشجوی تراز انقلاب اسلامی برای دانش‌افزایی محدودیتی قائل نیست

گروه دانشگاه: عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در توضیح شاخصه‌های دانشجوی تراز انقلاب اسلامی، گفت: دانشجوی تراز انقلاب اسلامی دانشجویی است که برای علم و دانش جای توقف و محدودیتی قائل نشود.

قاسم جعفری، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، در بیان شاخصه‌های دانشجوی تراز انقلاب اسلامی، گفت: نکته اساسی که باید به آن اشاره کنیم این است که نظام جمهوری اسلامی ایران، نظام مبتنی بر آموزه‌های قرآنی، اهل بیتی(ع) و دینی، آن هم دین مبین اسلام است.
وی افزود: در نظام‌های دینی و الهی بر خلاف نظام‌های طاغوتی که مبنایشان استخفاف دینی مردم است که قرآن هم اشاره می‌کند و درباره فرعون می‌فرماید: «فَاسْتَخَفَّ قَوْمَهُ فَأَطَاعُوهُ»، (زخرف/54) مردمش را سبک مغز بار آورد تا از او اطاعت کنند، بر خلاف نظام طاغوتی، نظام الهی مبتنی بر ایجاد معرفت فزاینده و روزافزون و دانش و آگاهی روزافزون در مردم است.
جعفری بیان کرد: یکی از دانشمندان غربی می‌گوید: در صداقت پیامبر اسلام(ص) همین کافی است که با وجود آن‌که در ابتدا خواندن و نوشتن نمی‌دانست اما در اولین آیه‌‌ای که بر او نازل می‌شود از علم و دانش گفته می‌‌شود «اقْرَأْ»، (علق/1) و این نشان می‌دهد که چقدر با صداقت وارد میدان شده و همین برای صدق دعوی پیامبری آن حضرت، کافی است.
وی با اشاره به آیات قرآن درباره اهمیت علم و جایگاه دانشمند، اظهار کرد: در آیات قرآن همین‌ سیر توجه به علم و دانش جاری است: «هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ إِنَّمَا يَتَذَكَّرُ أُوْلُوا الْأَلْبَابِ؛ آيا كسانى كه مى‏‌دانند و كسانى كه نمى‏‌دانند يكسانند تنها خردمندانند كه پندپذيرند»، (زمر/9)، «إِنَّمَا يَتَذَكَّرُ أُوْلُواْ الأَلْبَابِ؛ تنها خردمندانند كه عبرت مى‏‌گيرند»، (رعد/19)، «إِنَّمَا يَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاء؛ از بندگان خدا تنها دانايانند كه از او مى‏‌ترسند»، (فاطر/28)، «يَرْفَعِ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنكُمْ وَالَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ؛ خدا [رتبه] كسانى از شما را كه گرويده و كسانى را كه دانشمندند [بر حسب] درجات بلند گرداند»، (مجادله/11)، و بسیاری از آیات دیگر که در بحث علم هستند.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: ما در جمهوری اسلامی افتخارمان آن بوده که مردم را به علم، دانش، پژوهش و معرفت دعوت کردیم؛ لذا می‌بینیم که حدود صد و سی هزار دانشجو با جمعیت سی و شش میلیونی در سال 57 داشتیم و امروز جمعیت ما هفتاد و پنج تا هشتاد میلیون است اما چهار و نیم میلیون دانشجو داریم. این همه دانشگاه و شرایطی که ایجاد شده، نشان می‌دهد به لحاظ کمی و کیفی اتفاقات خوبی افتاده است.
وی ضمن اشاره به ویژگی‌های دانشجوی تراز انقلاب اسلامی، گفت: دانشجوی تراز انقلاب اسلامی دانشجویی است که برای علم و دانش به یک معنا جای توقف و محدودیتی قائل نشده است، می‌خواهیم به آن حد برسیم که نبی مکرم اسلام(ص) فرمود: «لو کان الدین (او العلم) معلقا بالثریا لتناوله رجال من ابناء الفارس؛ اگر علم در ستاره ثریا هم بود، فرزندان ایران زمین به آن چنگ می‌زندند»، این نشان می‌دهد که ما در بحث علم باید اولاً مشی بینابینی در تحقیق و پژوهش داشته باشیم و دوم تحقیق، پژوهش و آموزش ما باید مبتنی به تعبد و تخلق به اخلاق الهی باشد.
خروجی دانشگاه تراز انقلاب اسلامی
جعفری اظهار کرد: خروجی دانشگاه تراز انقلاب اسلامی باید انسان عالم متخصص متخلق به اخلاق الهی بشود، رسالت دانشگاه ما آموزش و پژوهش و فرهنگ تربیت است؛ بنا بر این دانشجو باید اینگونه باشد. این دانشجو به‌طور طبیعی باید پرسش‌گر باشد و فراست داشته باشد، سیاست‌ورز باشد نه سیاست‌زده، سیاست‌ورز یعنی در کنار علم و تخصصی که یاد می‌گیرد باید معادلات جاری در عرصه منطقه‌ای، عرصه ملی، عرصه تخصصی، عرصه بین‌المللی را هم بداند و اگر اینها را نداند عقب است.
وی بیان کرد: دانشجو باید شخصیت جامع پیدا کند، یعنی همانگونه که در مسائل تخصصی خود رشد می‌کند در مسائل اجتماعی، بصیرت سیاسی، تدبیر، معیشت و اداره امور هم باید رشد کند، شهروند مسئول باشد و بتواند در این راستا در بحث علم و دانش گا‌م‌های خوبی بردارد، اگر بتواند پرسشگر بشود، فعال و بانشاط باشد و اهداف بلند برای خود تعریف کند و همت بلندی داشته باشد و همه اینها هم با نیت الهی و برای رسیدن به خدای متعال در نظر بگیرد، آن موقع ممکن است در رشته سدسازی و کشاورزی هم که باشد اما یک انسان عبد مخلص خدای متعال ‌شود. دانشگاهی هم که حضرت امام(ره) فرمود که دانشگاه مبدأ همه تحولات در جامعه است یعنی همین؛ بنا بر این دانشجو و استاد در این مسیر باید گام بردارند.
جعفری در پاسخ به این سؤال که در حال حاضر وضعیت کسب بینش انقلابی را چطور ارزیابی می‌کنید؟ عنوان کرد: شرایط نسبت به گذشته خیلی بهتر است اما به دانشجویان عزیز می‌گویم فرصت‌های خوبی در اختیار دارید از این فرصت باید خوب استفاده کرد اما در کنار این فرصت‌ها می‌تواند تهدیدهایی هم باشد، نیاز دارد که در جذب به گروه‌هایی که احیاناً می‌خواهند از دانشجویان سوءاستفاده کنند دقت کنند. حضرت امام خامنه‌ای فرمودند رسالت ملت ایران احیا و ایجاد تمدن نوین اسلامی است، این تمدن نوین نیاز دارد که به‌ویژه دانشگاهیان و شخصیت‌های علمی و فرهنگی‌مان بیشتر تلاش کنند، این تلاش هم زمانی حاصل می‌شود که بصیرتی که اشاره شد اتفاق بیفتد و دانشجویان شخصیت جامع خود را حاصل کنند، فرصت‌های خوبی است اما عده‌ای هم تمایل به سوء استفاده دارند، در حال حاضر هم که در فصل انتخابات هستیم فرصت خوبی فراهم است تا جوان دانشجو به راحتی و با سیاست‌ورزی و تمرین درست به یک انسان مصلح اجتماعی تبدیل ‌‌شود و احیاناً به مسیرهایی کشیده نشود که با اهداف بلند انقلاب اسلامی زاویه دارد.
captcha