به گزارش کانون خبرنگاران
ایکنا،
نبأ، آیتالله محمدتقی وحیدیگلپایگانی، استاد برجسته درس اخلاق و امام جماعت مسجد انصارالحجة تهران، در درس اخلاق با اشاره به اذیت و آزار انبیای الهی توسط امتشان، گفت: خداوند متعال برای اثبات نبوت صالح(ع)، نشانهای روشن و معجزهای آشکار همراه او فرستاد تا به قومش ارائه دهد؛ این آیات روشن، ناقه (شترماده)ای بود منحصر به فرد و ویژگیهای ظاهری آن با دیگر ناقههای آن سرزمین تفاوت داشت.
وی افزود: قرآن کریم، سخن صالح(ع) خطاب به قوم ثمود را درباره این ناقه چنین گزارش میکند: «قال یا قوم اعبدوا الله مالکم من اله غیره قد جاءتکم بینة من ربکم هذه ناقة الله لکم ءایة فذروها تاکل فیأرض الله ولا تمسوها بسوء فیأخذکم عذاب الیم: ای قوم من! خدای را بپرستید، برای شما معبودی جز او نیست؛ در حقیقت، برای شما از جانب پروردگارتان دلیلی آشکار آمده است. این ماده شتر خدا برای شماست که پدیدهای شگرف و نشانه [خداوندی] است؛ پس آن را [به حال خود] واگذارید تا در زمین خدا بخورد و گزندی به او نرسانید تا [مبادا] شما را عذابی دردناک فرو گیرد.
استاد برجسته و عامِل اخلاق حوزه علمیه خاطرنشان کرد: این ناقه (شتر ماده)، دلیلی آشکار در جهت اثبات نبوت صالح(ع) برای قوم ثمود بود؛ این پدیده شگرف که دیگران از آوردن مانند آن عاجز و ناتوان بودند، دلیل صداقت این پیامبر(ص) بود؛ چرا که خداوند متعال با این معجزه در حقیقت پیامبرش را تصدیق کرده است؛ صالح(ع) آب را میان ثمودیان و ناقه قسمت کرده بود؛ بدین گونه که مقرر شد یک روز ثمودیان از آب استفاده کنند و روز دیگر آب را در اختیار ناقه بگذارند تا هر چه میخواهد بنوشد؛ او همچنین ثمودیان را هشدار داده بود که این ناقه را هرگز آسیب و گزندی نرسانند تا مبادا به عذاب الهی گرفتار آیند.
وی ادامه داد: صالح(ع) دعوت خود را با فراخواندن قوم ثمود به توحید و یکتاپرستی و شریک قراردادن برای وی، آغاز کرد؛ او خطاب به قوم خود فرمود: «یا قوم اعبدوا الله مالکم من اله غیره؛ ای قوم من! الله را بپرستید. برای شما معبودی جز او نیست)». او به آنان یادآور شد که فرستادهای در خور اعتماد است و آنان را به پیروی از دستورات الهی و پرهیزکاری فرمان داد او همچنین فهماند که چشم داشت هیچ پاداشی از آنان ندارد، چرا که تنها تکلیفش را در راه دعوت آنان به یکتاپرستی انجام داده و مزد او را تنها خداوند میدهد.
استاد سطوح عالی حوزه گفت: صالح(ع) از ثمودیان خواست که به ناقه خداوند به عنوان یک پدیه شگرف و معجزه الهی، با بصیرت بنگرند و از آزار رساندن به آن بپرهیزند. او یادآور شد که خداوند آنان را جانشینان قوم عاد قرار داده و با مسخر ساختن زمین برای آنان، نعمتهای بیشماری را در اختیارشان نهاده است و در برابر، از آنان خواست که نعمتهای الهی را سپاس گویند و از کفران نعمت و فسادانگیزی دوری جویند.
وی اضافه کرد: ثمودیان، پیامبرشان صالح را به سحر و افسونزدگی و کذب و دروغگویی متهم کردند و به او گفتند که پیش از این ما به تو امیدها داشتیم؛ ولی صالح(ع) خطاب کرد اگر او بر روش و منش آنان رفتار کند و خدای را نافرمانی کند، هیچ یک از آنان نمیتوانند در برابر خدا او را یاری رساند و تنها بر زیان او میافزایند؛ ثمودیان کافر به این هم بسنده نکردند و سران مستکبر قوم، به تشکیک در اعتقادات مستضعفانی که به صالح ایمان آورده بودند پرداختند ولی نمیدانستند که ایمان و یقین در دل و جان آنان نفوذ کرده است.
نماینده ولی فقیه در جنوب شرق تهران ادامه داد: با همه تأکیدات و هشدارهای صالح(ع) در پاسداشت ناقه و آزار نرساندن به او قوم ثمود از این فرمان روی بر تافتند و سرانجام ناقه خداوند را کشتند؛ با این که از میان ثمودیان یک تن ناقه را پی کرد ولی قرآن کریم پی کردن ناقه را به همه آنان نسبت داده است چرا که همه آن کافران او را به این کار واداشتند.
آیتالله وحیدی گلپایگانی گفت: البته در میان کافران قوم ثمود، نه گروه بودند که با یکدیگر هم سوگند شدند به صالح(ع) شبیخون بزنند و او و خانوادهاش را به قتل برسانند و در پایان نیز بگویند ما از کشتن صالح و خانوادهاش اطلاع نداریم؛ آنان نمیدانستند که خداوند نیرنگ آنان را میداند و سرانجام آنان را به هلاکت میرساند.
امام جماعت مسجد انصارالحجة خاطرنشان کرد: قرآن کریم از عذاب قوم ثمود با تعبیرهای «صیحه»، «رجفة (لرزش زمین) و «صاعقه» یاد کرده است.
نماینده ولیفقیه در جنوب شرق تهران ادامه داد: اذیت و آزار انبیاء شامل حضرت محمد(ص) نیز شد؛ به طوری که عدهای از سران قریش و مشرکین برای کشتن حضرت اقدام کردند که با افشای وعدههایشان، نقشه آنها خنثی شد و یکی از سران قریش، مسلمان شد.
استاد برجسته درس اخلاق در پایان، ایامالله دهه فجر انقلاب اسلامی را به ملت شهیدپرور و انقلابی ایران تبریک گفت.










علیرضا برومند