
علی حاجیتقی، مدیر انتشارات ارمغان طوبی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره انتقال نمایشگاه کتاب تهران به شهر آفتاب گفت: با توجه به اینکه در رابطه با شهر آفتاب و امکاناتی که در این مکان مستقر است، اطلاعات دقیقی ندارم؛ نگرانیهایی را بیان میکنم که امیدوارم رفع شده باشد و یا در مسیر رفع شدن باشد که از جمله این نگرانیها محل نمایشگاه است. وی افزود: محل نمایشگاه هم برای ناشر و هم مراجعان حائز اهمیت است، از این حیث که دارای دسترسی آسان و سهلی باشد و مراجعان با وسایل نقلیه عمومی بتوانند به راحتی تردد کنند، که یکی از دغدغهها دسترسی به نمایشگاه است که آیا تمهیداتی پیشبینی شده که دسترسی چگونه باشد و مراجعهکنندگان باید این مسافت طولانی را برای رسیدن به نمایشگاه چگونه طی کنند که این مسائل نگرانیهایی را به وجود آورده است.
حاجیتقی ادامه داد: دومین موضوع امکانات رفاهی است. نمیخواهم بگویم که مصلی امکانات فوقالعادهای داشت؛ چرا که ما واقعاً جایی را در تهران نداریم که بتوان گفت امکانات نمایشگاهی آن در حد استاندارد است، اما با توجه به اینکه شهر آفتاب در خارج از شهر قرار دارد، باید امکانات رفاهی بیشتری در این مکان وجود داشته باشد، تا ناشران و مراجعهکنندگان دچار مشکل نشوند.
وی در ادامه عنوان کرد: عموم مردم از کودکان دبستانی گرفته تا بزرگسالان و از هر قشر و صنفی به نمایشگاه کتاب که نمایشگاهی عمومی است مراجعه میکنند، از این رو دور بودن نمایشگاه و سختی دسترسی دغدغه و نگرانیهایی را به وجود میآورد و بر گزارش و عملکرد کاری نمایشگاه نیز تأثیر منفی خواهد گذاشت.
مدیر انتشارات ارمغان طوبی در پاسخ به دغدغه ناشران در حوزه اقتصاد نشر به دلیل انتقال نمایشگاه به شهر آفتاب تصریح کرد: نمیخواهم از این جنبه نگاه کنم که این نمایشگاه بر فروش اثرگذار بوده و ممکن است سبب کاهش میزان آن شود؛ چرا که ما در حال حاضر نیز این دغدغه را داریم.
وی افزود: در محلی که برای نمایشگاه کتاب در مصلی در نظر گرفته شده بود، هزار ناشر عمومی جای میگرفتند و به انتشارات من که سالها با شمار اندک آثاری که به نمایش میگذارم 9 متر غرفه اختصاص مییافت، نمیتوانستم همه کتابهایم را عرضه کنم. از سوی دیگر تراکم جمعیت نیز سبب میشد تا مراجعهکنندگان به همه آثار دسترسی نداشته باشند؛ از این رو این مشکل تاکنون نیز وجود داشته است.
حاجیتقی یادآور شد: ادامه این روند بستگی به این دارد که وقتی مسئولان در سالهای نخست به این مشکلات پی بردهاند، اقداماتی را در سالهای بعد برای رفع آنها به کار بگیرند، اما در مجموع انتقال نمایشگاه به محل دیگری غیر از مصلی را مثبت میدانم، در حالی که اطلاعات دقیقی درباره شهر آفتاب هم ندارم.
وی درباره حضور ناشران حرفهای در نمایشگاه کتاب تهران و محدود شدن حضور ناشران غیرحرفهای بیان کرد: اینکه یک ناشر حرفهای و ناشر دیگر غیرحرفهای است، میتواند زاده یک رانت باشد و از این رو این موضوع را درست نمیدانم؛ چرا که این موضوع و معیار تشخیص ناشر حرفهای از غیرحرفهای جای بحث دارد.
این ناشر در ادامه گفت: ما سالهایی داشتهایم که ناشری به عنوان پرکارترین ناشر سال معرفی شده، اما وقتی به آمار این ناشر مراجعه کردیم، تمام منشورات آن شامل جزوههای ادعیه 15 – 16 صفحهای با تیراژ 5 تا 10 هزار نسخه بوده است، اما وقتی کتابی با 1700 صفحه را یک بار در دو سال چاپ میکنم، گزارش کاری من کمتر از ناشر یاد شده میشود؛ از این رو این موضوع باید مورد توجه قرار گیرد تا دچار رانتها و کجسلیقگیها نشود.
حاجیتقی تأکید کرد: رویکرد نمایشگاه باید به سمت حرفهای شدن برود و وقتی نمایشگاه به این سمت و سو سوق پیدا کرد، حضور ناشر غیرحرفهای منطقی نخواهد بود. بارها اعلام کردهایم که ناشر غیرحرفهای ناشری است که بازارچهای را به وسعت 9 متر غرفه ایجاد میکند و برای کتابهای خود تخفیفهای 40 -50 درصدی قرار میدهند که این کار در واقع فعالیت یک فروشنده است. برگزاری نمایشگاه به صورت حرفهای همانند نمایشگاههای اقصی نقاط جهان سبب میشود که بسیاری از امور نمایشگاهها اصلاح شود.
وی یادآور شد: اگر این نمایشگاه به شهر آفتاب منتقل شود، قطعاً مشکلاتی را در سالهای اول و دوم خواهیم داشت، اما امیدوارم با بررسی این مشکلات در راستای بهتر شدن نمایشگاه پیش برویم که متأسفانه تاکنون این گونه نبوده است و امکاناتی که در یک سال داشتهایم در سال بعد حذف میشود.