به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، لایحه بودجه 1395 در حالی به مجلس ارائه شد که به نظر میرسد اعتبارات بخش فرهنگی برای سال آینده متناسب با نیازهای این بخش نباشد؛ افزایش اعتبارات بخش فرهنگی در همه حوزهها نسبت به افزایش اعتبارات در سایر بخشها اندک است و اعتبارات برخی بخشها نیز به طور کامل حذف شده است. با این حال به گفته برخی نمایندگان کمیسیون فرهنگی مجلس، بخشهایی که با افزایش اعتبار مواجه شدهاند، متوازن نیستند به طوری که گاه بخشهایی با کمترین افزایش و یا تکرار اعتبارات سال گذشته و برخی بخشها با بیشترین افزایش روبرو شدهاند.
به گفته نصرالله پژمانفر، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، از جمله بخشهایی که در حوزه فرهنگی با بیشترین افزایش روبرو بوده، بخش وابسته به دولت است که با توجه به گستردگی این بخش، چنین افزایشی نیز انتظار میرفت.
دولت، اعتبارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را با توجه به گسترده فعالیتی که در حوزههای مختلف دارد، رشدی 31 درصدی نسبت به سال 1394 داده است. در گزارشی که از سوی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در رابطه با اعتبارات این وزارتخانه مننشر شده، آمده است: اعتبارات پيشبيني شده برای مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و زيرمجموعههای آن در لايحه سال 1395 معادل 10.125.397 میلیون ریال و نسبت به قانون بودجه سال 1394 رشد 31 درصدی را نشان میدهد.
همچنین در رديفهای متفرقه اعتباراتی معادل 338.910 میلیون ریال (برابر با 33 میلیارد و 891 میلیون تومان) به نام وزارتخانه يا مرتبط با وظايف اين وزارتخانه در نظر گرفته شده است.
91 درصد از اعتبارات وزارتخانه مربوط به «امور فرهنگ، تربیت بدنی و گردشگری» است که از فصول دین و مذهب (4/7 درصد)، فرهنگ و هنر (36/1 درصد)، فصل رسانه (4 درصد) و فصل تحقیق و توسعه در امور فرهنگ، تربیت بدنی و گردشگری (11/6 درصد) سهم نمیگیرد. مابقی اعتبارات وزارتخانه از سه فصل خارج از «امور فرهنگ، تربیت بدنی و گردشگری» است که شامل فصل آموزش فنی و حرفهای و مهارتآموزی و فصل تحقیق و توسعه در امور آموزش و پژوهش (مربوط به امور آموزش و پژوهش) و فصل بیمههای اجتماعی (از امور رفاه اجتماعی) میباشد.
اعتبارات هزينهاي وزارتخانه نیز در لايحه نسبت به سال قبل دارای رشدی 30/5 درصدی است و اعتبارات تملك داراييهای سرمايهای نيز حدود 35 درصد افزايش داشته است.
برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درآمد عمومی معادل 6 ميليارد و 690 ميليون تومان پيشبيني شده كه رشد 8 درصدي را نسبت به سال گذشته نشان ميدهد.
در لايحه بودجه سال 1395، ستاد عالي كانونهاي فرهنگي و هنري مساجد و بنياد بينالمللي فرهنگي و هنري امام رضا(ع) از ذيل زيرمجموعههاي وزارتخانه حذف و اعتبارات آنها در رديف(1) این جدول تجميع شده است.
در ميان برنامههاي ذيل وزارتخانه بالاترين ميزان رشد اعتبارات به ترتيب مربوط به «برنامه توسعه دولت الكترونيك»، «برنامه حمایت و ارتقاي مطبوعات» و «برنامه حمايت و گسترش هنرهاي نمایشی» است که به ترتیب 476، 86 و 82 درصد نسبت به قانون بودجه سال 1394 رشد داشتهاند.
«برنامه حمايت ازتوسعه و الگوسازي مد و لباس اسلامي ـ ايراني» و «برنامه ارتقای دانش و فناوریهای نوین صنعت سینمای کشور» در لایحه بودجه سال 1395 به عنوان برنامههای جدید ذیل ردیف اعتبارات وزارتخانه قرار گرفتهاند.
اعتبارات وزارت ارشاد در 4 زیرمجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مؤسسه پژوهشی فرهنگ، هنر و ارتباطات، حمایت از نشر، کتاب و مطبوعات و امور سینما و تولید فیلم فاخر توزیع میشود.
سال گذشته دو زیر مجموعه ستاد عالی کانونهای فرهنگ و هنری مساجد و بنیاد بینالمللی فرهنگی و هنری امام رضا(ع) نیز جزو زیرمجموعههای وزارت ارشاد بود که برای سال 1395، ذیل اعتبارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تجمیع شدهاند.
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی 2/65 درصد، مؤسسه پژوهشی فرهنگ و هنر 7/0 درصد، حمایت از نشر کتاب و مطبوعات 2/19 درصد، و امور سینمایی 15 درصد از این اعتبارات سهم دارند.
این چهار بخش نسبت به بودجه 94 به ترتیب با 15/46 درصد، 14/27 درصد، 33/29 درصد و 30/43 درصد رشد داشتهاند.
یکی از موضوعات مهمی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بر عهده دارد، حمایت از فعالیتهای قرآنی و فعالان این حوزه است. از آنجا که یکی از امور مهم فرهنگی مربوط به فرهنگ دینی و قرآنی میباشد و از سوی دیگر وزارت ارشاد مسئولیت کمیته تبلیغ و ترویج شورای توسعه فرهنگ قرآنی را بر عهده دارد، بخشی از اعتبارات خود را به این امر اختصاص داده است.
یکی از این امور حمایت از بیمه فعالان قرآنی است که برای اولین بار در لایحه بودجه ذکر شده است. این مورد ذیل بیمه هنرمندان و در کنار مداحان و هنرمندان به عنوان اعتبارات ردیفهای متفرقه آمده که مبلغ 100.000 میلیون ریال برای این ردیف پیشبینی شده است.
برنامه حمایت و راهبری فعالیتهای تبلیغ و ترویج قرآن کریم نیز که جزو رسالتهای وزارت ارشاد به عنوان یکی از اعضای شورای توسعه فرهنگ قرآنی است، ذیل اعتبارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار گرفته است. این اعتبار برای سال 1395، 160.000 میلیون ریال پیشبینی شده که نسبت به سال 1394، رشدی 29/14 درصدی داشته است.
با این حال برنامه گسترش فعالیتهای فرهنگی و هنری مساجد با کاهش 51/3 درصدی مواجه شده است.
رشد اعتبارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در لايحه بودجه سال 1395 به نسبت مطلوب ميباشد و افزايش اعتبار هزينهاي و عمراني در يك سطح بوده است. تأمين و تخصيص اين اعتبار تعيين شده با توجه به تكاليف و وظايف وزارتخانه، اميد دستيابي به رونق بيشتر در فضاي فرهنگي و هنري كشور، با همكاري و همياري ديگر نهادها و دستگاههاي فرهنگي و هنري را ايجاد ميكند كه برآورده شدن آن و گسترش زيرساختهاي مناسب براي فرهنگ و هنر علاوه بر توسعه متوازن فرهنگي به نفع اقتصاد فرهنگ و هنر نيز خواهد بود.
برای مطالعه گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی به
اینجا مراجعه کنید.