احسانالله شکراللهی، مدیرکل نسخ خطی سازمان اسناد و کتابخانه ملی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره موزه کتاب و میراث مستند ایران که در هفته جاری افتتاح شد، گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ذخایر فراوانی از میراث مکتوب و مستند ایران را داراست که در قالب کتابهای خطی، چاپی و اسناد و اشیاء نگهداری میشود. وی افزود: بسیاری از نسخ خطی به دلیل نفاست دور از دسترس بودند و امکان دیدن همه آنها فراهم نبود؛ از این رو چه معاونت اسناد و چه کتابخانه ملی، بخش کوچکی از این نسخ و اسناد را در نمایشگاهی در معرض دید قرار میدادند، اما این نمایشگاه فضای مناسبی نبود.
شکراللهی ادامه داد: با تدبیر رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی پیشنهاد تأسیس موزه کتاب و میراث مستند مطرح شد که از این موضوع استقبال به عمل آمد و با وجود اینکه از قبل پیشبینی نشده بود، اما فضای 800 مترمربعی فراهم و طراحی شد که استانداردهای مربوط به نور، رطوبت و امنیت در آن رعایت شده است.
وی در ادامه به تعداد نسخههای قرآن به نمایش درآمده در این موزه اشاره و عنوان کرد: در این موزه 24 نسخه خطی در معرض دید قرار گرفته که از این تعداد 8 نسخه قرآنی از دورههای گوناگون با کتابت کاتبان مختلف وجود دارد، همچنین یک صفحه از قرآن منسوب به بایسنقر میرزا ـ بزرگترین قرآن خطی جهان ـ به نمایش گذاشته شده است که به خط محقق روی کاغذ خانبالغ نگارش شده و از جمله آثار نفیس گنجینه قرآن به شمار میرود.
مدیرکل نسخ خطی یادآور شد: در موزه کتاب و میراث مستند ایران قرآن به خط کوفی نیز وجود دارد و نفیسترین قرآن این موزه مربوط به قرآن نفیس و مطلای دوره قاجار یعنی زینالعابدین قزوینی است و در آن 600 تذهیب متفاوت به کار رفته. این کاتب قرآن معروف به معجزنگار و از استادان خط نسخ و کاتب مخصوص فتحعلی شاه بوده است.
یادآور میشود؛ موزه کتاب و میراث مستند ایران روز 24 بهمنماه با حضور معاون اول رئیس جمهور و جمعی از مسئولان فرهنگی کشور در طبقه منفی یک کتابخانه ملی ایران و جنب تالار مطالعه گشایش یافت و از یکشنبه، 25 بهمنماه پذیرای علاقهمندان است.